Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Klapwiek in Prinsenland krijgt door optoppen 44 extra woningen

Start bouw op-top-woningen Klapwiek met houtskeletbouw

In Rotterdam zijn te weinig betaalbare huurwoningen voor ouderen. Door de vergrijzing wordt dit probleem alleen maar groter. Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) wil snel meer wooneenheden toevoegen in de strijd tegen de woningcrisis.Onder meer door optoppen, woning splitsen en woning delen.

Op 6 december 2023 is het startsein gegeven voor het optoppen van 44 woningen van wooncomplex Klapwiek in Rotterdam Prinsenland.

Klapwiek heeft nu nog 228 twee- en drie- kamerwoningen voor ouderen. Op het gebouw wordt een extra woonlaag geplaatst waardoor er 44 extra woningen worden gecreëerd.

De extra woningen worden toegevoegd in de sociale huursector. De woningen zijn energiezuinig en worden gerealiseerd in houtbouw.

Klapwiek krijgt prefab woningen op het dak

Gebouw de Klapwiek heeft een statige uitstraling en herbergt 228 comfortabele twee- en drie-kamerwoningen met balkon of tuintje (begane grond). Alle woningen hebben een alarmeringssysteem waarmee de deur opent en in geval van een calamiteit de meldkamer wordt bereikt. Het gebouw bevat ook de nodige voorzieningen, zoals 6 jeu de boules banen, 2 biljarts, een bibliotheek en een ruimte waar regelmatig de huisarts en pedicure aanwezig is. Er is op vaste tijden een huismeester aanwezig.

De uiteindelijke werkzaamheden aan de 44 op-top-woningen vinden voornamelijk plaats in Vroomshoop. Hiermee is inmiddels begonnen. Daar wordt de kern van de woning met alle aansluitingen, denk aan keuken, badkamer, elektriciteit en dergelijke, in elkaar gezet. De woningen worden in 2024 prefab op het dak geplaatst en afgebouwd.

Meer woningen door optoppen

Om meer sociale woningbouw te realiseren zonder meteen aan nieuwbouw te denken, kijkt SOR eerst naar wat er kan met de bestaande bouw. Er zijn vijf manieren om woningen toe te voegen, de BIG5 genoemd:

  • Optoppen – toevoegen van een extra woonlaag op de hoogste laag van een complex woningen.
  • Ondertoppen – een extra woonlaag onder de onderste laag van een complex woningen.
  • Woning spitsen – van een bestaande woning twee zelfstandige woonunits maken met elk een eigen opgang en sanitair.
  • Woning delen – in een bestaande woning extra woonruimte creëren waarbij opgang en sinitair gedeeld worden.
  • Nieuwbouw.

EGM Architecten heeft voor de 44 woningen gekozen voor houtskeletbouw, waardoor de woonlaag sterk maar licht kan worden gehouden.

Optoppen Klapwiek
Optoppen Klapwiek

Lees meer

Meer informatie

Project Klapwiek wordt gerealiseerd door Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) in samenwerking met Dura Vermeer Bouw Heyma en EGM Architecten. SOR is een Rotterdamse woningcorporatie gespecialiseerd in wonen voor ouderen in de stadsregio Rotterdam.

Op de website van SOR kun je meer informatie aanvragen. De verwachting is dat de 44 woningen in het najaar van 2024 in gebruik genomen kunnen worden.

Vorig artikel Rotterdam zet in op betaalbaarheid met nieuwe Woonvisie
Volgend artikel Betaalbaar huren aan het bos en de plas in Nieuw Kralingen