Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Alle hypotheekvormen op een rij: welke past bij jouw situatie?

Kies een hypotheek die aansluit bij je levensfase

Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. In zijn blog neemt hij ons mee in zijn financiële wereld en deelt tips & tricks! Deze keer: alle hypotheekvormen op een rij.

Heb je een huis op het oog of gekocht? Gefeliciteerd! Dan wordt het tijd om de financiering van de woning in orde te gaan maken. Hiervoor zijn diverse hypotheekvormen mogelijk afhankelijk van jouw situatie en wensen.

Annuïteit of lineair

Bij de keuze voor een annuïteiten of lineaire hypotheek vraag ik klanten altijd: wat voor type mens ben je? De een wil een zo goedkoop mogelijk hypotheek en wil na afsluiting nergens meer naar omkijken. Ik adviseer dan vaak een lineaire hypotheek te nemen. Waarom? Je lost snel af waardoor je maandlasten elke maand iets dalen. Het is als het ware de goedkoopste manier. Let wel: je beginjaren zijn zwaarder dan je eindjaren. Voor iemand die gezinsuitbreiding verwacht en op termijn wellicht wat minder wil gaan werken, is een lineaire hypotheek ook gunstig.

Als ik mensen aan tafel heb die aangeven flexibel te willen zijn, zelf willen bepalen waar ze hun geld aan uitgeven en verwachten dat hun inkomsten gaan groeien in de toekomst, dan adviseer ik een annuïteitenhypotheek. Deze groep wil zelf de verantwoordelijkheid hebben dat wanneer ze geld over hebben, ze dit kunnen investeren in het huis. Je begint laag met de maandlasten omdat je veel renteaftrek hebt en de laatste jaren ga je versnelt aflossen en dan zie je de netto maandlasten weer wat stijgen.

Je lost snel af waardoor je maandlasten elke maand iets dalen. Het is als het ware de goedkoopste manier. Let wel: je beginjaren zijn zwaarder dan je eindjaren.

Luuk over de lineaire hypotheek

Aflossingsvrij

In sommige gevallen kan het interessant zijn om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dit kan impact hebben op je belastingaftrek, en hangt echt af van je persoonlijke situatie. Het is vooral interessant wanneer je een lage rente hebt en als je in één keer wil aflossen bij verkoop van je woning.

Overbrugginshypotheek

Een overbrugginshypotheek komt voort uit de wens van de klant om te verhuizen. Het is een tijdelijke hypotheek om de overwaarde van je huidige huis te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Bijvoorbeeld: je hebt een nieuwbouwwoning gekocht en je gaat je huidige woning verkopen, maar je wilt wel je hypotheek meenemen. Dan kan dat. Laat je tijdig door een makelaar infomeren over het verwachte verkoopbedrag van je oude woning, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden. Goed om te weten: Rabobank kiest er bewust voor om je een vaste rente te geven van 2 jaar. Dan weet je gedurende 2 jaar wat je betaalt voor je overbruggingsfinanciering. Dit is overigens ook eventueel fiscaal aftrekbaar.

Meeneemhypotheek

Een meeneemhypotheek, ook wel verhuisregeling of meeneemregeling, is niet te verwarren met een overbruggingshypotheek. Bij een meeneemhypotheek kun je de huidige voorwaarden en rente van je hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. De enige regel die banken hierin hebben, is dat de aankoop binnen een bepaald termijn, vaak 3 tot 6 maanden, is gepasseerd.

Groenhypotheek

Je komt in aanmerking voor een Rabo Groenhypotheek wanneer jouw nieuwbouwwoning éxtra duurzaam is. Dit doen we om bouwers aan te moedigen om duurzaam te bouwen, in bijvoorbeeld de energieopwekking en het -verbruik en in de materialen die zijn gewonnen en toegepast. Voor het aanvragen van deze hypotheekvorm heb je een Groenverklaring nodig en hiermee word je als koper financieel ‘beloond’ door lagere maandlasten. Er zijn situaties waar die verklaring per project wordt aangeboden maar er zijn ook gevallen dat dit per bouwnummer wordt aangeboden. Deze hypotheekvorm bieden wij aan voor een rentevast periode van 10 jaar bij een annuïteitenhypotheek. Het kan je circa 50 tot 70 euro per maand netto schelen, dus dat is financieel zeker aantrekkelijk

Wist je dat?

Mocht je een keuze hebben gemaakt voor een bepaalde hypotheekvorm en je wil deze tóch een keer wijzigen, dan kan dit worden aangepast tegen relatief lage kosten.

Meer informatie?

Wil je weten wat voor jou de beste mogelijkheid is? Kijk dan op Hypotheekvormen en voorwaarden.
Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een nieuwbouwhypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via een videogesprek.
Gebiedsontwikkelaar BPD heeft diverse mooie nieuwbouwprojecten in de regio Rotterdam. Interesse? Bekijk het huidige aanbod op de website.

Vorig artikel Treurige binnenplaats wordt fleurige binnentuin
Volgend artikel Financieren van jouw nieuwbouwwoning