Verduurzamen: slim voor je portemonnee én voor het milieu!
Daniela Bernardi, financieel adviseur bij de Rabobank, vertelt over de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen voor woningzoekenden en huiseigenaren.
Muren isoleren, zonnepanelen aanleggen en subsidies van de overheid om het aantrekkelijk te maken. Energiebesparende maatregelen zijn in principe niets nieuws onder de zon, maar steeds populairder worden ze wel. Met het opnieuw openstellen van de SEEH-subsidie in september, is verduurzamen niet alleen opnieuw in de actualiteit, maar financieel weer aantrekkelijk voor woningzoekenden en huiseigenaren. Financieel adviseur bij de Rabobank Daniela Bernardi, praat ons bij over de mogelijkheden.

Daniela tijdens de inspiratiebijeenkomst Feijenoord in het Nieuwe Luxor Theater – foto: Daniel Verkijk
“Het is niet verrassend dat verduurzamen momenteel een hot topic is”, zegt Daniela. “Nog nooit eerder is er zoveel aandacht geweest voor het klimaat; we worden milieubewuster en vragen onszelf steeds meer af hoe we een steentje kunnen bijdragen. Met verduurzamen sla je bovendien twee vliegen in een klap: je draagt een steentje bij aan het milieu en je verlaagt je vaste lasten, goed voor de portemonnee dus.”
Nu is het wel zo dat je eerst een investering moet doen, voordat je wat van die verlaging merkt, geeft ze toe: “Maar dat kun je op de lange termijn wel tegen elkaar wegstrepen. Niet te vergeten dat verduurzamen kan leiden tot een hoger energielabel waarmee de waarde van je woning stijgt. Daarnaast is het fiscaal ook interessant; als je je rente niet voor een lange periode hebt vastgelegd, kun je met een hoger energielabel mogelijk een lagere hypotheekrente gaan betalen.”

Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis
De opnieuw opengestelde SEEH-subsidie maakt verduurzamen momenteel extra aantrekkelijk. Deze overheidssubsidie is bedoeld voor minimaal twee isolatiemaatregelen, zoals het isoleren van een dak, spouwmuur, vloer, gevel of voor HR-glas. De overheid komt daarin voor zo’n 20 procent tegemoet in de kosten met een maximum van tienduizend euro per aanvraag. “Dat scheelt toch veel geld, als je bedenkt dat het gemiddeld zo’n 25 tot 35 duizend euro kost om je woning te verduurzamen.”
Hoeveel het precies kost, hangt natuurlijk af van het type en de staat van het huis en of er een VvE is: “In een jaren dertig woning met energielabel F moet meer gebeuren dan in een nieuwere woning. Vooral bij kopers nemen we dit thema standaard mee in het hypotheekgesprek, de meeste mensen gaan immers eerst een en ander verbouwen voordat ze de inboedel verhuizen. Dan is het zinvol om dit soort maatregelen meteen te treffen”, aldus Daniela.

Waar te beginnen
Het energielabel is sowieso een goed uitgangspunt om te beginnen, zegt Daniela: “Voor kopers staat het in het taxatierapport, maar huiseigenaren die willen verduurzamen, kunnen samen met een financieel adviseur de online huisscan van onze partner Greenhome doen om te kijken wat nodig is. Daarmee krijg je ook een indicatie van de kosten en advies in welke volgorde je het beste kunt verduurzamen. Meestal is dat eerst isoleren en daarna zonnepanelen aanleggen.”
De volgende stap is het bepalen van de financiering die het beste past bij je situatie, zegt Daniela: “Dat kan een hypotheek zijn, een Groendepot, of een Duurzaamheidslening van de Rabobank; handig als je al een hypotheek bij de Rabobank hebt om alles onder ‘een dak’ te regelen. Een andere optie is je eigen spaargeld inzetten; als je dat gebruikt om je energielasten te verlagen, levert dat momenteel meer rendement op dan sparen.”

Fiscale voordelen
De andere opties hebben ook zo hun eigen voordelen: “Allereerst de fiscale voordelen; deze leningen hebben een aantrekkelijke rente, die ook nog eens aftrekbaar is omdat het geld gebruikt wordt voor het verduurzamen van de woning. Als je daardoor een hoger energielabel krijgt, kun je duurzaamheidskorting krijgen; dan betaal je een lagere hypotheekrente, mits deze niet voor een langere periode vaststaat.”
Ook andere voorwaarden zijn bij dit type leningen anders dan bij een standaardlening. Met een Groendepot reserveer je bijvoorbeeld een budget dat je gedurende twee jaar kunt uitgeven. Daniela: “Zo heb je de tijd om eerst onderzoek te doen en te plannen wat je wanneer aanpakt. Bij de Duurzaamheidslening heb je langer de tijd dan de standaard vijf jaar om de lening terug te betalen. Samen rekenen we uit wat het meest voordelig is, zodat je niet dertig jaar lang een lening terugbetaald voor een maatregel die vijftien jaar meegaat; dat zou zonde zijn.”
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het financieren van energiebesparende maatregelen? Je maakt eenvoudig online een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een financieel adviseur van de Rabobank. Je kunt kiezen tussen een videogesprek en een telefoongesprek, of langsgaan op kantoor.