Fred en Marcel verhuizen van de Hoge Heren naar nóg hoger
Op de 46e verdieping van De Zalmhaven hebben zij straks hun gedroomde uitzicht
Fred Smulders en Marcel van Buren leerden elkaar kennen op de dansvloer en woonden niet veel later samen aan het Oostplein in Kralingen-West. De zoektocht naar een eerste koophuis leidde in 2000 naar de vers opgeleverde woontoren de Hoge Heren. Geen miskoop, want ze wonen er bijna twintig jaar. Nu is het tijd voor de volgende stap: een appartement op de 46e verdieping van De Zalmhaven I. De toren heeft zijn hoogste punt nog niet bereikt, maar hun enthousiasme wel degelijk.

Tijd voor een andere toren
Ze waren het helemaal niet van plan, een appartement kopen in de Hoge Heren. Het was 2000 en de bouw van de woontorens was net voltooid. Fred en Marcel keken rond voor hun eerste koopwoning en kwamen via via bij een gloednieuw appartement aan de voet van de Erasmusbrug terecht. “Het was gekocht door een stel dat uit elkaar ging. Ze hebben er nooit gewoond.” En zo zijn Fred en Marcel niet de eerste eigenaren, maar wel de eerste echte bewoners van hun huidige appartement. Wonen in deze toren in het centrum van de stad beviel de heren beter dan verwacht: ze wonen er aanstaande november maar liefst twintig jaar.
In 2022 verhuist het stel naar de overkant, naar de Zalmhaventoren
Ook hun 21e jubileum in de Hoge Heren zullen ze nog vieren, hun 22e waarschijnlijk net niet meer. Dan vieren ze hun verhuizing naar De Zalmhaven, aan de overkant van de straat. De toren in aanbouw biedt appartementen, penthouses en herenhuizen. Fred en Marcel kochten een appartement waar ze in het voorjaar van 2022 intrekken. Fred, lachend: “Op welke verdieping? Vertel maar Mars! Marcel heeft nog wat moeite met de hoogte.” Marcel vertelt dat hun toekomstige woning op de 46e verdieping ligt. “Ik moet daar nog wel een beetje aan wennen. We wonen dan nóg hoger, met Rotterdam onder ons als een soort Madurodam waarop we neerkijken. Ik heb geen hoogtevrees maar laat ik het zo zeggen: de eerste keer ga ik aangelijnd het balkon op.”

Fred Smulders en Marcel van Buren in hun huidige appartement
Nóg beter zicht vanaf De Zalmhaven
Met dat balkon – twee zelfs – zijn ze overigens erg blij, want momenteel hebben ze geen eigen buitenruimte. Fred: “Ik heb van die hoogte geen last en kijk er vooral naar uit. We hebben dan het uitzicht waar ik altijd al van droomde. Ik vind het zo kick, het zicht op de rivier.” Het huis, het uitzicht: het is straks allemaal net iets beter en groter dan ze nu hebben, binnen de vertrouwde buurt die zo goed bevalt. Fred: “We waren niet echt op zoek naar iets anders. Ik las over protesten tegen de komst van De Zalmhaven. Ik zocht meer informatie en stuurde ontwikkelaar Zalmhaven CV vervolgens een mail met de vraag wanneer we er konden gaan wonen, haha.” Na alle kritiek – veel buurtbewoners waren tegen de komst van de toren – vonden ze het fijn een positief geluid te horen, vertelt Fred. “Er kwam iemand bij ons langs om te praten, maar toen waren de bouwplannen nog onzeker. Het heeft dik een jaar geduurd voor de kogel door de kerk was. Waar iedereen negatief over was? Ach, je weet hoe dat gaat. Zo’n toren ontneemt het uitzicht, het wordt drukker in de wijk, dat soort commentaar. Het gebouw dat eerst op die plek stond, dat was pas een vreselijk zicht! Ik was direct blij met de looks van de toren, zo grootstedelijk. Toen de Hoge Heren in 2000 werd opgeleverd was dat echt een luxe woontoren. Dat gevoel kreeg ik ook bij De Zalmhaven.”


Wonen in het statige Scheepvaartkwartier
Ze wonen hemelsbreed straks nog geen honderd meter van hun oude stek en blijven dus in dezelfde buurt: het Scheepvaartkwartier. Waarom is het zo’n fijne woonbuurt? Daar kunnen de heren kort over zijn: het is een van de beste Rotterdamse wijken om te wonen. Marcel: “De mix van oud en nieuw is prachtig. Statige panden, maar ook moderne woontorens. De melange is leuk. We staan vanaf hier zo op de Parklaan en in de oase van groen in Het Park, maar ook in tien minuten in de Bijenkorf. Met het park waren we vooral in de afgelopen periode erg blij, we maakten er dagelijks onze ‘coronawandelingen’. Fred: “Het was en is een spannende tijd voor ons, ondernemers met een bedrijf dat best wel geraakt wordt door de coronacrisis.” Sinds 2004 runnen Fred en Marcel Studio Hoge Heren voor fotografie en video, vanuit ‘hun’ woontoren. Ze maken veel persoonlijke reportages, van familiefotografie en new born shoots tot foto- en videoreportages van trouwerijen. Stuk voor stuk opdrachten die tijdens de crisis werden afgezegd of uitgesteld. Ook in de studio zelf was er om die reden minder aanloop voor portretfotografie. Geen makkelijke tijd dus, stelt Fred. “Je moet er dan af en toe even uit samen, je blik verruimen en je hoofd leegmaken. Dan helpt deze omgeving wel. Bovendien gebeurt er hier veel. Je zit op het randje van de stad en kan lopend naar het centrum, maar woont hier toch betrekkelijk rustig.” Als ze dan toch een nadeel moeten noemen: de toevoerwegen zijn smal en krap. Fred: “Dat merkten we vooral toen de Maastunnel dicht was en er meer verkeer door de wijk kwam.”

Kwalitatief, niet exclusief
Over de favoriete plekken in de buurt zijn ze het niet helemaal eens. Marcel is fan van La Pizza, maar Fred vindt het niet boeiend. “Ik maak die pizza’s beter. Bovendien ben ik meer van de Oosterse keuken.” Een vast adres – al jarenlang – is de Indonesische keuken van Papaya aan het Oostplein. Fred: “Ik denk dat we daar wel drie jaar lang elke dag ons eten haalden, haha.” Ook restaurant Indonesia is al jaren favoriet. Fred: “Het is betaalbaar en lekker. En af en toe eten we wat exclusiever. In De Rotterdam zit bijvoorbeeld de Aqua Asia Club waar we eens in de twee maanden eten. Ik lust eigenlijk geen sushi, maar daar wel.” Maar ook bij Shabu Shabu en Cornelis Kitchen op het Stadhuisplein komen de heren graag. Marcel: “Eigenlijk merkten we vooral tijdens de coronaperiode hoe vaak we buiten de deur eten.”
Ik zou het leuk vinden als er zowel advocaten als brandweermannen naast ons wonen
Voor De Zalmhaven hopen ze ook op een goed restaurant. Met eten van goede kwaliteit, maar wel toegankelijk qua prijs en ambiance. Marcel: “Datzelfde hoop ik voor de bewonerssamenstelling van de toren, dat er een gezonde balans is tussen inkomensniveaus, achtergronden en beroepen. Die diversiteit kenmerkt ook Rotterdam en dat vind ik mooi. Ik hoop niet op clusters van gelijkgestemden, maar juist op een leuke mix. Ik ben tv-producent, Fred is fotograaf en ik zou het leuk vinden als er naast ons zowel advocaten als docenten en brandweermannen wonen.” Maar misschien heeft dat laatste vooral met het balkon op de 46e verdieping te maken.
Wonen in De Zalmhaven?
Inmiddels is bijna 80 % van alle woningen in De Zalmhaven verkocht. Benieuwd wat er nog te koop is? Bekijk dan de woningzoeker.