Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

‘Eeuwige studenten’ stichtten gezin in voormalig studentenhuis

Maaike en Edwin gaan het liefst nooit meer weg uit Kralingen-Oost

Het liefst blijven Edwin van Buuren en Maaike van der Kaaij voor altijd in de Waterloostraat in Kralingen-Oost wonen. Hier woonde Edwin als student, hier leerden ze elkaar kennen en hier werden hun kinderen Emma, Olivier en Philip geboren. Om diezelfde reden keek het stel eerst voor een groter huis, maar ze besloten toch de mogelijkheden in de beperkingen te zoeken en hun zo geliefde bovenwoning én buurt trouw te blijven. Maaike: “De buurt voelt als een dorpje in de stad, ideaal met opgroeiende kinderen.”

Beter een goede buurt dan een grote woning

In zijn studententijd woonde Edwin in hetzelfde huis, daar waar nu de woonkamer is. In de twee slaapkamers eronder woonden twee vrienden. Zijn ouders kochten de bovenwoning toen hij ging studeren. Maaike: “Na zijn studie woonden we even samen in de Jericholaan, ook in de buurt. Op den duur waren we toe aan een volgende stap en konden we deze woning van Edwins ouders kopen.” Ze waren beide net afgestudeerd en hadden geen budget voor een verbouwing, dus werd de boel alleen grondig geverfd. Met ca. 110 m2 en twee ruime slaapkamers is het huis groot genoeg voor een gezin, dus bleef het stel rustig zitten toen Emma en Olivier werden geboren. “Met de derde op komst twijfelden we. Het is geen klein huis, maar met drie kinderen… Hebben we dan niet een tuin nodig en meer slaapkamers? We keken in 2017 even rond in andere buurten van de stad, zoals Katendrecht en Delfshaven. Nergens hadden we het gevoel wat we hier hebben. Voor hetzelfde geld koop je in Nesselande misschien een groot huis met tuin, maar daar worden we allebei niet blij van. Juist de nabijheid van alles en het dorpse en knusse van deze buurt vinden we leuk. Toen besloten we om er hier het beste van te maken.”

De Waterloostraat in Kralingen-Oost

Met de komst van de derde twijfelden we: moeten we geen groter huis met tuin?

Ze accepteerden de ‘tekortkomingen’ van hun huis en lieten in plaats daarvan een nieuwe keuken installeren, legden een andere vloer, gaven de badkamer en wc een opfrisbeurt en richtten de boel anders in. Ze omarmden hun huis en buurt opnieuw. “We hebben geen tuin, maar wonen wel pal naast het schoolplein van de Nieuwe Park Rozenburgschool (NPRS) waar Emma en Olivier heengaan. Dit is de perfecte wijk voor een gezin met jonge kinderen, zo vlakbij de Kralingse Plas en met allerlei speeltuintjes in de buurt.”

De Nieuwe Park Rozenburgschool

Kralingen crush

Maaike lijkt een beetje verliefd als ze over Kralingen praat. “Het voelt heel goed hier. Er wonen leuke mensen, een mix van ouderen, gezinnen en studenten. De sfeer is gemoedelijk en de levendigheid – het is hier nooit stil op straat – vind ik erg prettig.” Extra leuk: Maaike’s zusje woont drie straten verderop. “Ze woont in mijn oude studentenhuis en nam mijn kamer over, waar eerst ook nog mijn andere zusje woonde,” lacht Maaike. “Ik spreek vaak met haar af als ik met de kinderen ben.” Maaike is daarnaast erg enthousiast over kinderopvang Prinsjes & Prinsesjes. “We zijn er kind aan huis. Het is zo’n fijne, kleinschalige en vertrouwde plek voor zowel ons als de kinderen.” Het gezin is goed geworteld in de buurt, zoveel is duidelijk. Een huis buiten de stad heeft het stel nooit overwogen. “We hebben allebei een grote binding met deze stad – Edwins ouders en mijn moeder komen hier vandaan – dus voor ons was Rotterdam vanzelfsprekend als woonplaats.”

Rennen, vliegen en…relaxen

Misschien voelt de buurt voor KLM-stewardess Maaike des te meer als warm bad omdat ze vaak in de lucht of het buitenland is. Dat klinkt heftig met een gezin met drie kinderen, maar geeft Maaike juist ook veel vrijheid. Ze bepaalt bijvoorbeeld zelf haar rooster en plant dat vaak zo, dat ze thuis is op de dagen dat de kinderen niet naar de opvang gaan. “Voor verre vluchten ben ik bijvoorbeeld vier dagen van huis, maar vervolgens ben ik wel één tot twee weken vrij. In de weekends dat ik thuis ben doen we veel samen met het gezin.”

Bij het Oostelijk Zwembad kom je op zondag de hele buurt tegen.

Ze gaan naar de Kralingse Plas, naar de speeltuin en kinderboerderij in het Kralingse Bos of wat drinken bij Juffrouw van Zanten of Jordy’s Bakery aan de Vlietlaan. “Ook bij Croos in Nieuw-Crooswijk komen we graag. En op zondag zwemmen we vaak bij het Oostelijk Zwembad aan de Gerdesiaweg, daar kom je de hele buurt tegen. Weet je, Kralingen is zo leuk, als je hier eenmaal woont dan wil je eigenlijk niet meer weg,” verzucht Maaike tenslotte. Toch denkt ze dat ze binnen nu en vijf jaar verhuizen, als de kinderen wat ouder zijn. “Nu delen ze een grote slaapkamer: Emma heeft de ene helft, de jongens delen samen de andere helft. Dat gaat heel goed, maar als ze iets ouder zijn dan wil ik dat ze een eigen kamer hebben.”

Naar een Nieuw Kralingen?

Maaike en Edwin kijken af en toe al naar nieuwbouwprojecten, zoals project Nieuw Kralingen waarbij ongeveer 800 nieuwe woningen verrijzen naast het Kralingse Bos, bij de Bosdreef. Maaike: “Nieuwbouw spreekt ons minder aan, maar ligt op een fijne locatie en nog steeds redelijk dicht bij waar we nu wonen. We zullen dan wat meer moeten fietsen, maar zijn nu – met de school naast de deur – ook wel verwend.” Maaike wil hoe dan ook in de stad blijven, bij voorkeur in een levendige buurt. “Wij zijn geen rustzoekers en een wijk als Prinsenland is daarom niets voor ons. Juist onze uitjes in de buurt zijn me veel waard. Zo wandelen we nu eens per week met de kinderen naar pizzeria Marco Polo, op de hoek van de straat. De kinderen zijn er dol op. Laatst mochten ze er zelfs in de keuken kijken, dat vonden ze geweldig. Als studenten kwamen Edwin en ik hier al, dat maakt het des te leuker. Hier in deze buurt ligt onze historie, hier is alles begonnen.”

We zijn jong ouders geworden, maar zijn ook altijd een beetje student gebleven.

Ondanks het drukke gezinsleven zorgen Maaike en Edwin dat ze genoeg tijd voor elkaar maken. Vaste prik is de wekelijkse schermvrije avond. “Edwin en ik bestellen dan iets en eten pas als de kinderen al in bed liggen. We leggen onze telefoons en iPads opzij – een tv hebben we sowieso niet – en praten of spelen ouderwetse bordspelletjes. En als we uit eten willen dan past mijn zusje geregeld op en wandelen we samen de stad in. Daar geniet ik nog steeds erg van. We zijn dan wel jong ouders geworden en hadden al drie kinderen voor ons dertigste, maar we zijn allebei ook altijd een beetje student gebleven.”

Vorig artikel Daniëlle, Khalil en hun kinderen blijven in Bospolder-Tussendijken!
Volgend artikel Genieten van culinair Kralingen