Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat koop je in Rotterdam voor 195.000 tot 250.000 euro?

Marco Kreukniet (Schieland Borsboom Makelaars) en Michael Troost (Atta Makelaars) geven advies.

Wil je een huis kopen in Rotterdam? Hoewel je misschien al jarenlang droomt van een bepaalde straat of buurt, is het soms beter om verder te kijken dan wat je al kent of weet. Stel niet de buurt, maar je budget centraal! In de rubriek ‘Wat koop je in Rotterdam voor…?’ geven steeds weer andere makelaars tips die aansluiten bij diverse budgetten. Marco Kreukniet (Schieland Borsboom Makelaars) en Michael Troost (Atta Makelaars) vertellen wat je koopt tussen 195.000 en 250.000 euro.

Marco Kreukniet (Schieland Borsboom Makelaars) en Michael Troost (Atta Makelaars)

Sinds 2010 werkt Marco Kreukniet als makelaar. Hij startte in de crisistijd, maar vanaf 2016 zag hij hoe de huizenprijzen in Rotterdam omhoog schoten. “Dat was een leuke ontwikkeling om mee te maken, al heeft het twee kanten. Ten tijde van de crisis kon je je werk écht doen. Voor mensen die op zoek waren, was er veel aanbod. We moesten ons best doen om woningen te verkopen, er was immers veel concurrentie. Nu is een woning verkopen een minder grote uitdaging, want mensen staan vaak rijen dik voor een woning te wachten. De uitdaging ligt ‘m nu in het krijgen van nieuwe opdrachten, zodat je steeds weer nieuwe woningen kunt aanbieden. Dat is een heel andere manier van werken.

Met ongeveer 150 makelaarskantoren in Rotterdam en weinig aanbod, kan je je voorstellen dat het soms vechten is. Er is iets meer druk en iets minder voldoening als het om verkopen en aankopen gaat.” Wat Marco wél veel voldoening geeft is zijn contact met veel verschillende mensen: het is de reden waarom hij dit vak koos. “Ik zie huizen van 2 ton tot een miljoen en dus ook allerlei soorten mensen in alle lagen van de bevolking. Het leuke vind ik dat ik met iedereen op één lijn kan komen, ongeacht budget of soort mens. Ik ben een sociaal dier.”

Mensen wijken nu uit naar andere plekken in de stad, die daar vervolgens ook weer van profiteren

Ook Michael Troost werkt graag met mensen. Hij kent de stad op zijn duimpje. Logisch, hij werkt al sinds 1996 als makelaar in de Maasstad. “Het is ontzettend leuk werk, vanwege de afwisseling en vanwege ons hechte team.

“Rotterdam zit in de lift en de stad verdient dat. Door de verschuiving van betaalbare woningen zie ik dat mensen zelf ook uitwijken naar andere plekken in de stad, die daar vervolgens weer van profiteren. Er is aan de onderkant nog voldoende aanbod.” Precies over dat aanbod adviseren Marco en Michael woningzoekenden, want het huis van jouw keuze vinden in Rotterdam voor maximaal 250.000 euro is misschien uitdagend, maar verre van onmogelijk, zeggen de heren.

Mathenesserlaan, Nieuwe Westen

Zoek je een bovenwoning of appartement in Rotterdam?

Marco adviseert:

“Een jong stel dat een woning zoekt tussen de 195.000 en 250.000 euro adviseer ik om eerst te bepalen wat ze belangrijker vinden: de locatie of hun woonoppervlakte. In Blijdorp kán je nog iets vinden van ongeveer 50 m2, maar dan zit je wel aan de bovenkant van je budget, woon je relatief klein en heb je veel concurrentie. Als je in Rotterdam-West gaat kijken, koop je meer ruimte voor hetzelfde geld. In Oud-Mathenesse bijvoorbeeld. Je zit dan een stukje verder van het centrum, maar betaalt minder voor veel meer woonruimte. Zowel een voordeel als een nadeel van de huidige ontwikkelingen is dat mensen nu worden gedwongen om verder te kijken en daardoor in buurten belanden met een van origine wat slechter imago. Die buurten krijgen een boost. Diep in Rotterdam-West is het nu nog goed betaalbaar, maar ik sluit niet uit dat het dezelfde kant opgaat als het Oude Noorden, een buurt die in relatief korte tijd populair werd.”

“Senioren adviseer ik om in Prinsenland te kijken. Hier tref je wat nieuwere complexen aan, gebouwd in de jaren 70 of 80. Die appartementen zijn dus met een lift toegankelijk, wat voor deze doelgroep vaak een vereiste is. Daar worden keurige appartementen verkocht tussen de 225.000 en 250.000 euro. Je hebt dan ongeveer 70 m2 tot je beschikking én een balkon. Natuurlijk zijn deze woningen ook geschikt voor starters of gezinnen, als die met iets minder ruimte toe kunnen. Een groot voordeel van deze buurt is dat het metrostation vlakbij is en je binnen 20 minuten in het centrum bent. Wat ook leuk is voor senioren die graag wat centraler wonen: de complexen in de omgeving van de Heemraadssingel. Voor ongeveer 215.000 koop je daar een appartementje dat dan wel een stuk kleiner is, ongeveer 50 m2.”

Provenierswijk

Oude Noorden

Michael adviseert:

“Voor jonge stellen die werken in het centrum van de stad, vind ik Prins Alexander een kans. De bereikbaarheid ervan is erg goed, er zijn ruime en relatief moderne appartementen van ca. 80 tot 90 m2 beschikbaar en je kunt er al met al goed wonen voor een goede prijs. Dan heb ik het over bedragen van rond 225.000 euro. Ga je iets hoger zitten, net onder de 250.000 euro, dan kunnen deze stellen ook woningen rondom het centrum vinden, maar dan krijg je er de helft van het woonoppervlakte voor terug. Als je alleen of met z’n tweeën bent is dat goed te doen. Het gaat dan om wat gedateerde bovenwoningen of appartementen in wat oudere complexen en aan de bovenkant van je budget, maar wél nabij het centrum in buurten als RubroekBergpolderAgniesebuurt en Provenierswijk. Hou ook het aanbod van de woningcorporaties in de gaten, zij bieden vaak mooie woningen aan in de gestelde prijsrange waarbij je dan alleen aan de binnenkant nog wel wat luxe dient aan te brengen. Maar voor wie handig is, lost dat eenvoudig op.”

“Senioren die binnen dit prijssegment zoeken adviseer ik ook te kijken naar complexen en galerijflats in Prins Alexander, zoals in Ommoord. Onder de 250.000 euro zijn er geen appartementen beschikbaar die gebouwd zijn na 2000, maar wel uit de jaren tachtig en met een lift. Vrije sector huur kan voor deze groep ook een goede optie zijn, met comfortabele en centraal gelegen woningen in relatief moderne complexen.”

's Gravenland en Prinsenland (foto Guido Pijper)

Zoek je een gezinswoning in Rotterdam?

Marco adviseert:

“Gezinnen adviseer ik om in Rotterdam-Zuid te zoeken, vooral als ze een woning willen met drie slaapkamers en een tuin. Je koopt daar een groter huis dan aan de noordkant van de stad. In Noord zie je wel bovenwoningen van ca. 90 m2 voor ongeveer 250.000 euro te koop staan, maar die zijn populair dus wellicht is de prijs waarvoor ze verkopen hoger. Op Zuid kan je nog gezinswoningen vinden voor 220 of 240.000 euro met een klein tuintje. Laatst stond er bijvoorbeeld een woning te koop in de Koolzaadstraat, op loopafstand van Zuidplein. Het was een nette eengezinswoning van ongeveer 80 m2, gebouwd in de jaren dertig en met een klein tuintje erbij. De vraagprijs was 170.000 euro. Er moest dan nog wel iets aan gebeuren, maar die ruimte is er dan binnen dit budget ook nog. Bovendien woon je er centraal, met de metro vlakbij en Zuidplein waar de komende jaren veel staat te gebeuren. Ook in Oud-IJsselmonde kan je binnen dit segment nog terecht, voor bijvoorbeeld een eengezinswoning van ca. 80 m2 met een tuin van 30 m2 en voor een vraagprijs van ongeveer 225.000 euro. Die kansen heb je op Zuid nog. Binnen dit budget tref je vaak wel huizen die wat gedateerd zijn en waar je nog iets aan moet doen, bijvoorbeeld een nieuwe keuken en badkamer laten installeren.”

Michael adviseert:

“De buurten met de meeste potentie voor gezinnen die zoeken in dit segment zijn OosterflankZevenkamp, Ommoord en Het Lage Land, Hoogvliet, de zuidelijke tuinsteden en Zuid rondom ZuidpleinLombardijen, Vreewijk, IJsselmonde. Denk dan aan woningen met een oppervlakte tot ca. 100 m2. Het betreft overigens niet altijd gezinswoningen met een tuin, vooral in Rotterdam-Oost zijn die schaars. Daar gaat het vaker om een groter appartement met vier kamers. In IJsselmonde en Vreewijk is het nog wel mogelijk om binnen dit budget een eengezinswoning te vinden. In het algemeen geldt ook voor gezinnen met dit budget: ga verder buiten het centrum zoeken. Zoek in Oost, Zuid en West en kies voor plekken die goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer, als je daar veel gebruik van maakt. Oud-Mathenesse, tegen Schiedam aan, is ook zo’n buurt waar nog kansen liggen voor gezinnen.”

IJsselmonde

IJsselmonde, uitzicht vanaf het Eiland van Brienenoord

Wat is jouw kans op koop?

Natuurlijk is het lastig om de buurt los te laten waar jij al jarenlang je zinnen op had gezet, maar doe zoals Marco en Michael adviseren en ga op avontuur in andere buurten. Wie weet wat het je brengt! Tussen 195.000 en 250.000 euro is er in Rotterdam echt wel een woning van jouw gading te vinden, maar je moet goed zoeken, snel handelen en vaak de concurrentie aangaan. Hoe je dat doet? Daar hebben de heren nog wat over te zeggen. Marco: “Mijn tip aan iedereen is om een kluswoning niet zomaar aan je voorbij te laten gaan. Er zijn zoveel mogelijkheden! Kleine dingen kan je zelf oppakken en niet alles hoeft de hoofdprijs te kosten. Dit zijn de huizen die vaak overblijven, dus daar ligt een kans: ze staan langer te koop en er wordt minder vaak overboden want mensen kunnen er moeilijker doorheen kijken. Bovendien: veel noodzakelijkheden zijn mee te financieren omdat ze waarde toevoegen aan je huis.”

Laat een kluswoning niet zomaar schieten én ga op avontuur in de stad!

Michael ziet ook de positieve kant van de schaarste op de woningmarkt. “Vroeger waren de grenzen tussen de verschillende stadsdelen veel strikter en vaak zocht je binnen de buurt waar je al woonde. Ik vind het leuk dat dit nu allemaal verschuift. Rotterdam is hot en de grenzen van buurten vervagen. In heel Rotterdam is het lekker wonen, is nu de tendens. Elke buurt heeft zijn eigen kenmerken en het maakt mensen steeds minder uit waar ze precies in de stad wonen. Ze kiezen voor de stad, de buurt ontdekken ze gaandeweg. Ik raad woningzoekenden aan om precies hetzelfde te doen.”

“In de prijsrange van 195 tot 250.000 euro is nog voldoende keuze in met name vooroorlogse woningen op Zuid en jaren 60 woningen in Oost. Voordeel van deze woningen is dat deze vaak mooie ruime woningplattegronden hebben. Op zuid met balkon, terras of tuin, in Oost voornamelijk appartementen met ruim balkon. Eengezinswoningen zijn nog zeker te vinden in bv. Oud-Mathenesse in West en de zuidelijke tuinsteden Pendrecht, IJsselmonde, Vreewijk, Hijplaat en de Beverwaard plus Hoogvliet.”

Vreewijk

Benieuwd naar andere prijscategorieën?

Lees hier wat je koopt voor maximaal 195.000 euro240.000 tot 290.000 euro290.000 tot 435.000 euro en meer dan 435.000 euro.

Vorig artikel Heb je bouwplannen? Hier vind je informatie om te starten met jouw woningbouwinitiatief.
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 210.000 tot 355.000 euro?