Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Feestelijke start duurzame renovatie Alhenablok aan Marconiplein

Alhenablok behoud karakter en krijgt moderne en energiezuinige huurwoningen

Met de onthulling van een nieuw bouwdoek geven Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, en Richard Sitton, voorzitter Raad van Bestuur Woonbron, het feestelijke startsein voor de duurzame renovatie van het Alhenablok. Woningcorporatie Woonbron begon al in 2021 met de werkzaamheden van dit beroemde blok uit 1920, op de hoek bij het Marconiplein. BIK bouw is recent gestart met het renovatiewerk.

Wethouder Chantal Zeegers en Richard Sitton, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron, voor het Alhenablok | Foto: Boudewijn Bollmann

Energiezuinige en moderne woningen

“Ik ben blij dat we met de renovatie aan de slag kunnen”, zegt Richard Sitton. “Het is een mooi en uitdagend project met een enorme voorgeschiedenis, maar het belangrijkste is dat we vanuit onze maatschappelijke rol als woningcorporatie op deze manier kunnen zorgen voor voldoende goede, moderne en energiezuinige woningen. Alles bij elkaar renoveren we 80 woningen in het middenhuursegment en 5 bedrijfsruimtes. Én we bouwen 5 houtbouwwoningen tussen de Pax Christi kerk en het Alhenablok. Daar ben ik trots op.”

Dit project sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om niet alleen te voorzien in sociale huurwoningen, maar ook in middensegment. Mooi is ook het duurzame karakter van dit project. Zo is het gebouw aan de binnenkant niet gesloopt, maar ‘geoogst’.

Wethouder Chantal Zeegers

Duurzame karakter

Het Alhenablok is al zo’n 100 jaar beeldbepalend voor Spangen. En dat blijft zo, met prachtige architectuur van dezelfde architecten als van De Kuip van Van Nelle Fabriek: Brinkman en Van Der Vlugt. Alle technische gebreken worden aangepakt, het pand wordt verduurzaamd, extra (houtbouw) woningen toegevoegd en het pand wordt gemoderniseerd met liften en trappenhuizen. Met behoud van de architectonische kenmerken van weleer! Ook wordt gekeken naar mogelijkheden van hergebruik van bouwmaterialen op de locatie of ergens anders. Een enorme operatie in opdracht van Woonbron, uitgevoerd door BIK Bouw.

 

Alhenablok
Alhenablok

Woningcorporatie Woonbron is bezig met een grootscheepse renovatie van het Alhenablok in de wijk Spangen. Dit beroemde pand wordt met behoud van het karakteristieke uiterlijk gerenoveerd tot een modern gebouw dat ruimte biedt aan 5 bedrijfsruimtes, 81 gerenoveerde woningen en 4 nieuwbouwwoningen. De woningen worden verduurzaamd en in overleg met de gemeente verhuurd in het middensegment.

Lees meer

Eind 2025 klaar

De werkzaamheden aan en rondom het Alhenablok zijn naar verwachting eind 2025 klaar. Alle woningen worden ruim voor die tijd aangeboden via Woonnet Rijnmond. Geïnteresseerden kunnen www.woonbron.nl/alhenablok in de gaten houden voor actuele informatie.

Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Oude tijden herleven! De Nieuwe Haverland School wordt omgebouwd tot woongebouw.