Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat koop je in Rotterdam voor 210.000 tot 355.000 euro?

Makelaars Lucas van der Knaap (Van Herk) en Nick Forger (Ooms) geven advies

Wil je een huis kopen in Rotterdam? Misschien heb je een specifieke buurt op het oog of bepaalde wijken waarin je vooral zoekt. Soms is het echter beter om verder te kijken dan wat je al kent of weet. Stel niet de buurt, maar je budget centraal bij je zoektocht! In de rubriek ‘Wat koop je in Rotterdam voor…?’ geven steeds weer andere makelaars tips die aansluiten bij diverse budgetten. Lucas van der Knaap (Van Herk Makelaardij – links) en Nick Forger (Ooms Makelaars – rechts) vertellen wat je koopt in het middensegment, dus voor een budget van 210.000 tot 355.000 euro.

Lucas - Van Herk | Nick - Ooms

Het leukste aan het werken als makelaar in Rotterdam vind Lucas dat hij zowel met mensen als met de ontwikkeling van de stad te maken heeft. Ook Nick is goed ingewijd in het vastgoed, met ruim 20 jaar ervaring als makelaar. Nick: “Het helpen van mensen bij één van de belangrijkste beslissingen in het leven vind ik ontzettend leuk. Elk verhaal is anders en om daar op je juiste wijze op in spelen met als resultaat een tevreden opdrachtgever, geeft veel voldoening.”

Toen makelaars ruim twintig jaar geleden startten, was Rotterdam een heel andere stad dan nu. Lucas: “De vastgoedmarkt kwam hier de laatste jaren in een stroomversnelling, vooral in en rondom het centrum. Daar ga ik op zoek voor allerlei woningzoekenden: van ouders die kopen voor hun studerende kinderen tot young professionals die Rotterdam kiezen als tussenstation tot senioren die naar de stad terugkeren. Iedereen kan hier wonen, met elke portemonnee.” Het is geen geheim dat de huizenprijzen in de Maasstad stegen. Vroeger kreeg je voor 250.000 euro meer huis voor je geld dan tegenwoordig. Wat adviseren Lucas en Nick hun klanten met een dergelijk budget?

Deelgebied Charlois – wijk Carnisse

Deelgebied Noord – wijk Bergpolder

Zoek je een bovenwoning of appartement in Rotterdam?

Lucas adviseert:

“Ben je samen of alleen op zoek naar een betaalbaar appartement dichtbij het centrum, kijk dan eens in Rotterdam-Noord. Hier kun je op dit moment – als je goed de markt in de gaten houdt – al een leuk 3-kamer portiekwoning met twee slaapkamers voor net boven de € 300.000,- kopen. Maar ben je op zoek naar iets meer ruimte, dan zal je al snel uitkomen op een bovenwoning van ca. 85/90 m2. Deze zijn zeker in Rotterdam-West te vinden in een vergelijkbare prijsklasse, te weten voor ca. € 325.000,- tot € 350.000. Ook vanaf hier is het centrum in de buurt. Het zijn buurten waar je goed kunt wonen en waar veel young professionals een centrale plek vinden vlakbij werk en uitgaansgelegenheden. Ben je alleen en op zoek naar jouw eerste koopappartement met een maximaal budget tot € 250.000,- dan is het ook goed om eens te kijken naar Rotterdam-Zuid. Bijvoorbeeld de wijk Carnisse kan interessant zijn. De wijk kent veel kleine portiekwoningen, die vooral bij starters op de woningmarkt geliefd zijn. Veel starters beginnen hier hun wooncarrière. Daarnaast wordt het Zuidpleingebied (Hart van Zuid) veel aantrekkelijker om te wonen, werken en ondernemen. Met restaurants, winkels, evenementen, bioscoop Pathé en sportieve voorzieningen. En er zijn plannen voor een nieuwe buurt met veel betaalbare woningen tussen het Zuiderpark en de Carnissedreef: het Carnisse Eiland. Een locatie die is omgeven door water en groen. Oftewel, in Rotterdam is er zeker wel genoeg keuze in deze prijsklasse, maar het ligt er net aan wat je eisen zijn; zoek je ruimte, sfeer, centrale ligging of juist gewoon betaalbaar? Welke combinatie wil je maken of wat ga je wegstrepen?”

Deelgebied Charlois – wijk Tarwewijk

Deelgebied Delfshaven – wijk Spangen

Nick adviseert:

“Vanwege de grote prijsstijging van de afgelopen jaren zijn woningen in de populaire wijken, waaronder het centrum, steeds duurder geworden. Binnen dit budget is het dan ook lastig daar nog een geschikte woning te vinden. Rotterdam biedt gelukkig nog tal van andere wijken waar je goed kan slagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijken rondom Charlois zoals Oud-Charlois, Tarwewijk, Pendrecht. Maar ook in Rotterdam-West, Delfshaven, Spangen en Oud-Mathenesse. Een belangrijke rol daarbij speelt wat je belangrijk vindt; dichtbij het centrum? Openbaar vervoer of juist een groenere omgeving? Daarnaast vinden kopers in dit segment het vaak belangrijk dat het appartement over een aantal jaren ook weer goed te verkopen is. Hiervoor is het goed om op de hoogte te zijn van de diverse ontwikkelingen in de stad, deze hebben mogelijk een positief effect op de waarde van het appartement. Daar helpen we bij Ooms graag bij!”

Zoek je een gezinswoning met tuin in Rotterdam?

Lucas adviseert:

“Bij de wens voor een gezinswoning adviseer ik om de randen van de stad op te zoeken. Waar veel mensen niet snel aan denken, maar waar veel ruimte voor je geld te vinden is, is Zevenkamp. Daar heb je een volledige woning met tuin voor onder de € 350.000,-. De bouw – jaren zestig tot en met tachtig – is een stuk minder karakteristiek en populair dan de jaren dertig-woningen in bijvoorbeeld Blijdorp, maar mede daardoor is het er nog een stuk betaalbaarder en kansrijk. Voor eengezinswoningen in deze categorie liggen in Zevenkamp de kansen voor het oprapen. Daar heb je voor onder de 350.000 euro huizen rond de 100 m2. Mocht je het woordje ‘’erfpacht’’ ergens zien staan haak dan niet gelijk af want juist deze woningen kunnen interessant zijn. Belangrijk is namelijk om naar de grondsituatie te kijken; is de canon (huur) afgekocht en voor hoelang nog. Het kan zo zijn dat de canon voor een lange tijd is afgekocht waardoor je bijvoorbeeld de eerste 20 jaar geen kosten hebt. De situatie dat je canon moet gaan betalen heeft wel (financiële) consequenties dus dan is het altijd opletten en goed om te overleggen met een financieel adviseur. Wel kunnen de prijzen een stuk lager liggen dan bij een eigen grond situatie.’’

Deelgebied Prins Alexander – wijk Zevenkamp

Deelgebied Charlois – wijk Zuidwijk

Woningen uit de jaren zestig tot tachtig zijn niet super karakteristiek, maar daarom kansrijk: een sfeervol jaren dertig-huis wil iedereen.

Nick adviseert:

“Door de grote prijsstijgingen van de afgelopen jaren wordt het vinden van een geschikte woning met tuin in Rotterdam steeds lastiger, maar er zijn nog wel mogelijkheden. Hierbij moet je wel de randen van de stad opzoeken maar het leuke is dat mensen vaak verrast worden door de wijken waar ze wellicht in eerste aanleg niet aan zouden denken. “PendrechtOud-Charlois en Zuidwijk bieden goede gezinswoningen in dit segment en ook in Beverwaard kan je voor dit budget nog een leuke woning kopen. En door alle ontwikkelingen in de omgeving komt de levendigheid van het centrum vanzelf naar je toe.”

Deelgebied IJsselmonde – wijk Beverwaard

Deelgebied Charlois – wijk Oud-Charlois

Wat is jouw kans op koop?

Voor bestaande bovenwoningen (ca. 90 m2) en centrale appartementen (ca. 65 m2) doe je er volgens Lucas en Nick dus goed aan om te kijken in Blijdorp, Bergpolder, de Provenierswijk, Rubroek, Kralingen-West en het Oude Noorden. Voor een bestaande eengezinswoning met tuin (ca. 100 m2) zoek je in en rondom Zevenkamp en Prinsenland of over de rivier, in Charlois, Pendrecht, Zuidwijk en Beverwaard. Een andere kans? Dat is volgens Lucas de kluswoning. Een gewone, goede, maar misschien wat gedateerde woning gaat vaak weg voor de vraagprijs of misschien wel eronder. Ook rondom het centrum vind je deze woningen.”

Voor de woningen met een WOZ-waarde onder € 355.000,- (de grens voor opkoopbescherming) is het advies van Lucas om ook te kijken of in de gebieden waar je zoekt opkoopbescherming is. Door deze bescherming kunnen beleggers niet meer opkopen en verhuren en biedt dit jou als starter meer kansen. Via https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/opkoopbescherming/ is er een kaart beschikbaar waarin zichtbaar is om welke wijken het gaat en kan je gelijk zien of de woning in dit gebied valt door het adres in te vullen.

Benieuwd naar andere prijscategorieën?

Kijk ook eens op de kaart met alle nieuwbouwwoningen die in de verhuur of verkoop zijn of binnenkort gaan komen. Misschien staat jouw huis hier wel bij.

Ben je een starter? Check dan of je in aanmerking komt voor de Starterslening.

Vorig artikel Brainpark I wordt een levendige en groene locatie met min. 2.500 woningen
Volgend artikel Benieuwd naar de nieuwe stoere stadswijk Merwehaven in M4H?