Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat is een Vereniging van Eigenaars (VvE) en waarom is dat voor mij als bewoner belangrijk?

Samen met andere kopers zorgen voor het onderhoud van jullie woning

Als je van plan bent een appartement te kopen, nieuw of bestaand, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Je deelt dan namelijk een gebouw met een of meer andere eigenaren (de buren). Denk aan een portiekwoning of aan een boven- of benedenwoning. Met een Vereniging van Eigenaars zorgen jullie met elkaar voor het onderhoud van de gezamenlijke delen van dat gebouw. In de splitsingsakte staat welke ruimten privé en welke gemeenschappelijk zijn. Of er wordt in de akte verwezen naar een reglement waarin dat staat.

Samen zorgen voor onderhoud

Een VvE is een rechtspersoon (een vereniging) die de gezamenlijke belangen van alle eigenaren in een gebouw behartigt. De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van alles wat de eigenaren met elkaar delen. Dat zijn bijvoorbeeld het dak, de voor- en achtergevel, de dakgoten en het portiek. Maar dat kan ook een gemeenschappelijke tuin of een fietsenstalling zijn. Dat is dus afhankelijk van wat in de splitsingsakte staat.

Als bewoner van zo’n appartementengebouw ben je mede-eigenaar van deze gemeenschappelijke delen en heb je dus de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de kosten ervan. Een VvE zorgt er ook voor dat alle eigenaren van een appartement zich houden aan de verplichting mee te betalen. Daarom heeft een VvE leden en een bestuur. De eigenaren van de appartementen zijn de leden en zij betalen elke maand een bijdrage voor het onderhoud. Dit heet de VvE-bijdrage.

Automatisch lid van de VvE

Je kunt niet kiezen of je wel of geen lid wilt worden van een VvE. Elke appartementencomplex moet een VvE hebben. Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE van het complex waarin jouw woning is gevestigd. Sterker nog, dat is zelfs wettelijk verplicht. Je kunt als lid van een VvE wel zelf beslissen wie er in het bestuur van de VvE komt. Hoeveel bestuursleden er zijn, hangt meestal af van de grootte van het appartementencomplex.

Meer informatie over de VvE

Wil je meer weten over VvE’s in Rotterdam, hoe het werkt, hoe je het woongebouw kunt verduurzamen of over een onderhoudsplan? Neem dan eens een kijkje op de website van VVE-010.

Ben je als Vereniging van Eigenaars (VvE) van plan jullie gebouw(en) te verduurzamen? Maak dan gebruik van de subsidie voor verduurzamingsmaatregelen. Je kunt subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet. Kijk hier: SVVE: subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (rvo.nl).

Vorig artikel Met jouw VvE het pand energiezuiniger maken?
Volgend artikel ‘Een koper die goed voorbereid is, komt er makkelijker tussen’