Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vergunningsvrij (ver)bouwen met Architect aan Zet

Sneller en makkelijker bouwen en verbouwen samen met een architect

Heb je plannen om je eigen woning te bouwen of verbouwen, dan kan dat zonder vergunning als je daarvoor een gecertificeerde architect van Architect aan Zet in de arm neemt.

Het doel is om bouwprojecten en verbouwingen sneller te kunnen realiseren. Dat kan doordat er minder procedures hoeven te worden doorlopen. Door een architect van Architect aan Zet in te schakelen, kan de aannemer drie weken na de melding van ‘start bouw’ bij de gemeente al aan de slag.

De architect is verantwoordelijk van begin tot eind en controleert zelf regelmatig op de bouwplaats. Hij ondersteunt de huiseigenaren ook bij het voeren van gesprekken met de aannemer over financiën of technische kwesties.


Hoe werkt Architect aan Zet

Je wilt een huis (ver)bouwen of een bouwwerk plaatsen. Op deze kaart zie je of jouw locatie in het groene gebied ligt en dus in aanmerking komt voor Architect aan Zet. Je kiest een gekwalificeerde architect uit de lijst. Als je hebt besloten dat deze architect de opdracht gaat uitvoeren, meldt de architect de bouwactiviteit aan voor Architect aan Zet. Dit kan via de daarvoor pagina Melding Architect aan Zet. Je hoeft geen leges (kosten) te betalen. De gekwalificeerde architect krijgt de volledige opdracht. Dat betekent voor de gehele looptijd van het project: van het plan en ontwerp tot en met de eindoplevering en dus het eindresultaat.

 Wat kan Architect aan Zet voor je (ver)bouwen?

Of je nu een luxe vrijstaande woonvilla wilt laten bouwen, een tiny house of een serre, het kan via  Architect aan Zet. Let er wel op dat je bouwproject moet passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben zoals:

  • Een of twee ééngezinswoning(en). Dat kunnen bijvoorbeeld twee vrijstaande woningen naast elkaar zijn, een of twee rijtjeswoningen naast elkaar of één twee-onder-een-kapwoning. Dat kan nieuwbouw of renovatie zijn. Ook klushuizen en tiny houses vallen hier onder.
  • Een op de grond staand bijbehorend bouwwerk, mits niet hoger dan 10 meter. Bijvoorbeeld een aanbouw, een serre, een tuinhuis of een atelier.
  • Voor mantelzorgwoningen gelden aparte, landelijke regels. Je vindt deze regels op rijksoverheid.nl
  • Een dakopbouw op een eengezinswoning waarbij geen extra woningen worden gerealiseerd.
  • Een dakterras op een eengezinswoning.
  • Een dakkapel op een eengezinswoning.

Staat jouw wens er niet bij? Informeer dan bij de gemeente naar de mogelijkheden via [email protected].

Architectenwinkel

Bij de architectenwinkel kun je terecht met vragen en ideeën over zelfbouw, verbouw, duurzaam en energiezuinig bouwen. De specialisten van de Architectenwinkel geven onafhankelijk advies over de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw bouwproject? Ga naar de website van de gemeente Rotterdam. Voor specifieke vragen kan je een mail sturen naar [email protected].

Vorig artikel Eerste paal zelfbouwkavel Stampioenstraat
Volgend artikel Dit gezin krijgt een goede fundering én grotere woning