Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Heb jij hem al ontvangen? De WOZ-beschikking met de waarde van je woning

De WOZ-waarde is de basis voor allerlei belastingen

Bij veel mensen valt deze maand de WOZ-beschikking op de mat. Daarin staat hoeveel je woning waard is. De waarde van je woning is de basis voor verschillende belastingen. Stijgt de WOZ-waarde, dan gaan ook de belasting die je moet betalen omhoog.

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde die in de beschikking staat, dan kun je bezwaar maken. De WOZ-waardes worden bepaald door de gemeente waarin je woning staat.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. De WOZ-waarde is de marktwaarde van je woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. De WOZ-waarde is de basis van diverse belastingen:

  • Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en andere belastingen, zoals de rioolheffing.
  • De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting en de erfbelasting.
  • De Waterschappen: gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.

Verder wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor het berekenen van de maximale huurprijs van een woning.

Als de prijzen van huizen op de woningmarkt stijgen, zie je dat terug in de WOZ-waarde. Die stijgt dan namelijk ook. Dat was vorig jaar goed te merken. Veel mensen kregen toen te maken met een hogere WOZ-waarde.

Bezwaar maken

Heb je het idee dat voor jouw woning de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld? Dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dat kan nuttig zijn, want de WOZ-waarde bepaalt mede de maximale huurprijs van een woning en het Eigenwoningforfait, de bijtelling voor je eigen woning op je inkomen. Het kan je dus geld schelen. Na ontavngst van de beschikking heb je 6 weken de tijd om bezwaar te maken.Hoe je dat doet kun je lezen op de website van de gemeente Rotterdam.

Voordat je bezwaar maakt kun je zelf controleren of de WOZ-beschikking klopt. Informatie hierover vind je bij de Waarderingskamer.

WOZ-waarde is openbaar

Heb je nog geen WOZ-beschikking ontvangen en ben je benieuwd naar de waarde van je woning, dan kun je die opzoeken via het WOZ-Waardeloket. De WOZ-waardes zijn openbaar dus je kunt ook opzoeken hoeveel de andere woningen in jouw straat waard zijn. Bij het Waardeloket vind je de waarde van alle woningen in Nederland.

Vorig artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.