Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Community living: altijd hulp én nieuwe vrienden naast de deur

Bij Startmotor in Vreewijk en WEST507 in Delfshaven staat de gemeenschap centraal

De luxe van een eigen plek, de gezelligheid van een gemeenschap en de betaalbaarheid van gedeelde faciliteiten: het is geen wonder dat er het afgelopen jaar verschillende community-woonprojecten openden in Rotterdam. Op het randje van Katendrecht en Afrikaanderwijk opende Cobana in 2019, in Delfshaven is WEST507 sinds augustus 2020 hét project voor gemeenschappelijk wonen en Vreewijks’ community Startmotor is sinds september 2020 bewoond. De woningen zijn gevuld, maar om daadwerkelijk als een gemeenschap te fungeren zijn de community managers belangrijk. Charlene Kortstam (Startmotor) en Cholidah Murad (WEST507) vertellen over hun werk én visie op deze woon- en levensstijl.

Cholidah Murad, resident manager WEST507

Denk je bij het woord ‘woongemeenschap’ of ‘commune’ aan de jaren zestig, zitkuilen en hippies? Niets is minder waar: gemeenschappelijk wonen is nieuw leven ingeblazen en speelt zich anno nu óók af in hypermoderne woontorens. In tegenstelling tot de jaren zestig zijn nieuwe woongemeenschappen niet politiek, maar vooral praktisch gedreven. Wat wél overeind blijft zijn de idealen van samenzijn, bezit delen en activiteiten met en voor elkaar ondernemen. Opnieuw wordt deze levensstijl omarmd en komen wonen, werken en vermaak samen in één pand. Dit gaat dus over veel meer dan alleen wonen: het is een lifestyle! Het is bovendien voor velen betaalbaarder dan een eigen huurappartement, soms haalbaarder dan een koopwoning en het biedt bovendien een oplossing voor de toenemende eenzaamheid, die wordt bestreden met een stevige dosis gezelligheid. Dus wie weet, misschien volgt die zitkuil uiteindelijk toch nog.

WEST507, Delfshaven

Wat is community living precies?

Charlene en Cholidah zijn beide community manager en hebben de schone taak om ‘hun’ gemeenschap draaiende te houden. Ze vertellen wat gemeenschappelijk wonen en leven in hun gebouwen precies inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Maar allereerst: wat doen ze zelf precies? Charlene: “In eerste instantie ben ik er voor het sociale aspect, om de huurders van Startmotor aan elkaar te verbinden en ze te helpen. Ik heb een eigen kantoor waar bewoners binnen kunnen stappen met vragen of opmerkingen. Een andere belangrijke taak is om de community bij elkaar te brengen door activiteiten. Denk daarbij aan een game night of kookavond: eigenlijk kan alles! Daarnaast beheer ik de Startmotor-app, waarin bewoners berichten plaatsen en in contact kunnen komen met elkaar.” Cholidah: “Als de Community Manager van WEST507 zoeken bewoners me op als ze vragen of problemen hebben. Heel praktisch, zoals een vaatwasser die niet werkt of om te vragen waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Verder zorg ik ervoor dat ze elkaar leren kennen. Dat gebeurt deels vanzelf, in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de gym, lounge zaal of coworkspace. Daar organiseren we ook evenementen, zoals deze week een les Bachata voor beginners, een Movie Night of een Clothing Swap.” Waar een reguliere beheerder zich bekommert om het gebouw en de techniek, bekommeren Charlene en Cholidah zich om de bewoners. Want bij community living is het sociale aspect minstens zo belangrijk als een werkende lift.

Het belangrijkste vind ik dat de bewoners elkaar weten te vinden

Sinds maart 2020 is het sociale leven van velen ingeperkt vanwege corona. Hoe werkt dat binnen hun woonconcepten? Charlene: “Als er, bijvoorbeeld naar aanleiding van een persconferentie, wijzigingen optreden in ons corona-protocol, dan plaats ik er een berichtje over. Daarnaast ben ik gestart met een dagelijkse video update. Zo weten de bewoners waar ik mee bezig ben en is er elke dag een bericht vanuit de community. Waar normaal alles mogelijk is qua activiteiten, moeten we daar wat creatiever mee omgaan en zoeken naar de mogelijkheden binnen de richtlijnen. Ik verdiep me nu in een digitaal evenement, via Zoom. Verder kunnen bewoners wekelijks op vaste tijden bij me binnenlopen, voor persoonlijk contact als bewoners daar behoefte aan hebben. Het allerbelangrijkste vind ik dat de bewoners elkaar weten te vinden.” Ook Cholidah heeft dagelijkse contactmomenten met ‘haar’ bewoners, waaronder veel internationale studenten en expats. “Hoewel (internationale) bewoners vaak al mensen in de stad kennen, is voor hen de gemeenschap van grote toegevoegde waarde. We proberen daarom ook nu actief te blijven en evenementen te organiseren, maar aangepast aan de richtlijnen. Bij de dansles van afgelopen dinsdag bijvoorbeeld oefenden we de danspassen solo, in plaats van met een danspartner. Onze wekelijkse sportieve activiteiten gaan door – met elke maandag bootcamp en donderdag yoga – maar nu met gepaste afstand. Speeddaten stond op de agenda, maar dat is nu wat lastig. In plaats daarvan organiseren we daarom via Zoom de komende maand een Pub Quiz.

Startmotor, Vreewijk

Voor sociale dieren én solisten

Startmotor richt zich in de eerste plaats op starters: mensen tussen de 18 en 27 jaar oud. WEST507 hanteert een wat bredere doelgroep, vanwege de hogere huurprijzen en de beschikbare woon-werkplekken. Beide gebouwen zijn sinds korte tijd bewoond. Hoe kijken Charlene en Cholidah zelf aan tegen de voor- en nadelen van deze vorm van wonen? Charlene: “De voordelen zie ik nu al heel duidelijk. Velen gaan in die leeftijd, tussen 18 en 27, voor het eerst op zichzelf wonen. Je bent voor het eerst op jezelf aangewezen en loopt dan tegen bepaalde uitdagingen aan. De toegevoegde waarde is dat er altijd iemand in het gebouw is die je kan helpen met het plaatsen van die grote kast of het weghalen van een spin.” Charlene vertelt het lachend, maar is serieus als het op de meerwaarde ervan aankomt. “Je hebt een groep mensen om je heen in dezelfde situatie. Je kunt elkaar helpen. Alleen al dat idee maakt, juist in deze tijd, het verschil. De nadelen van deze manier van leven kan ik niet zo snel bedenken. Een nadeel zou kunnen zijn dat sommigen minder goed aansluiting vinden, maar dat heb ik nog niet zien gebeuren.” Hoe dan ook: als huurder kan je niet om het sociale aspect van Startmotor heen. Je leest het online, in de huurovereenkomst en ziet het aan de verschillende gemeenschappelijke ruimtes in het pand. Als je niet op een praatje zit te wachten, dan zit je hier verkeerd!

Het voordeel? Er is altijd hulp in huis en vriendschappen ontstaan hier sneller

Ook WEST507 is er voor sociale dieren, vertelt Cholidah. “Bewoners weten dat ze in een pand wonen waarin gemeenschappelijk wonen centraal staat, maar de een kiest ervoor om overal aan mee te doen, en de ander niet. De activiteiten zijn onderdeel van het totaalaanbod waar je als huurder ook voor betaalt, maar je bent niet verplicht om deel te nemen. Ik denk dat deze woonvorm in de basis voor iedereen geschikt is, voor zowel jongeren die elke avond willen afspreken als stellen die genoeg hebben aan elkaar. Juist ook verlegen mensen vinden hier altijd wel aanspraak. Daarnaast zie ik vriendschappen hier sneller ontstaan, net als afspraken via de app.” Zelfs op het gebied van business weten bewoners elkaar inmiddels te vinden, voor elkaar te helpen, inspireren en ervaringen te delen. Zo is de gemeenschap niet alleen sociaal, maar ook commercieel in potentie een vruchtbare bodem voor de bewoners.

Gemeenschappelijke ruimtes Startmotor

Binding met de buurt

Voor Startmotor is Vreewijk de perfecte plek, vindt Charlene. “We zitten in een groot, nieuw en opvallend gebouw, de metro en tram zijn vlakbij en alle faciliteiten op loop- of fietsafstand. We stimuleren het gebruik van fietsen en hebben een grote fietsenstalling. In tien minuten ben je met de fiets of metro in centrum Rotterdam, maar eigenlijk is alles wat onze bewoners nodig hebben op Zuid te vinden.” Van shoppen in winkelcentrum Zuidplein tot een drankje in de Afrikaanderwijk of op Katendrecht: bewoners van Startmotor weten de weg op Zuid goed te vinden. De bewoners zetten zich bovendien tweemaal per jaar in voor de buurt, vertelt Charlene. “Dat is ook opgenomen in de huurcontracten, omdat we de binding met de buurt belangrijk vinden.” Ook WEST507 wil goed integreren in Delfshaven en doet dat door in te haken op buurtactiviteiten. Cholidah: “Het is een fijne en mooie buurt, waar veel verschillende mensen wonen. De ligging is goed: rustig, maar vlakbij de drukte van de Nieuwe Binnenweg en met het prachtige historische Delfshaven op loopafstand. Wij willen ook bijdragen aan de buurt waar we zelf wonen. Ik heb daarom contact gezocht met Clean-up Delfshaven, zodat we daaraan deel kunnen nemen. Binnenkort organiseren we een kledingruil waarvan we de resterende kleding doneren aan een goed doel. Zo proberen we met kleine events ook iets voor de grotere gemeenschap te doen.”

Wil jij ook wonen in een community-woonproject in Rotterdam?

Ben je na het lezen van bovenstaande enthousiast geraakt? Beide projecten hebben nog een paar woningen beschikbaar. Startmotor laat gefaseerd nieuwe bewoners toe, totdat alle woningen gevuld zijn. Charlene: “Mensen kunnen zich online inschrijven. Via een handige woningzoeker zie je welke appartementen er nog vrij zijn en waar die zich bevinden in het gebouw. De kale huur start vanaf ongeveer 750 euro per maand, online zijn de actuele prijzen te zien.” In WEST507 zijn ook nog enkele appartementen beschikbaar, vertelt Cholidah. “We hebben nog een aantal woon-werkappartementen, waarbij zowel woning als werkruimte een eigen opgang hebben. Je kunt hier wonen en in je werkvertrek je klanten ontvangen of er een atelierruimte van maken, maar het is ook mogelijk om er samen met een vriend of vriendin te gaan wonen. Inschrijven kan online, de huur start bij ongeveer 1000 euro per maand, penthouses kosten zo’n 1800 euro en de woon-werkruimtes vanaf 1325 en tot 2600 euro per maand.” Iedereen is welkom, benadrukt Cholidah. Wees gewaarschuwd: je loopt er een groter risico op het krijgen van extreem veel nieuwe vriendschappen.

Vorig artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning
Volgend artikel Prachtig wonen in The Lee Towers