Wonen in een gezellig en sfeervol studentenhuis in Rotterdam: zo past het er allemaal in
Je gaat wonen in een studentenhuis in Rotterdam: gefeliciteerd! Of je denkt er alvast over na, dan ben je in ieder geval goed bezig. Want, hoe zorg je ervoor dat het allemaal past als je maar 15, 20 of 25 vierkante meter beschikbaar hebt? In een stad als Rotterdam zijn de vierkante meters schaars, dus is het belangrijk om daar praktisch mee om te gaan. Wij delen een aantal tips om ervoor te zorgen dat het er allemaal in kan, zodat het jou aan niets ontbreekt.
We leggen je in dit artikel uit over de verschillende soorten studentenhuizen in Rotterdam. Vervolgens delen we de handige tips om het allemaal goed te laten passen. En helpen we je een studentenhuis te vinden dat bij je past, in een deel van de stad waar jij blij van wordt.
Het studentenhuis in al z’n vormen
Het studentenhuis is er in allerlei soorten en maten. Misschien denk jij aan één grote woning waar je met veel studenten samenwoont? Of juist aan een eigen studio om lekker rustig te studeren? Het gaat bijvoorbeeld om:
- Studentenhuizen met 5 tot 10 studenten
Een groot studentenhuis is gezellig, druk en zeer levendig. Houd er rekening mee dat je meestal moet hospiteren om jezelf te presenteren. Als jij de kamer gegund krijgt mag je er komen wonen. - Een eigen studio om rustig te studeren
Heb je liever zelf de ruimte, om rustig te studeren? De kamers hebben een eigen badkamer en keuken(tje), allemaal bij elkaar. Je betaalt een relatief hoge huurprijs, omdat je geen voorzieningen hoeft te delen. - Een studentenkamer op zolder (hospitakamer)
De studentenkamer op zolder of op een andere plek in huis heet ook wel een hospitakamer. Je woont in bij een bewoner, die één of meerdere kamers beschikbaar stelt. - Antikraakpanden voor tijdelijke huisvesting
In een antikraakpand kun je tijdelijk blijven wonen. Je hebt een bruikleenovereenkomst (in plaats van een huurcontract). Dat zorgt voor een lage prijs per maand, maar vraagt ook om meer flexibiliteit vanwege bijvoorbeeld een opzegtermijn van één maand.
Je kunt zowel particulier huren als huren via een studentenhuisvester zoals SSH en DUWO. Vind en vergelijk aan de hand daarvan het aanbod, zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende soorten studentenhuizen en -kamers die er beschikbaar zijn in Rotterdam.

Studentenstudio’s in Vitro
7 tips om het allemaal goed te laten passen
Wil je gezellig en sfeervol wonen in een studentenhuis in Rotterdam én zeker weten dat het allemaal past? We delen 7 handige tips. Die zorgen ervoor dat je slim met de ruimte omgaat, zodat je ook in een kleine kamer niets te kort zal komen.
1. Meten is weten
Meten = weten, dus zorg dat je de afmetingen kent voordat je meubels en andere spullen gaat kopen. Er is niets zo vervelend als een bank(je) dat eigenlijk net niet past of een stoel die wel erg groot blijkt als je die neerzet. Meet alles op, maak een schets en bepaal op basis daarvan wat je kunt kopen. Tip: in de grote bouwmarkt, woonwinkel of kringloop lijkt alles kleiner dan je denkt.
2. Bedenk de ideale indeling
Denk alvast na over de indeling van jouw studentenhuis of de kamer die je op het oog hebt. Is er bijvoorbeeld een gezamenlijke woonkamer? Dan hoef je zelf geen bank te kopen, dus bespaar je meteen veel ruimte. En gaat het om een studio? Bedenk dan hoe je het slaapgedeelte (een beetje) kunt scheiden van de rest van de vierkante meters.
3. Koop alleen wat je nodig hebt
Begin met een bed, zorg voor een bank om op te zitten en een eettafel om aan te eten. En staan die laatste twee in de gezamenlijke woonkamer? Dan kun je voor jouw eigen kamer nadenken over een kast of een eigen bureau. Koop (vooral in het begin) alleen wat je echt nodig hebt. Uitbreiden kan altijd nog.
4. Gebruik de muren (en het plafond)
Hang een paar planken op aan de muur of zorg voor een beugel waar je een paar klapstoelen aan kunt hangen. Dat scheelt enorm veel ruimte, zowel fysiek als optisch. Alles wat op de grond staat neemt ruimte in en zorgt ervoor dat het krapper oogt. En kun je iets ophangen aan het plafond? Vooral bij een hoog plafond wint dat heel veel ruimte.
5. Kies praktisch en multifunctioneel
Denk goed na over hoe je iets praktisch en multifunctioneel kunt gebruiken. Dus kun je een tafeltje uitklappen tot een groter model of kun je er zelfs een soort werkblad voor de keuken van maken? Kijk naar bureaus die je multifunctioneel kunt gebruiken en bespaar opnieuw kostbare ruimte.
6. Berg op onder het bed
Zelfs als je geen hoogslaper hebt is er waarschijnlijk veel ruimte onder je bed in het studentenhuis in Rotterdam. Het is de ideale plek om spullen op te bergen die je niet iedere dag nodig hebt. Bovendien liggen ze dan netjes uit het zicht.
7. Kies een kledingrek
Heb je eigenlijk geen ruimte voor een kledingkast? Geen zorgen, kies dan voor een kledingrek. Dat helpt je bovendien om minimalistischer te zijn, omdat je alleen koopt wat je vaak draagt en op het rek kwijt kunt.
Studentenhuis in Rotterdam: wij helpen je op weg
Zoek je een studentenwoning in Rotterdam, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees ons artikel met een aantal handige tips om op kamers te gaan. Of bekijk het overzicht met artikelen, over studeren in Rotterdam en het vinden van geschikte woonruimte.
Tip: wil je geen studentenhuis, huurwoning en ander aanbod meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte van de nieuwe studio’s en andere woningen.