Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Verduurzamen? Daarmee bespaar je energie en geld en help je het milieu!

Verduurzamen betekent besparen op je energiekosten en verminderen CO-2 uitstoot

Met het verduurzamen van je woning zorg je ervoor dat je niet onnodig veel energie nodig hebt om het warm en comfortabel te maken in huis en het verlaagt de CO2 uitstoot. Verduurzamen kan op verschillende manieren zoals beter isoleren, zonnepanelen, een groen dak, een warmtepomp installeren en van het gas af gaan of een combinatie van deze verbeteringen. Je kan veel energie, en dus ook geld besparen door de woning goed in te pakken.

Maar ook buiten je woning kun je veel doen. Een groen dak aanleggen, je tuin vergroenen of water opvangen vermindert kans op wateroverlast, verkoelt in warme periodes en zorgt voor meer variatie aan planten en dieren. Een goede isolatielaag is de basis van alle verduurzamingsplannen, zowel binnen als buiten je huis!

Verduurzamen bij kopen én verkopen van je woning

Niemand wil te veel geld kwijt zijn aan energiekosten. Dat is dus een belangrijk argument voor mensen die een nieuwe woning willen kopen. Duurzame woningen worden meer verkocht en hun prijzen stijgen relatief sneller dan die van minder duurzame woningen. Ga je je woning verkopen, dan kun je deze met kleine aanpassingen aantrekkelijker maken voor de volgende bewoner(s). Bijvoorbeeld door het verbeteren van de isolatie.

Wil je verhuizen binnen of naar Rotterdam? Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vrijwel allemaal met een goed energielabel opgeleverd en er zijn banken die, onder bepaalde voorwaarden, een duurzaamheidskorting geven op de hypotheekrente, zoals de Rabobank.

Ga je een woning kopen waar nog wel een en ander aan verbeterd kan worden:

  • Maak een overzicht met jouw minimale duurzaamheidswensen.
  • Check of je deze zelf kunt uitvoeren.
  • Wil je het laten uitvoeren, vraag dan verschillende offertes op, check hier het Stappenplan van de gemeente voor het aanvragen van offertes.
  • Heb je een erkende aannemer nodig? Kijk dan eens op Consumentenbond, Bouwgarant of Techniek Nederland.
  • Check op duurzaam010.nl of je leningen of subsidies van de gemeente Rotterdam kunt krijgen.
  • Check of je een duurzaamheidslening of Groendepot kunt krijgen bij jouw hypotheekverstrekker.
  • Bespreek dit tijdens de aankoop, dan kun je er misschien nog met de verkoper over onderhandelen.

Wil je weten wat de mogelijkheden en kosten zijn van het verduurzamen van jouw woning? Probeer vrijblijvend de HuisScan van de Rabobank of de Woonscan van de Woonwijzerwinkel.

Zelf makkelijk energie besparen

Met energie besparen kun je nu al beginnen, ook zonder investeringen te hoeven doen. Door gebruik te maken van led-lampen, kieren dicht te maken, slim om te gaan met apparatuur, korter te douchen en radiatorfolie aan te brengen. Allemaal eenvoudige maatregelen die weinig moeite en geld kosten. Toch leveren deze kleine anapassingen je al snel tientallen euro’s per jaar op! Op duurzaam010.nl vind je nog meer tips om zelf snel energie en geld te besparen.

Duurzaam wonen kan ook als starter – Ontdek wat jij kan doen – Rabobank

Liever persoonlijk advies?

Iedereen in Rotterdam heeft de mogelijkheid om persoonlijk advies te krijgen. Bijvoorbeeld door de hulp van een energiecoach of energieklusser in te roepen of advies te vragen aan de experts van de Woonwijzerwinkel. In de showroom op Heijplaat kun je zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen. Experts geven onafhankelijk en persoonlijk advies en helpen je met het aanvragen van vrijblijvende offertes.

Voor financieel advies kun je contact opnemen met je eigen hypotheekverstrekker of bijvoorbeeld met een van de 1.000 hypotheekadviseurs van de Rabobank die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam Wonen’.

Vorig artikel Meer groen, daar word je gelukkiger van én het helpt tegen de warmte
Volgend artikel Maak kennis met Cool: een diverse wijk met horeca, winkels, kunst, cultuur én bewoners van allerlei pluimage.