Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Voormalig Zuiderziekenhuis vormt monumentale hart van nieuwe buurt Zuiderhof

Een derde van de nieuwbouw in Zuiderhof valt in middensegment

Sommige bouwprojecten zijn extra speciaal, bijvoorbeeld als je een voormalig ziekenhuis moet transformeren middenin een nieuwe woonwijk en daarbij het unieke karakter wilt behouden. Met de bouw van Het Zuiderhof (nieuwbouw) en Het ZuideR Carré (transformatie) in Vreewijk staat projectontwikkelaar Focus on Impact voor een grote uitdaging. Woningen bouwen voor verschillende doelgroepen, in verschillende prijsklassen en dat op een plek die voor veel mensen een speciale betekenis heeft. Justus Feijen en Rik Raaymakers, beiden projectontwikkelaar bij Focus on Impact, vertellen wat daar allemaal bij komt kijken.

Justus Feijen en Rik Raaymakers voor Het ZuideRCarré – foto: Peter Snaterse

Wat is de achtergrond van dit project en hoe zijn jullie erbij betrokken?

Focus on Impact, voorheen Impact Vastgoed, is sinds 2013 de kartrekker bij de ontwikkeling van het gebied rondom het Zuiderziekenhuis en de voormalige Daniel den Hoed-kliniek. Door de komst van het Erasmus MC en het Maasstad ziekenhuis verloren beide gebouwen op het ziekenhuisterrein hun functie en is Focus on Impact begonnen met de herontwikkeling. “Het moest een plek worden om te wonen, te werken en te leren,” vertelt Rik.

Justus: “Het Zuiderziekenhuis is in het verleden telkens uitgebreid rondom de oorspronkelijke gebouwen uit 1939 om aan de vraag naar zorg te kunnen voldoen. Aanvankelijk zou alles gesloopt worden, maar uiteindelijk is samen met de gemeente Rotterdam, stichting BOEi en Focus on Impact besloten om dit historische deel te behouden. Het bestaat uit een aantal deelprojecten die door stichting BOEi zijn herontwikkeld tot het eerste gymnasium op Zuid en 30 paviljoenwoningen. Focus on Impact is de ontwikkelaar van het hoofdgebouw ‘Het ZuideR Carré’: de eyecather van de wijk”.

Transformatie Het ZuideR Carré

Op het terrein naast het Zuiderziekenhuis zat vroeger ook de Daniël den Hoed-kliniek waar mensen met kanker behandeld werden. Wat gebeurt daarmee?

“Omdat de gebouwen van de kliniek niet geschikt zijn voor herbestemming – ze hebben bijvoorbeeld hele lange gangen – en ook geen monumentale status hebben, worden ze gesloopt,” legt Rik uit. “Het was ook lastig om er duurzame woningen in te maken. Vandaar dat gekozen is voor nieuwbouw. Op de locatie van de voormalige Daniel den Hoed-kliniek komen in totaal 243 woningen, waarvan 160 appartementen door Vesteda verhuurd worden. Verder komen er 83 eengezinswoningen die qua architectuur passen bij de andere woningen van Het Zuiderhof”.

Nieuwbouw Het Zuiderhof

Kun je iets meer vertellen over het soort woningen dat in Het Zuiderhof gebouwd gaat worden?

Justus: “73 van die 160 woningen vallen in de categorie middenhuur. In Vreewijk is veel sociale huur, maar er zijn weinig mogelijkheden voor doorstroming. Daar wil de gemeente iets aan doen, dus is er de eis dat 30 procent van de nieuwbouw in het middensegment valt. Met deze woningen kan de Vreewijker die een iets hoger inkomen heeft bereikt, en die in Vreewijk wil blijven wonen, doorstromen. Ook voor tweeverdieners die een eengezinswoning willen kopen is dit perfect.”

Rik: “De plek heeft emotionele waarde voor behoorlijk wat mensen die in de voormalige Daniel den Hoed-kliniek behandeld zijn of er kwamen voor een familielid dat in de kliniek of het Familiehuis verbleef. Daarom hebben we besloten dat er een soort gedenkplek komt.”

“Ook hebben we de grote plataan die voor het Familiehuis stond, met behulp van een boomexpert een nieuwe plek in de wijk kunnen geven. Hiervoor is de hele dag de Groene Hilledijk afgesloten geweest, maar het is gelukt”, vult Justus aan.

Voorzijde Het Zuiderhof

Interieur Het Zuiderhof

Hoe zorgen jullie ervoor dat de omgeving ook aansluit bij het karakter van Vreewijk?

Justus: “Vreewijk kenmerkt zich door de tuindorpstructuur. Dat trekken we in Het Zuiderhof door. Het gebied ligt aan de Valkeniersweide, een mooi park met veel groen en waterpartijen. De eengezinswoningen aan de Jan Kleingeldstraat hebben het keukenraam aan de parkzijde. Verder zijn alle eengezinswoningen voorzien van een achtertuin en meer dan de helft heeft ook een voortuin. We hebben geprobeerd in de wijk zoveel mogelijk groen terug te brengen.”

“Daarnaast is de wijk autoluw. Auto’s kunnen niet langs elkaar rijden, de weg is niet geasfalteerd, maar er liggen klinkers, wat ook afremt. Zo kunnen kinderen er veilig spelen”, vult Rik aan.

Buitenzijde Het ZuideR Carré

Interieur Het ZuideR Carré

De wijk is niet alleen geschikt voor gezinnen. Justus: “In Het ZuideR Carré komt een mix aan woningen, van studio’s van 30 m² in de nok tot twee-laags souterrain-appartementen van 140 m². Dus ook geschikt voor starters en ouderen die van een eengezinswoning naar een appartement willen. Hiermee zorgen wij voor doorstroming in groot Rotterdam. Met de komst van deze wijk kunnen we een bijdrage leveren aan het verminderen van het woningtekort in Rotterdam.”

Meer informatie over de woningbouwprojecten

Op dit moment zijn de laatste woningen van Het Zuiderhof in verkoop. Benieuwd welke woningen beschikbaar zijn? Bekijk het via de woningzoeker op de projectsite.

De verkoop van de 72 appartementen van het ZuideR Carré is ook in volle gang. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw toekomstige woning eruit kan komen te zien? Bekijk dan hier de woningtypes, sfeerimpressies en plattegronden.

Vorig artikel Laatste fase Het Zuiderhof in Vreewijk in verkoop
Volgend artikel Kijken op de bouwplaats van je toekomstige huis? Dag van de Bouw op 17 juni 2023