Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

‘Vergroot je zoekgebied’

Hoe je als woningzoekende kunt anticiperen op de krapte in de huizenmarkt.

Het woonaanbod in Rotterdam is in de afgelopen twee jaar bijna gehalveerd. De leuke woningen zijn razendsnel verkocht en soms staan er wel veertig mensen te dringen om een bod uit te brengen op hetzelfde huis. Hoe kun je hier als woningzoekende op anticiperen? “Bereid je financieel goed voor en zoek ook op ándere plekken in de stad”, zegt makelaar en taxateur bij Ooms Makelaars Nick Forger.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je financieel goed beslagen ten ijs komt: “Zorg dat je weet wat je kunt betalen omdat een verkoper op zoek is naar zekerheid. Maar kijk ook verder om je heen. Het is begrijpelijk als je vanwege een partner in een bepaalde wijk wilt wonen, maar tegen mensen van buiten de stad en Rotterdammers die nieuwsgierig zijn, zeg ik: kijk ook naar andere wijken.”

Landelijke huizenprijzen

Rotterdam is populair. De stad maakt een enorme ontwikkeling door en dat is te merken: “De gemeente heeft plannen voor een derde stadsbrug, er komen steeds meer toeristen en er is meer vraag naar woningen dan er aanbod is. Daarmee zijn ook de prijzen gestegen. Rotterdam lag tot een paar jaar geleden qua vierkantemeterprijs voor een woning altijd onder het landelijk gemiddelde, rond de 1750 euro. Dat is vreemd, want in andere grootstedelijke gebieden in Nederland lag de verkoopprijs altijd erboven. Maar we zien dat we in de afgelopen anderhalf jaar een enorme inhaalslag hebben gemaakt. Momenteel betaal je in Rotterdam gemiddeld zo’n 2500 euro per vierkante meter. Dat zal de komende jaren verder stijgen en laat zien dat investeren in Rotterdam nog steeds loont.”

Prijsverschillen

Meer meters voor je geld. Het kan als je buiten de gebaande paden kijkt, zegt Nick. “Er zijn grote prijsverschillen tussen wijken. In de wijk Charlois bijvoorbeeld betaal je 1556 euro per vierkante meter en in het centrum bijna 4000 euro. Kijk dus niet alleen naar de populairste wijken, maar ook naar gebieden die in ontwikkeling zijn. Met name richting het westen van de stad en op zuid staat de komende jaren veel te gebeuren.”

Wijken met potentie

Een van de ontwikkelingen die we in Rotterdam zien, is dat in bepaalde wijken bedrijven plaatsmaken voor woningen. “Dat is bijvoorbeeld het geval in Nieuw-Kralingen. Of de nieuwe woonwijk Wielewaal op zuid waar de komende jaren zeshonderd woningen worden gebouwd. Het geldt ook voor het gebied vanaf de Euromast richting het westen bij de Marconitorens. Het gebied rondom Zuidplein en Ahoy ondergaat de komende jaren ook een bijzondere transformatie (project Hart van Zuid) met meer plek voor winkels, theater en een Olympisch zwembad. Op zuid is Feyenoord City aan de Maas aangekondigd met het nieuwe Feyenoord stadion. Wij verwachten dat de wijken eromheen zich als een olievlek met elkaar gaan verbinden en meeprofiteren van de gebiedstransformatie.”

Woonmilieus

Bij Ooms Makelaars hebben ze Rotterdamse wijken in ‘woonmilieus’ verdeeld. “We hebben die in kaart gebracht om woonwensen te vertalen naar kenmerken. Je kunt zo in een oogopslag zien welke wijken passen bij wat je zoekt. Als je naar het centrum kijkt, heet dat bij ons grootstedelijk wonen”, zegt Nick. “De Kop van Zuid en Katendrecht horen daar ook bij. Het is er dichtbevolkt, er zijn veel voorzieningen en er is relatief weinig groen. Levendig stedelijk is het gebied rondom het centrum richting west en richting zuid met de ProvenierswijkAfrikaanderwijkTarwewijk en het Nieuwe Westen. Dan zijn er de wijken DelfshavenCrooswijkVreewijk en Ommoord. Daar is het rustig stedelijk wonen. In de exclusievere en duurdere gebieden (stedelijk exclusief), zoals BlijdorpKralingenHillegersbergZestienhoven en Prinsenland is het goed wonen, maar je komt er moeilijk tussen en er is weinig aanbod. En dan is er het suburbaan compact wonen in PendrechtLombardijenSchiebroekGroot IJsselmonde en in het oosten van de stad. Dat zijn gebieden in de rand van de stad, waar je veel appartementen en eengezinswoningen vindt tegen relatief lage prijzen. Tot slot is er het dorps wonen, zoals in Pernis. Of op Heijplaat, een verborgen pareltje, waar je met de waterbus in twintig minuten in het centrum bent. Ooms Makelaars ziet een aantal wijken dat echt in opkomst is. Daartoe behoren onder meer DelfshavenVreewijk, het Oude Noorden, Alexanderpolder, de EschCharloisFeijenoordMiddelland en Heijplaat. Deze wijken zijn op dit moment nog betaalbaar, maar de verwachting is dat de prijzen daar zullen stijgen in de komende tijd. Interessant voor starters.

Een derde stadsbrug

Een van de spannendste projecten van de gemeente Rotterdam is de aangekondigde derde stadsbrug. “Er worden twee plekken genoemd waar de brug moet komen. De eerste is tussen Rotterdam-West (Delfshaven) richting de Waalhaven. De verwachting is dat bedrijven aan de zuidzijde zich dan zullen verplaatsen naar de Maasvlakte en daarmee plaatsmaken voor woningbouw. Dat zal een positief olievlek-effect hebben op het gebied rondom Charlois. De tweede optie voor de nieuwe stadsbrug is tussen de wijk Feijenoord en de oostzijde, dat is weer een interessante locatie vanwege de ontwikkeling van Feyenoord City.”

Vergroot je zoekgebied

De belangrijkste en samenvattende vraag tot slot: hoe vind je nou een geschikte woning in Rotterdam? “Wij als makelaars zien dat de vraag zich concentreert rondom dezelfde gebieden. In die wijken is de vraag enorm groot en het aanbod schaars. Daarom is onze tip: stel je open voor nieuwe delen van de stad en laat je verrassen door wat de stad te bieden heeft. Vergroot je zoekgebied en focus niet te veel op één project of één woning, maar kijk naar de wensen die je hebt en focus minder op een locatie. Zorg ervoor dat je weet wat er speelt in de stad en in een wijk. Zo’n vijftien jaar geleden wilde niemand op Katendrecht wonen en nu is het ontzettend populair. De wijk waarvan je nu dus denkt ‘dat is niet wat ik zoek’ kan zomaar over een paar jaar een florissante buurt zijn waar je én goed kunt kopen, prettig kunt wonen én kunt doorgroeien. Zorg tot slot dat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, houd de stad in de gaten en sla op korte termijn je slag.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ooms Makelaars.

Vorig artikel Bouwlust in Rotterdams nieuwe hotspot Feijenoord
Volgend artikel Wonen in West: prachtige panden én bijzonder betaalbaar