Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wilgentuinen biedt gezinnen letterlijk en figuurlijk veel ruimte

Ruim, energiezuinig en dorps wonen op Rozenburg, nabij stad en strand

Op eiland Rozenburg ligt het gelijknamige dorp dat sinds 2010 deel uitmaakt van de gemeente Rotterdam. Al zou je dat, omringd door water en groen, niet direct zeggen. Juist dat maakt Rozenburg zo interessant, vindt Agnes Stam. Ze is verkoopmanager van nieuwbouwproject Wilgentuinen en vertelt waarom Rozenburg én de ruime energie nul-woningen interessant zijn voor met name gezinnen.

Fase 1 en 2 van Wilgentuinen werden in de afgelopen jaren al verkocht en gerealiseerd. De derde en laatste fase van het project is nu in de verkoop: twaalf twee-onder-een-kapwoningen. De woningen op Rozenburg spreken vooral jonge gezinnen aan, vertelt Stam. “De flexibiliteit van de woningen vinden ze interessant. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een uitbouw aan de achterzijde van de woning, een extra zolderverdieping, dakkapel of juist een tuitgevel. Zo varieer je met de uitstraling van je woning én het biedt de mogelijkheid tot het creëren van extra ruimte.”

Wat velen vooral over de streep trekt, is de groene omgeving van de woningen: omzoomd door water en omringd door knotwilgen. De huizen staan aan de rand van een parkachtig gebied met de grote én gratis toegankelijke kinderboerderij De Beestenboel op loopafstand. Stam: “Ik stond perplex toen ik daar voor het eerst kwam. Het is zo’n ontzettend leuke plek! We hielden daar niet voor niets onze projectpresentaties.” Ondanks de dorpse architectuur van Wilgentuinen, vergeet je door het nabijgelegen havengebied niet dat je in regio Rotterdam bent. Je zit zó op de A15 naar ‘de grote stad’, maar ook de rust is nabij. Aan bijvoorbeeld, of op het pontje naar het Westland. Stam: “Rotterdam en Den Haag zijn vlakbij, maar je zit ook zó aan de kust.”

Kies je een uitbouw, dakterras of dakkapel?

Dorps wonen nabij de stad, dat is in een notendop de charme van Wilgentuinen. Bovendien hebben kopers veel invloed op de uitstraling en grootte van hun te bouwen huis. Voorafgaand aan de bouw kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor een uitbouw: de ‘standaard’ woning krijgt er aan de achterkant dan 1.20 of 2.40 meter bij. Volgens Stam is het een groot voordeel om dit vooraf al te beslissen, in plaats van tien jaar later. “Je kunt het dan constructief mooier aanpakken, later laten uitbouwen is altijd minder fraai.” Bovenop een eventuele uitbouw is ook nog een dakterras of extra verdieping te realiseren, vertelt Stam. “Deze wensen worden al bij de verkoopmakelaar besproken aan de hand van uitgebreide visualisaties van alle opties.”

Energie nul-woningen

Het project bestaat volledig uit energie nul-woningen. Dat zijn geen nul-op-de-meter-woningen, benadrukt Stam. “Je gebruikt geen gas meer, maar betaalt wel energie voor huishoudelijk gebruik.” Alle woningen zijn voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en drielaags glas. Het energieverbruik is dus aanzienlijk lager. Stam: “Maar met een gezin met vijf kinderen en twee badkamers wordt er toch het nodige gebruikt. Je verbruikt bijna niets, maar niet niets.”

Een energie nul-woning garandeert nul electraverbruik voor verwarming, verkoeling, ventilatie en verwarmd water

Hoewel veel kopers zich hiertoe aangetrokken voelen, heeft dit punt juist ook meer toelichting nodig, merkt Stam. Leven in een energie nul-woning vereist een aanpassing van sommige gewoonten. Stam: “We zijn gewend thuis een raam open te zetten om te ventileren, waardoor warme lucht snel uit je woning verdwijnt en je extra moet stoken. In deze woningen wordt de ventilatie per ruimte door middel van CO2-metingen geregeld, waardoor er minder warme lucht uit de woning wordt geblazen. Verse lucht wordt bovendien voorverwarmd met behulp van de afgezogen warme lucht. Het huis past zichzelf constant aan.” Maar een raam openzetten is toch juist fijn voor wat frisse lucht? “Natuurlijk en dan kan nog steeds, maar het is dus niet nodig. Het huis zorgt zelf voor frisse lucht door middel van een afzuig- en inblaassysteem. Ook het verwarmingssysteem is zelfbedienend. Om bewoners goed voor te lichten geven we voorafgaand aan de bouw een presentatie waarbij dit alles wordt toegelicht.”

Kinderrijke wijk

Eenmaal op locatie zie je de vele woningtypes van het project weerspiegeld in de diversiteit aan woningen. Bewoners zijn vaak doorstromers, vertelt Stam. “De vanaf-prijs is 350.000 euro, dus het zijn vaak geen starters. Veel woningen hebben vijf slaapkamers, dus je kunt er gezinnen goed in kwijt. Dat zie je terug, want het is een kinderrijke wijk.” Is er genoeg te doen voor die gezinnen in Rozenburg? Stam vindt van wel. “Rozenburg heeft een groot winkelcentrum met diverse restaurants en een bibliotheek. Er zijn verschillende scholen en supermarkten in de buurt, twee voetbalverenigingen, een tennisvereniging en een groot sportcomplex met zwembad.” Volgens Stam zijn de gezinnen uit fase 1 en 2 van het project erg tevreden.

Wilgentuinen, dynamische wijk in wording

Eén van die bewoners is Gino Vona, eigenaar van het Italiaanse restaurant La Sicilia in Rozenburg. Vona: “Ik woonde al in Rozenburg en vond dit een prachtig project. De locatie is top en de energiezuinigheid van de woningen sprak me aan.” Hij is zo enthousiast, dat hij folders van fase 3 van Wilgentuinen in zijn restaurant heeft liggen. Makelaar Ruud de Winter van Rieke Vastgoed woont zelf sinds 1964 in Rozenburg. “Je woont hier dichtbij de stad, maar met de rust en charme van een dorp: ideaal voor opgroeiende kinderen.” Wat Vona en De Winter betreft is fase 3 van Wilgentuinen nu al een succes. Stam vertelt dat er eerst 70 procent verkocht moet zijn voor de bouw start. “In het gunstigste geval starten we in het voorjaar van 2018.” Medio 2019 is de wijk waarschijnlijk af, en wellicht twaalf gelukkige gezinnen rijker.

Meer informatie?

Project Wilgentuinen heeft nog enkele woningen beschikbaar. Heb je interesse? Neem contact op met Agnes Stam van ABB Bouwgroep via [email protected] of bel: 0184-495495. Voor meer informatie :www.wilgentuinen.nl.

Vorig artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning
Volgend artikel Duurzaam huis betaalbaar voor iedereen door extra geld overheid