Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Genoeg te doen voor denkers en dromers in Dijkzigt

Dé buurt voor kunst, cultuur & architectuur

Denkers, dromers en dagjesmensen begeven zich regelmatig naar Dijkzigt. Daar, bij het Museumpark en tussen de Westersingel en de Westzeedijk, vinden ze hun broodnodige dosis kunst, cultuur, historie en architectuur. Ga cultuursnuiven, laat je inspireren en geef je ogen goed de kost. Denk en droom daarna verder met een drankje op de naastgelegen Witte de Withstraat.

Bron: Beeld: website Boijmans

Boijmans Van Beuningen

Ga op reis door de kunstgeschiedenis! Van de middeleeuwen tot de 21e eeuw, je ziet het bij Museum Boijmans Van Beuningen. Grote namen als Rembrandt, Van Gogh en Dalí spreken tot de verbeelding. De komende periode zijn ruim 500 kunstwerken in een totaal andere opstelling te zien. In de nieuwe indeling ligt het accent op kunst van na 1945. Daarnaast heeft het museum een grote collectie hedendaagse kunst en design. Kijk voor het complete tentoonstellingsprogramma op de website.

Bron: Ossip van Duivenbode

Kunsthal

De Kunsthal trekt de aandacht al met de architectuur, in 1988 door Koolhaas (OMA) ontworpen. In 1992 opende het als eerste Nederlandse kunsthal, zonder vaste collectie. Je kunt er gerust heen met de hele familie, er is voor ieder wat wils. Simultaan zie je er bijvoorbeeld een fotografie, schilderkunst en een mode-expositie. Wat hits: The Fashion World of Jean Paul Gaultier, Peter Lindbergh – Fashion Photography en Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Doen: een drankje in het Kunsthalcafé.

Bron: website Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut – Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut omvat zoveel, dat is moeilijk in één naam te vatten. Het is een museum voor architectuur, design en digitale cultuur, rijksarchief voor Nederlandse architectuur en stedenbouw, agentschap voor al het bovenstaande en plek voor onderzoek en ontwikkeling. En belangrijk onderdeel is Huis Sonneveld: een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De architectuur en inrichting waren voor die tijd hypermodern en doen nog steeds verrassend eigentijds aan.

Bron: website Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Natuurhistorisch Museum

Allerlei dieren – van ijsbeer tot insect – bestudeer je hier op je gemak. De meest fascinerende weekdieren, vogels en schelpen zie je hier, begeleid door leuke weetjes. Ongeveer 390.000 verschillende diertjes en dingetjes telt de collectie, die vanaf 1859 groeide en in 1927 een eigen museum kreeg. Menig kind herinnert zich het skelet van de 15 meter lange potvis, net als het geraamte van olifant Ramon uit Blijdorp.

Bron: website Erasmus MC

Architectonische parels

Al wandelend door Dijkzigt zie je allerlei architectonische parels. De Kunsthal, maar ook het Onderwijscentrum Erasmus MC, in 2013 bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. De GEB toren aan de Rochussenstraat was in 1931 met zijn 64 meter het hoogste gebouw van Nederland. Huis Sonneveld en het Chabot Museum aan de Jongkindstraat zijn dé voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen. En dan ‘het nieuwste bouwen’: een nieuw icoon is het te verrijzen Collectiegebouw van Boijmans van Beuningen, door MVRDV.

Vorig artikel Een monumentale wandeling door het wonderschone Nieuwe Werk
Volgend artikel Ontdek bruisend Cool