Zelfbouw in het Liskwartier: slechte fundering, perfecte financiering
Roos en Sanne verbouwen een winkelpand tot woonhuis aan de Schiebroekselaan
Rosanne Visscher (‘Roos’) en Sanne Broeksma woonden prima in hun benedenwoning in Blijdorp. Dus toen Roos met een vervallen winkelpand in het Liskwartier op de proppen kwam, bedankte Sanne vriendelijk doch resoluut. Toch wist ondernemer en interieurontwerper Roos haar vriendin over te halen en raakten ze samen steeds enthousiaster over de verbouwing die zeker een jaar zou duren. Sanne, lachend: “Ik vond het slopen verrassend leuk!”

Door haar werk als interieurontwerper heeft Roos regelmatig met renovaties te maken. “Eén van mijn opdrachtgevers kocht dit oude winkelpand. Toen ik het zag, was ik direct geïnteresseerd.” Steeds meer mensen zijn gecharmeerd van oude bedrijfsruimtes of winkelpanden, en steeds vaak wordt dergelijk vastgoed in Rotterdam dus ter transformatie aangeboden.
De overwaarde van hun Blijdorpse woning stopten ze direct in een nieuwe fundering
Het oude winkelpand aan de Schiebroekselaan had – hoewel jarenlang verwaarloosd – veel potentie. Toen ook Sanne om was, verkochten ze hun woning in Blijdorp. Roos: “We hadden een ton overwaarde! Gelukkig maar, want die konden we grotendeels direct in de fundering van dit pand stoppen.” De fundering was nodig aan vervanging toe en ook de riolering werd aangepakt. Ze kochten het pand in oktober, startten in dezelfde maand met de sloop en verhuizen per juni 2018. Tot die tijd verblijven ze in een stacaravan in Nieuwerkerk aan den IJssel. Sanne: “Het bleek lastig iets in Rotterdam te vinden dat je tijdelijk kunt huren, wekelijks kunt opzeggen én dat betaalbaar is.” Het zal een flinke omschakeling zijn: van 35 m2 naar maar liefst 215 m2 voor henzelf én de twee katten King en Diva.

Van winkelpand naar woonhuis
We lopen door het pand terwijl Roos vertelt hoe het er straks uit komt te zien: ze maakte zelf uiteraard het ontwerp voor de nieuwe woning. De keuken wordt de entree en het hart van het hoekhuis. “Dit wordt onze favoriete plek waar we ‘s weekends in de zon ontbijten.” Sanne verheugt zich al op de monsterklus die haar te wachten staat: de keukenvloer beplakken met koperen muntjes. “We maken hier een penny floor, ken je dat?” Vijftigduizend muntjes liggen straks verlijmd op de keukenvloer. Achter de keuken komt een logeerkamer, daarachter de slaapkamer van de dames, mét badkamer en suite. Verder krijgt het huis een eigen sportruimte en worden de bijbehorende garageboxen van het pand getransformeerd tot Bed & Breakfast. Daarin nemen ze begin april hun intrek, om zo de rest van de verbouwing aan te sturen. Zelf steken ze ook de handen uit de mouwen. “Denk je dat we er altijd zo bijlopen? Dan moet je ons eens in het weekend zien!” lacht Sanne. Extra trots zijn ze op de vloerverwarming die ze, samen met de moeder en zus van Sanne, legden. “We hadden de klus in twee dagen geklaard!”

De financiering van een verbouwing
Langzaamaan transformeert de oude winkel tot nieuw en fris woonhuis met karakteristieke gevel. Roos bewaakt het budget nauwlettend en met de blik gefixeerd op zomer 2018, wanneer er ook vlonderplanken op het dakterras moeten liggen. Roos: “Dat wil zeggen, als het budget dat toelaat.” Over financiën gesproken: was het niet lastig een dergelijk project gefinancierd te krijgen? Sanne: “Nee, dat ging erg soepel en we hadden de leukste adviseur ooit!” Roos licht toe: “Peter, onze adviseur bij de Rabobank, was erg betrokken.”
De verbouwing kost bijna evenveel als het pand, maar daar hebben ze nooit moeilijk over gedaan
Ten tijde van het afsluiten van de offerte bij de Rabobank was de overwaarde van hun Blijdorpse woning nog niet bekend. Wel moesten ze op dat moment de verbouwingsspecificatie aanleveren. Roos: “De verbouwing kost bijna evenveel als het pand zelf, maar daar hebben ze geen moment moeilijk over gedaan. Ze vonden het logisch dat de waarde zou verdubbelen door de verbouwing.” En door Roos’ specialisatie en werkervaring maakten ze zich daar zelf ook geen zorgen over. Desalniettemin vonden ze een uitgebreide financiële voorlichting belangrijk. Roos: “Peter nam uitgebreid alle opties met ons door en heeft ons geholpen bij het kiezen van de rentevastperiode. Hij heeft de risico’s besproken en laten zien wat het betekent voor onze maandlasten. Ik hoefde alleen mijn jaarcijfers aan te leveren en daar hadden ze voldoende aan.” Sanne vult aan: “Het is erg fijn als het contact zo vanzelfsprekend is. Soms zaten we tot ver na werktijd te praten, omdat het oprecht gezellig was.”

Het Liskwartier: veel leuks op loopafstand
Gezelligheid, dat vinden Roos en Sanne belangrijk. Dat vonden ze in Blijdorp, maar gelukkig ook in hun nieuwe buurt. Sanne: “Het Liskwartier is zo leuk! Er zitten veel zaakjes op loopafstand. Arzu aan de Bergweg, hier direct om de hoek, is echt een aanwinst voor de buurt.” Als ze de Bergweg aflopen is daar ook Bagels & Beans op Eudokiaplein en COPPI koffie & fietsen en de Urban Bakery, beide in de Hofbogen. Ook in de straat lijken ze gezelligheid te vinden. “We hebben nu al zoveel leuk contact gehad met de mensen in deze straat,” vertelt Sanne. Ze groeide zelf op in Alphen aan de Rijn en werkt nu bij Gemeente Delft. Roos komt uit Bennekom, waar ze elkaar ruim 15 jaar geleden ontmoetten in hetzelfde korfbalteam. Samen bouwden ze daarna een leven op in Rotterdam. Hoewel ze niet meer korfballen is de sportiviteit én team spirit duidelijk aanwezig tijdens de verbouwing. Eens kijken of dat zo blijft tijdens het leggen van die vijftigduizend muntjes…
