Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Antikraak wonen: wat is het en waar
moet je op letten?

Je wilt antikraak wonen in Rotterdam: hoe werkt dat precies en waar moet je op letten?

Het is lastig uitleggen wat het precies is, omdat het geen juridische of wettelijke term is. Dat betekent dat iedere aanbieder van antikraak woningen er eigenlijk een eigen uitleg aan mag geven. Bovendien gaat niet iedere aanbieder even netjes om met contracten en (bruikleen)overeenkomsten. We zetten voor je op een rij waar je op moet letten en verwijzen naar Weetwatjehuurt en de Vraagwijzer waar je terecht kunt met vragen.

Wat is antikraak wonen?

Antikraak wonen is het wonen in een pand dat leegstaat, dat anders gekraakt zou kunnen worden.
Dat biedt de eigenaar van de woning bescherming, bijvoorbeeld tegen vandalisme, diefstal en andere vormen van overlast. Jij kunt er andersom voordelig wonen, vaak op basis van een bruikleenovereenkomst.

Let op: antikraak wonen is iets anders dan tijdelijk huren via de Leegstandwet. Als je huurt via de Leegstandwet heb je iets meer zekerheid, omdat je als tijdelijke huurder meer rechten hebt. Het contract duurt dan minimaal 6 maanden. Bij antikraak wonen is er geen sprake van een minimale contracttermijn. Houd er rekening mee dat je antikraak zelfs (op basis van de kostprijs) kunt wonen. Tijdelijke huur kost normaal gesproken meer. Je kunt bij tijdelijke huur wel huurtoeslag aanvragen.

6 feiten over antikraak wonen

Misschien denk je er over na, maar heb je nog geen ervaring met antikraak wonen. Als je bijvoorbeeld in Rotterdam zoekt naar zo’n woning is het handig om de volgende zes feiten alvast een keer door te nemen. Dan krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten.

1. Vaak via een voordrachtsysteem

Aanbieders van antikraak woningen in Rotterdam (en in de rest van Nederland) willen graag zeker weten dat je netjes met de woning om zal gaan. Daarom is er vaak sprake van een voordrachtsysteem. Dit betekent dat iemand anders die al antikraak woont via de aanbieder jou moet voordragen. Zo heeft de aanbieder iets meer zekerheid dat jij te vertrouwen bent. Voor jou betekent dit dat jij je niet zomaar overal kunt aanmelden. In sommige gevallen ben je afhankelijk van iemand anders die je al kent.

 2. Soms donker en kaal

De woningen en panden die worden aangeboden staan leeg. Het gaat om bijvoorbeeld oude schoolgebouwen en kantoorpanden. Houd er rekening mee dat het daar in eerste instantie heel donker en kaal kan zijn. En dat de entrée of de gang daardoor niet altijd is wat je ervan zou hopen als je een woning zoekt. Ga er als je kan alvast een (paar) keer kijken, om zelf te ervaren of je daar aan kunt wennen.

3. Geen huursubsidie

Als je antikraak woont (in Rotterdam) heb je geen huurcontract. In plaats daarvan sluit je een bruikleenovereenkomst. Jij ‘gebruikt’ de woonruimte, in ruil voor een vergoeding. Er is geen sprake van huur, dus je kunt daar ook geen huursubsidie of huurtoeslag voor aanvragen. In plaats daarvan betaal je de volledige huurprijs zelf.

4. Vaak een maand opzegtermijn

Antikraak wonen kent weinig zekerheid naar de toekomst toe. Het gaat om panden die tijdelijk leeg staan of die op de lijst staan om gesloopt te worden. Het is niet altijd duidelijk wanneer dat zal gebeuren. En vind de eigenaar een nieuwe bestemming voor het pand? Dan moet jij er snel uit, om plaats te maken.

In de meeste gevallen hanteren aanbieders van antikraak wonen een opzegtermijn van één maand. Dat betekent in de praktijk dat je vandaag te horen kunt krijgen dat je over een maand vertrokken moet zijn. Zorg er dus voor dat je flexibel bent. Veel aanbieders zullen je wel proberen te helpen volgende woonruimte te vinden.

5. Strenge regels voor het pand

Als een woning of een ander pand leeg staat betekent dit helaas niet dat jij het mag ‘opknappen’. Een lik verf op de muur, behang naar jouw smaak of een nieuwe vloer worden lang niet altijd gewaardeerd. De eigenaar wil het pand vaak in precies dezelfde staat houden, om het makkelijk te kunnen verhuren of verkopen. Dat betekent dat er strenge regels kunnen gelden voor wat je wel en niet mag doen aan de woning.

6. (Zeer) lage kosten

Hier staat tegenover dat je (zeer) lage kosten per maand betaalt. Vaak is er sprake van een
bruikleenovereenkomst, waarmee je afspreekt dat je €150 tot €300 per maand betaalt. Voor dat
bedrag heb je woonruimte in Rotterdam, niet zelden op een centrale locatie of in een andere populaire wijk.

Tip: ben je benieuwd naar het aanbod om antikraak te wonen in Rotterdam of in de rest van
Nederland? Kijk bijvoorbeeld bij Ad Hoc, Villex of Interveste.

Hulp bij vragen over antikraak wonen

Ondanks de bovenstaande feiten houdt niet iedere aanbieder zich even goed aan het ‘goede gebruik’ van antikraak wonen. Daarom kunnen er situaties ontstaan waar je niet op zit te wachten of waar je vragen bij hebt. Kijk bijvoorbeeld op Weetwatjehuurt.nl of gebruik de Vraagwijzer van de gemeente Rotterdam. Daar kun je nagaan of het normaal is waar je mee te maken krijgt, of wat je er tegen kunt doen.

Aanbod huurwoningen in Rotterdam

Ben je in aanvulling op het antikraak wonen in Rotterdam op zoek naar huurwoningen? Bekijk ons aanbod, zowel voor nieuwbouw als bestaande woningen:

Tip: wil je geen huurwoning en ander aanbod meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte van de nieuwe studio’s en andere woningen.