Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Boven op het spoorviaduct Hofbogen komt een bijzonder stadspark

Vergroening van de wijk dankzij Hofbogenpark

Het Hofbogenpark is weer een grote stap dichterbij gekomen. In 2025 start de aanleg van dit bijzondere stadspark boven op de monumentale Hofbogen. Waar vroeger de eerste elektrische trein van Nederland reed, kunnen Rotterdammers en bezoekers straks wandelen tussen de toppen van de bomen, van de Gordelweg in Noord tot het Luchtpark in het centrum. Het Hofbogenpark wordt met een lengte van twee kilometer het langste dakpark van Nederland.

Met de Hofpleinlijn naar het strand

Bijna 100 jaar lang was de Hofpleinlijn de spoorverbinding tussen Rotterdam en Den Haag-Scheveningen. In de weekenden stonden er enorme rijen passagiers. Vooral door het comfort en de nieuwigheid van de moderne trein. En de eindbestemming: het strand. Het viaduct had naast de functie als spoorweg ook direct -en nog steeds- een belangrijke sociale functie door de winkels en bedrijven in de bogen.

We zijn klaar met schetsen en tekenen en we kunnen van start met de voorbereidingen voor de aanleg van dit unieke park. Wat nu nog een grote grijze massa boven op de monumentale Hofbogen is, wordt straks een prachtige groene loper dwars door Noord. Een plek om te wandelen, te flaneren en te relaxen met een krantje en een kop koffie, hoog boven de drukte van de straat en tussen de boomkruinen. Als er één Rotterdams woord is dat dit park kan samenvatten dan is het wel: gers.

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte)

Een park voor iedereen

Het Hofbogenpark is gastvrij. Rotterdammers en bezoekers van de stad zijn welkom, en dat geldt ook voor planten en dieren. Wereldwijd staat de diversiteit aan planten en dieren onder druk. Daarom is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de samenstelling van planten en het creëren van een leefgebied voor diverse diersoorten, zoals bijen en vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Voor kleine dieren komen er speciale opgangen zodat zij het dak op en af kunnen.

Veranderend landschap

Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de twee kilometer lange wandeling. Bij Station Hofplein staat de gezellige reuring van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap geleidelijk een rustiger karakter. De plekken aan het wandelpad waar je een activiteit kunt doen -perrons genoemd- sluiten hierop aan. Zo komt er bij het Ammersooiseplein een speelplek waar kinderen met een glijbaan naar beneden kunnen en is het waterperron bij de Bergselaan geschikt om te mijmeren of een boek te lezen.

Circulair watersysteem

Het Hofbogenpark krijgt een watersysteem dat regenwater opvangt en zuivert. Dit helpt de stad om beter voorbereid te zijn op hevige regenbuien en droogteperioden. Ook is er dankzij het watersysteem geen kraanwater nodig voor de planten en waterspeelplekken in het park. Om ervoor te zorgen dat er in een extreem droog jaar ook voldoende water beschikbaar is, wordt ook het regenwater van het naastliggende waterplein (Benthemplein) naar het Hofbogenpark gebracht en daar gezuiverd.

Vergroening oude stadswijken

De Hofbogen doorkruist vier dichtbevolkte stadswijken in het noorden van Rotterdam. Met de komst van het Hofbogenpark heeft de drukke stenige omgeving straks een rustige groene plek, een welkome toevoeging. Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen stapsgewijs ook groener. De ambitie is om in de toekomst een brug over de A20 aan te leggen zodat het park (ecologisch) verbonden wordt met Schiebroek.

Planning Hofbogenpark

In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 is het zwarte dak veranderd in een groene loper.
Het park gaat in fases al eerder open. Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen ook groener gemaakt. En de ambitie voor de toekomst is om een brug over de A20 aan te leggen. Zo wordt het Hofbogenpark verbonden met Schiebroek.

Meer informatie over Hofbogenpark

Wil je meer weten over dit toffe park met mooie uitzichten over de stad en dat straks misschien wel weer Noord met Schiebroek verbindt? Op rotterdam.nl/hofbogenpark staat altijd de meest actuele informatie.

Vorig artikel Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.
Volgend artikel Vrijdag 21 juni start verkoop eengezinswoningen Vlietpark fase 2