Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

The One: nieuwe woontoren aan de Blaak 20-24, in het centrum van Rotterdam

De woontoren is ontworpen door de architect van de Erasmusbrug, Ben van Berkel, en komt op de plaats van het oude kantoorpand Blakeburg.

The One: zo heet de nieuwe, 110 meter hoge (woon)toren aan de Blaak 20-24. De naam en vormgeving van het nieuwe gebouw werd begin maart gepresenteerd tijdens een sneak preview. The One, ontworpen door de architect van de Erasmusbrug, Ben van Berkel, komt op de plaats van het oude kantoorpand Blakeburg.

The One voor iedereen

Het gebouw gaat zorgen voor een samensmelting van (internationale) gebruikers en functies. Zo komen er ruim 200 koop-, huur- en shortstayappartementen, evenals een hotel, co-workingmogelijkheden, health services en een urban lounge met horeca en boutiques. Een bijzondere toevoeging binnen dit Rotterdamse vastgoedproject is het co-livingconcept, waarbij bewoners gebruikmaken van shared services. Het gebouw geeft daarmee invulling aan de stijgende wens van young potentials naar een flexibele en meer betaalbare manier van wonen in de binnenstad van Rotterdam.

Sneak preview

De sneak preview was een voorproefje van de nieuwe toekomst van Blaak 20-24 voor beleggers, stakeholders, gemeente en directe betrokkenen. De officiële introductie van The One vond plaats op de Woonbeurs Rotterdam. Belegger en ontwikkelaar Jos Schüssel werkt de komende periode hard aan de uitwerking van het definitieve plan, in samenwerking met de gemeente en toekomstige huurders en beleggers. Er zijn al contracten getekend met verschillende partijen. Zo wordt het hotel gerund door Ameron Hotels van de Duitse keten Althoff Hotels en neemt het internationale label Quarters de verhuur van de co-Livingappartementen op zich. Corporate Housing Factory zal zorg dragen voor de shortstayappartementen. Naar verwachting start men dit jaar nog met de verkoop van de woningen. Het is de bedoeling dat in 2024 het gebouw opgeleverd wordt.

Dynamisch gebouw

The One belooft een interactief gebouw te worden dat volgens Schüssel inspeelt op alle trends met betrekking tot woningbouw. Schüssel: “We hebben het complete wensenpakket kunnen invullen. Het is geschikt voor zowel starters, young professionals, een– en tweepersoonshuishoudens en ouderen. Door de veelzijdigheid aan woonvormen, shared services, mix aan (internationale) bewoners en een hotel in hetzelfde pand, ontstaat er een bijzondere dynamiek in het upcoming Maritiem District in het centrum van Rotterdam.

Elegante robuustheid

Architect Ben van Berkel is blij dat hij 23 jaar na de bouw van zijn bekende Erasmusbrug, weer aan de slag kan in Rotterdam. Hij heeft binding met de stad en laat zich inspireren door het industriële aspect. Berkel: “De wederopbouw in Rotterdam was belangrijk voor het architectonisch aanzicht. Ik wilde met dit gebouw refereren aan de robuustheid van de grote, stoere gebouwen die je overal terugvindt. Tegelijkertijd wilde ik het ook een elegantie meegeven.” Berkel doelt daarmee onder andere op de grote entree, die hij zelf beschrijft als een glazen kubus, waardoor er een bijzondere hoeveelheid daglicht naar binnen schijnt. Daarnaast refereert hij aan het vele groen dat als landschap is verweven door het hele gebouw. Berkel: “Er komen grote balkons waar veel groen op kan worden geplaatst. Zo zijn er oplossingen waar je zelfs kleine boompjes kan laten groeien. Ook komt er een groene ‘kroon’ op het gebouw met een publiek dakterras waar veel groen wordt geïntroduceerd.” Met deze oplossingen voorziet The One in de behoefte van de gemeente aan meer groen in de stad.

Diamant

The One is gevestigd op een centrale locatie en maakt een verbinding tussen het Maritiem District en de Blaak. Schüssel maakte tijdens de sneak preview trots de vergelijking met een diamant: “Mijn oog viel al direct op deze locatie in Rotterdam. Het heeft de mogelijkheid om een unieke hotspot te worden voor alle binnenstedelijke interacties. Deze plek is met alle facetten, zowel vanuit de omgeving als vanuit de mogelijkheden voor toekomstig gebruik, een ruwe diamant. Een ruwe versie die erom vraagt om door veel mensen geslepen te worden en daar zijn we nu volop mee bezig.”

Meer informatie

Nieuwsgierig naar The One? Kijk voor meer informatie op de website van het project.

Vorig artikel Van CEO tot student voor iedereen een passend huurappartement
Volgend artikel Vrije sector huren én feesten met de buren!