Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Akkoord voor bouw 380 studentenwoningen in De Esch

Nieuw studentencomplex aan Toepad in De Esch

In de wijk De Esch worden binnenkort 380 nieuwe woningen gebouwd, speciaal voor studenten. Gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam en onderwijsinstellingen hebben hierover begin april 2024 een akkoord gesloten. Hiermee helpen ze studenten aan het mbo, hbo en wo aan een betaalbare en geschikte plek om te wonen.

De nieuwe woningen aan het Toepad in De Esch zijn bedoeld om het tekort aan studentenhuisvesting in Rotterdam aan te pakken. Het project maakt deel uit van StartR, een programma van de gemeente Rotterdam om 2.000 flexwoningen te realiseren op tijdelijke locaties.

Studie van het mogelijke woongebouw

Voorbeeld van het mogelijke woongebouw

Duurzaam en energiezuinig

Het nieuwe gebouw zal bestaan uit eenkamerwoningen, waar studenten kunnen wonen en studeren. De woningen hebben een oppervlakte van ongeveer 26 m2 en beschikken over een eigen badkamer en keuken.  De woningen zullen energiezuinig en duurzaam worden gebouwd. Ze krijgen een warmtepomp voor koeling in de zomer en verwarming in de winter, waardoor ze weinig energie zullen verbruiken en goed zijn voor het milieu.

Het studentenwoongebouw komt te staan op een ongebruikt stuk grond van de Joodse begraafplaats aan het Toepad. De locatie voor dit nieuwe complex wordt voor 30 jaar beschikbaar gesteld door de Joodse gemeenschap. De locatie ligt op slechts 6 minuten fietsafstand van de universiteiten en hogescholen.

Eenkamer woningen met eigen sanitair

De woningen zijn bestemd voor (toekomstige) studenten aan het mbo, hbo en wo in Rotterdam en die een leeftijd hebben van 18 tot 30 jaar. Er is ook ruimte voor internationale studenten en studerende statushouders. De studenten betalen een sociale huurprijs voor de studio. Afhankelijk van je leeftijd betaal je aan huur:

  • Jonger dan 23 jaar ongeveer € 450 (prijspeil 2024)
  • 23 jaar of ouder ongeveer € 650 (prijspeil 2024)

Meer informatie

In het voorjaar van 2024 wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Als alles volgens planning verloopt kan in het najaar 2024 de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Als deze wordt verleend, kan in de zomer van 2025 worden gebouwd en zijn de woningen eind 2025 klaar voor de studenten. Lees hier meer over de ontwikkelingen van de studentenwoningen aan het Toepad.

Om in aanmerking te komen voor een studentenwoning moet je ingeschreven zijn bij Stadswonen.

Vorig artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.