Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Pompenburg wordt getransformeerd tot een aantrekkelijk gebied om te wonen en te verblijven

Tot 1.100 huur- en koopwoningen, minimaal 50% in het betaalbare segment

Het gebied rondom het voormalig Station Hofplein, genaamd Pompenburg, wordt een levendig gebied met woningen, veel lokale ondernemers, horeca, een filmhuis en drie nieuwe pleinen met groen. Het wordt een plek waar zowel Rotterdammers als mensen van buiten de stad graag komen.

Het plan biedt ruimte aan vier woongebouwen met torens. De hoogte van de torens verschilt van 55 meter aan de kant van Stroveer tot 140 meter aan het Pompenburg. In totaal worden er tussen de 800 en 1.100 huur- en koopwoningen gebouwd. 50% hiervan valt onder middenhuur en sociale huur. Havensteder wordt de eigenaar van de sociale huurwoningen.

Pompenburg vandaag de dag

Pompenburg, een vergeten stuk land

Pompenburg was voor de oorlog het bruisende stadshart van Rotterdam. Met onder andere het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn en café Loos.  Het gebied is nooit helemaal hersteld en heeft de uitstraling van een vergeten stuk stad. Met de ontwikkeling van Pompenburg komt daar verandering in. “We gaan Pompenburg weer betrekken bij de binnenstad en verbinden met de omliggende buurten. De helft van de woningen valt in het betaalbare segment. Daarmee komen er veel nieuwe huizen voor de middengroepen, dus voor onze politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen. En dat in hartje centrum.“ zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Woningen voor iedereen

Het grootste deel van het programma is bestemd voor wonen. Het plan biedt ruimte aan vier woongebouwen met torens. De hoogte van de torens varieert van 55 meter aan de kant van Stroveer tot 140 meter aan het Pompenburg. In totaal komen er tussen de 800 en 1.100 huur- en koopwoningen waarvan minimaal 50% in het betaalbare segment. Havensteder wordt de eigenaar van de sociale huurwoningen. Onderdeel van het plan is verder 7.000 m2 aan bedrijfs- en kantoorruimtes voor creatieve doorgroeiers en scale-ups. Als aanvulling op het programma van de Hofbogen is er een filmhuis met horecaruimte in het plan opgenomen. Om het gebied verder te verlevendigen komt op de plek waar vroeger het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn stond, een nieuw eigentijds gebouw met daarin horeca.

Verbinden en verduurzamen

Het toekomstige Pompenburg verbindt veel sterker dan nu het centrum en Rotterdam Noord. Het gebied krijgt drie nieuwe pleinen met veel groen en verschillende uitstralingen die aansluiten op de omliggende stadswijken. Auto’s zijn in het gebied te gast en nieuwe wandel- en fietspaden worden verbonden met de al bestaande netwerken.  Klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit krijgen binnen de ontwikkeling concreet gestalte, onder andere in de vorm van de groene pleinen en daken met waterbuffering. Zo wordt Pompenburg een gezonde, duurzame en groene leefomgeving.

Wanneer komen de eerste woningen?

De ontwikkelcombinatie Dura Vermeer, J.P. van Eesteren en Synchroon pakken samen met de gemeente Rotterdam Pompenburg aan. Het plan voor de ontwikkeling van het gebied is een vervolg op de conceptvisie van eind 2018. Hierbij hebben omwonenden en ondernemers meegedacht.

Na een conceptvisie is de gebiedsvisie opgesteld en zijn deze maand (mei 2022) de uitgangspunten vastgesteld. De volgende stappen in het proces zijn het opstellen van een bestemmingsplan voor het gebied en het ontwerpen van de gebouwen. Volgens de huidige planning kan in 2024 worden gestart met de gebouwen bij Stroveer en aan Pompenburg en in 2026 met de gebouwen aan de heer Bokelweg.

Pompenburg
Pompenburg

Naast een aantrekkelijk woongebied, wordt Pompenburg ook een interessante verblijfsplek. In totaal komen er tussen de 800 en 1.100 huur- en koopwoningen waarvan minimaal 50% in het betaalbare segment.

Lees meer

Meer informatie over Pompenburg

Het duurt nog even voordat er woningen worden gebouwd, maar het wordt een mooie en zeer centrale omgeving om te wonen. Op de projectsite vind je alle actuele ontwikkelingen rondom Pompenburg.  Je kunt je hier ook inschrijven om nieuws hierover in de mail te ontvangen.

Vorig artikel Maak kennis met Parkstad: de nieuwe entree naar Zuid
Volgend artikel Maak kennis met Stadsdriehoek: het hart van de stad