Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kijk als de professionals en weet of de buurt bij je past

“Elke buurt heeft wel goede of slechte kanten. Wij hebben voor dit boek gekeken wat sterk of zwak is aan buurten.” Erna van Holland schreef samen met Sander van der Ham het boek Buurten in opdracht van projectontwikkelaar ERA Contour. Ze spraken professionals en bewoners over de kracht van een buurt. We haalden met Erna tips uit hun boek die jou als huizenzoeker helpen om de juiste buurt voor jouw nieuwe thuis te kiezen.

“Elke buurt heeft wel goede of slechte kanten. Wij hebben voor dit boek gekeken wat sterk of zwak is aan buurten.” Erna van Holland schreef samen met Sander van der Ham het boek Buurten in opdracht van projectontwikkelaar ERA Contour. Ze spraken professionals en bewoners over de kracht van een buurt. We haalden met Erna tips uit hun boek die jou als huizenzoeker helpen om de juiste buurt voor jouw nieuwe thuis te kiezen.

Gemeenschapszin is het bindmiddel

Bewoners en professionals zijn het over een ding volledig eens”, steekt Erna van wal, “Gemeenschapszin is het belangrijkste voor de kracht van de buurt. Dat betekent niet dat iedereen elkaar kent en van alles voor de buurt doet. Er zijn mensen die minder behoefte hebben om iets voor hun buurt te doen, of die minder behoefte hebben aan veel contacten in hun buurt, en dat is prima. Tegelijkertijd laat ieder onderzoek zien dat een bepaalde mate van contact ontzettend belangrijk is voor een gezonde, sterke buurt. Gemeenschapszin gaat ook over andere dwarsverbanden die er in een buurt zijn. Het gaat om de betrokkenheid van mensen bij hun eigen woonomgeving. Dat betekent bijvoorbeeld dat bewoners boodschappen doen bij winkels in de buurt. Hoe maken ze gebruik van plekken als parken en water om te recreëren? Zitten de kinderen op een school in de buurt?”

Een buurt lezen

Veel gegevens over een wijk of buurt worden tegenwoordig in data gepresenteerd. Hoeveel zegt dat over de sterke en zwakke punten van een buurt? Erna plaatst een kanttekening bij dergelijke bronnen: “Bij een buurt past nooit een getal. Data zijn nuttig, maar laat data je blik niet bepalen.”
De kwaliteit van een buurt beleef je op straat en wanneer je met mensen praat, observeert en luistert, aldus Erna: “Je komt er alleen achter of een buurt bij je past, wanneer je voorbij Google Streetview kijkt. Tegen projectontwikkelaars zeggen we ook dat ze een buurt niet leren kennen wanneer ze er doorheen rijden en nog niet eens het raampje naar beneden doen. Kom er uit, loop rond en spreek mensen aan.”

Wanneer je op straat loopt, dan zijn er volgens Erna een aantal zaken waar je al direct naar op zoek kunt gaan: “Kijk eens naar de speelplaatsen. Zie je daar de kinderen spelen en zijn er ouders bij? Hoe gaan ze met elkaar om? Hoe rijden de auto’s door de buurt? Scheuren ze of rijden ze rustig? Hoe is de buurt wanneer het geen lekker weer is? Wanneer er horeca in de buurt is, wie maken er gebruik van? Ondernemers weten je vaak ook haarfijn te vertellen hoe een buurt in elkaar zit. Koop een broodje bij de buurtbakker of wat fruit bij de Turk en maak gelijk een praatje.  Zo kun je een buurt lezen. De kunst is om je vooroordelen te laten varen.”

Bij een buurt past nooit een getal. Een buurt beleef je op straat

Een deel van je onderzoek kun je al vanuit huis doen. Iets wat professionals op de woningmarkt al vanachter hun bureau doen, licht Erna toe: “Verdiep je bijvoorbeeld in historische informatie over de omgeving waarin je zoekt. Hoe is de buurt ontstaan? Waren of zijn er bedrijven in de buurt die een bepalende rol spelen, of bijvoorbeeld bijdroegen door er woningen te laten bouwen voor hun medewerkers? Bronnen als de Heemschut of cultuurhistorische verenigingen, een enthousiaste buurtbewoner die een blog heeft over de geschiedenis en natuurlijk Wikipedia, kunnen je veel vertellen. De buurt gaat dan ook al meer leven en je kunt verklaren waarom sommige dingen zijn zoals ze zijn.”

In de huidige woningmarkt is dat niet altijd even makkelijk, beseft ook Erna zich: “We gunnen onszelf eigenlijk te weinig tijd, omdat we snel een huis willen en bang zijn dat we worden overboden. Het gaat voor de meeste mensen om de grootste uitgave die ze doen. Dan wil je eigenlijk weloverwogen een besluit kunnen nemen.”

Gemeenschapszin ook bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw moet de gemeenschapszin nog worden opgebouwd. Dat begint al vanaf het eerste begin van een project, stelt Erna: “We raden projectontwikkelaars en makelaars aan om al tijdens de verkoopmanifestaties de sfeer van een buurt goed naar voren te laten komen. Als je dat niet doet, dan kun je als koper achteraf het gevoel krijgen dat je bij de aankoop in de verkeerde showroom bent binnengelopen. Geef de kopers die je zoekt aan waarom de buurt bij hen past. We hadden ooit voor een nieuwbouwbeurs, niet in Rotterdam, een stand zonder plan en brochures. We wilden met geïnteresseerden in gesprek komen. Alle professionals uit het gesprek deden niets anders dan dat. Zo hoorden we bijvoorbeeld van een weduwe dat ze graag van koop naar huur wilde en dicht bij haar kinderen wilde wonen. Dat zijn voorbeelden die je niet naar boven krijgt wanneer je niet in gesprek gaat en je verdiept in waarom mensen zich ergens thuis voelen.” ”Het was bij onze stand de hele beurs door heel druk”, voegt Erna er nog vrolijk aan toe.

Drie controlevragen of een buurt bij jou past

  1. Bezoek de buurt, loop rond en spreek mensen aan. Doe dit op verschillende momenten, het liefst op momenten dat je er zelf ook bent wanneer je er zou wonen, zoals na werktijd of in het weekend. Wat maakt de buurt voor hen leuk, hoe gebruiken ze de openbare ruimte?
  2. Kijk naar gebruik van winkels, voorzieningen en speelplaatsen. Zie je jezelf daar ook gebruik van maken?
  3. Zoek online naar de historie en interessante verhalen over de buurt. Spreekt het je aan en wil je vrienden en familie er enthousiast over vertellen?

Laat bij verkoopmanifestaties al goed de sfeer van een buurt naar voren komen

Wanneer je de juiste mensen aan je nieuwbouwproject weet te binden, dan ontstaat de gemeenschapszin nog voordat ze er wonen. Erna haalt een voorbeeld aan: “Dat gebeurde bij het project Een Blok Stad (Rochussenstraat, Snellinckstaat, Zwaardecroonstraat in Middelland -red.-). Mensen zochten elkaar vanaf het moment dat ze gaan kopen op en helpen elkaar. Projectontwikkelaars zouden daar volgens ons nog meer in kunnen betekenen. De kopers kunnen worden geholpen met gezamenlijke inkoop of inzicht in wie van de kopers waarin handig is. Wanneer kopers dit doen, dan ontstaat er al een buurt lang voordat de eerste paal de grond in gaat.”

Van boek naar beweging?

“De gesprekken startten omdat onze opdrachtgevers bij ERA Contour aangaven dat ze buurten sterker willen maken. Als projectontwikkelaar bouwen zij nieuwe huizen in bestaande buurten, en dus veranderen ze altijd iets aan de omgeving waarin zij werken. Dat willen ze een verbetering laten zijn. We hadden allerlei specialisten aan tafel en natuurlijk ook bewoners. Bij de gesprekken was geen agenda en dat zorgde voor alle vrijheid in de gesprekken”, vertelt Erna over de aanleiding van het boek. Het blijkt dat het niet ophoudt nu het boek in de schappen ligt. “Het is zo goed bevallen dat de gesprekken nu nog steeds doorgaan. We onderzoeken nu hoe we die gesprekken tot een beweging kunnen maken om sterkere buurten te maken. We willen professionals helpen begrijpen wat we kunnen doen om een buurt tot een thuis te maken.”

Interesse in het boek Buurten? Je kunt het bestellen bij NAi010 Publishers.

Vorig artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning
Volgend artikel De Scharnier Katendrecht