Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Op Heijplaat ben je een heerlijk dagje weg!

Het is nooit te laat voor Heijplaat (behalve als je de Waterbus mist)

Heijplaat is een uniek stuk rauw Rotterdam. Ooit thuis van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Deze scheepswerf bouwde vracht- en passagiersschepen en zelfs onderzeeboten. Het bekendste schip van de werf is de SS Rotterdam, inmiddels weer ‘thuis’ op Katendrecht. Achter het majestueuze RDM-gebouw liggen lommerrijke lanen, waar vroeger de arbeiders en directeuren woonden. Tot op heden is die mix van mensen nog net zo divers!

Bron: website Waterbus

Waterbus

Woon je op Heijplaat, dan is de Waterbus heilig! Om op Heijplaat te komen neem je lijn 18 van de Waterbus, je fiets neem je mee. Stap op bij de Erasmusbrug, St. Jobshaven of Katendrecht richting halte RDM/Heijplaat. In een kwartier vaar je naar de overkant met ondertussen een prachtig zicht op de haven. Niet zelden wordt je vergezeld door studenten die onderweg zijn naar de RDM-campus en het Techniek College Rotterdam. Een bijzondere plek om te leren, te leven én een middag rond te fietsen.

Bron: website RDM Rotterdam

RDM kantine

Zodra de Waterbus is aangemeerd loopt je rechtstreeks naar de RDM kantine. Vroeger was dit de Centrale Kantine van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Hier kwamen de arbeiders bij elkaar om een boterham te eten. De industriële inrichting van weleer is behouden gebleven, maar nu is er gratis wifi en komen bezoekers en bewoners regelmatig langs voor een goede lunch en een kopje koffie. ’s Zomers geniet je vanaf het zonnige terras van  het uitzicht op de Dokhaven.

Bron: website RDM / Onderzeebootloods

Onderzeebootloods

Pal naast het oude dorp van Heijplaat staan nog steeds grote loodsen, waaronder de Onderzeebootloods. Hier gleden ooit onderzeeboten van de helling, de naam is geen gimmick! De loodsen werden verbouwd, maar behielden hun rauwe randje. Vanwege hun formaat worden er grootse evenementen georganiseerd. Zo vond hier kunstfestival Blown Away plaats en vierde Conny Janssen Danst er haar 25-jarig jubileum met de bejubelde voorstelling ‘Mirror Mirror’.

Bron: Rotterdam.info

Quarantainestrandje

Het quarantaineterrein heeft niets, maar dan ook niets met de stad te maken. Het is er groen, in de nazomer pluk je er bramen en de enige bewoners zijn konijnen. Ooit was dit terrein bedoeld om besmette zeelieden in quarantaine te houden. De panden die dienst deden als ziekenbarak, ontsmettingsinrichting en mortuarium staan er nog. Ook nu kom je er voor afzondering, graag zelfs! Via een paadje bereik je het strand. Zwemmen is ten strengste verboden! Pootjebaden en picknicken mag gelukkig wel.

Bron: Facebook De Heij

Kinderboerderij De Heij

Midden in Park De Heij ligt de gelijknamige kinderboerderij, waar je geitjes aait, speelt op de toestellen of een kop koffie drinkt op het terras. In al zijn eenvoud betekent De Heij veel voor de buurt en diens bewoners, met evenementen als een Meifeest of themadag. Op het terrein bevinden zich een ruilwinkel en kledinginzamelpunt. Het geld dat wordt verdiend, houdt de gratis toegankelijke kinderboerderij in stand. Belangrijk voor mensen die er in de buurt wonen, leuk om te zien voor iedereen.

Vorig artikel De familie Wilbers-Van Holt woont happy op Heijplaat
Volgend artikel De 10 meestgestelde vragen over een hypotheek