Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De stad als speelterrein op de Kop van Zuid

Gisella genoot met zoon Bob van de zomer op Zuid

Gisella is een geboren en getogen Rotterdamse: haar wieg stond in Spangen. Ze woonde vervolgens in Middelland en Zevenkamp. Op haar zeventiende verhuisde ze naar Zuid, vooral ingegeven door de lagere lasten daar. Ze woont er inmiddels met haar vijfjarige zoontje Bob. Zuid bevalt haar al ruim twintig jaar goed. Volgens Gisella weten veel mensen niet hoe groen dit stadsdeel van Rotterdam eigenlijk is, met bijvoorbeeld het Zuiderpark om de hoek. Ook de rust vindt Gisella erg prettig. “Voor drukte ga ik de brug over, voor mijn rust blijf ik op Zuid.”

Feijenoord, een fijn oord

Toen ze tien jaar geleden tijdelijk even in de Provenierswijk woonde,miste ze vooral de diversiteit van Zuid. Ze waardeert in haar eigen buurt juist de mix van mensen en zag de diversiteit de laatste jaren alleen maar toenemen. Want in de 21 jaar dat Gisella op Zuid woont, heeft ze de veranderingen -nieuwbouwprojecten, transformaties, nieuwe events en initiatieven, meer gezinnen én meer bezoekers – op de voet gevolgd.

In mijn supermarkt kom ik alle type Rotterdammers tegen: die diversiteit is geweldig

Eerst verkende Gisella Bloemhof, daarna Feijenoord en sinds 2015 woont ze in een nieuwbouwhuis op de Kop van Zuid-Entrepot. “Ik vind het een fijne én hilarische plek om te wonen. Neem nu de supermarkt naast mijn huis: je ziet er alle types voorbij komen. Met mijn buren ga ik goed om, al lopen we de deur niet bij elkaar plat.” Aan de Nijverheidsstraat, waar ze tot 2015 woonde,werd door woningcorporatie Woonstad Rotterdam flink geïnvesteerd in de wijk en de sociale cohesie ervan. Zo initieerde Woonstad het evenement ‘FeijenoordEET’, waarbij de buurt samen eet én buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Bewoners leven vooral vreedzaam met elkaar, vindt Gisella. Ze ontmoeten elkaar onder andere op het afgesloten binnenterrein van hun wooncomplex, waar Bob veilig en onbezorgd kan spelen.

Spelen en naar school in de stad

Ook op de basisschool ontmoeten Gisella en Bob hun buurtbewoners. Bob gaat naar openbare Montessori basisschool de Clipper. Het was voor Gisella niet de lesmethode, maar juist de mix aan kinderen die de doorslag gaf bij de schoolkeuze. De school is een afspiegeling van de wijk. Een wijk waar veel buiten wordt gespeeld, vaak ook omdat veel gezinnen geen tuin hebben. Omdat ze aan een drukke straat wonen, gaat Bob nog niet zelfstandig naar het speelterrein aan de overkant. De binnenplaats bij hun huis biedt dus uitkomst. Opgroeien in de stad brengt voordelen met zich mee, vindt Gisella. “Jongeren worden weerbaarder van opgroeien in de stad.” Een andere plus: er is altijd iets leukste doen! Gisella en Bob zijn fervent gebruikers van de Rotterdampas en trekken er regelmatig op uit. Miniworld Rotterdam en Villa Zebra – in de eigen wijk – zijn favoriet.

Het nieuwe hart van Rotterdam-Zuid

Zuid is enorm in beweging, vertelt Gisella. “En ik volg alle ontwikkelingen op de voet.” Niet alleen het Feyenoord stadion gaat op de schop,ook het gebied rond Zuidplein krijgt binnen een paar jaar een geheel nieuwe look. Door de uitbreiding van Rotterdam Ahoy krijgt Zuid een heus hart met een bioscoop en vele nieuwe horeca. Gisella: “Mijn vrienden trekken me nu nog de brug over naar Noord, maar daar is steeds minder reden toe.” Ze maakt af en toe de oversteek voor vrienden en de horeca in het centrum, maar verder heeft Gisella weinig redenen om dagelijks de brug over te gaan. Ze woont én werkt op Zuid. Bij Hogeschool Inholland is ze coördinator van Plint010, dat Rotterdamse ondernemers in contact brengt met de studenten van de Hogeschool. Gisella zorgt ervoor dat bedrijven en studenten elkaar vinden. “We leren ze de kennis om te zetten naar kennissen”. Gisella is via haar werk ook betrokken bij de campagne voor ZieZuid, waarbij de mooiste plekken van Rotterdam Zuid bij een breed publiek voor het voetlicht worden gebracht.

Als betrokken bewoner weet ik precies wat er in de wijk speelt

Die mooiste plekjes, daar maken Gisella en Bob dit jaar extra gebruik van. Ze vierden namelijk vakantie in eigen stad en dat is allerminst een straf. “Bob en ik vinden het heerlijk om festivals af te gaan,” vertelt Gisella. “Begin juli waren we op het Metropolisfestival in het Zuiderpark.” Met het Jeugd Vakantiepaspoort vermaken Gisella en Bob zich uitstekend! Ze doen dan juist de dingen die je als Rotterdammer normaal minder snel doet. Zoals een rondvaart met de Spido en een bezoek aan de Euromast. Toerist in eigen stad ten top!

Uit op Zuid

Voor dat vakantiegevoel hoeven ze zelfs hun eigen buurt niet uit. In de loop der jaren ‘verzamelden’ ze een aantal vaste adressen waar ze regelmatig komen. Zo lunchen ze graag samen bij Bagels & Beans aan de Stieltjesstraat, door Bob steevast ‘bageltje’ genoemd. “En als ik geen zin of tijd heb om te koken, eten we graag bij Proeflokaal Bregje aan de Entrepothaven. Je hebt er eenvoudige en betaalbare gerechtjes en een fijn terras.” Wanneer er meer tijd is, lopen ze een paar meter verder naar Restaurant-Café Okay. Trattoria Borgo d’Aneto gelegen aan de Nijverheidsstraat is ook een aanrader, vanwege de eenvoudige klassieke Italiaanse gerechten én vanwege het feit dat het een sociale onderneming zonder winstoogmerk is.

“Rotterdam maakt mij gelukkig”

Dat de wijk Feijenoord steeds populairder wordt, verrast Gisella niet. “Deze wijk is voor mij altijd een hotspot geweest, met het zicht op de Hef, het Unilevergebouw en visrestaurant A La Plancha aan de Maaskade in de zomer. Rotterdam maakt mij gelukkig. Als ik na een avond uit in het centrum over ‘mijn’ Willemsbrug terugwandel en ik zie de skyline van Zuid opdoemen, dan ben ik blij.”

Vorig artikel “Een goede buurt heeft een sterk sociaal hart”
Volgend artikel Voor plezier ga je naar de Kop van Zuid