Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Meer weten over samen bouwen en de mogelijkheden in Rotterdam?

Het grootste voorbeeld van samenbouw in Rotterdam

Ooit gedacht om samen met anderen een eigen nieuwbouwproject te starten? De gemeente ziet vooral kansen voor wooncoöperaties die grote woningen voor gezinnen realiseren, huurwoningen in het middensegment (woningen met een huur tussen circa 700 en circa 1000 euro) toevoegen en woningen voor ouderen realiseren.

Meer woningen door samenbouw

De woningmarkt vraagt om een andere aanpak, er is een groot tekort aan betaalbare woningen in de koop en de huursector. Daar valt nu niet veel te kiezen. Bureau Massa richt zich daarom de laatste jaren op samenbouw. Bij samenbouw zijn meerdere woningkopers of huurders opdrachtgever van een nieuwbouwproject. Dat kan doordat ze zich verenigen in een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) op of, als het om huurwoningen gaat, een woningcoöperatie.

Bureau Massa zoekt locaties die geschikt zijn voor samenbouw. Op basis van een voorlopig bouwplan en een kostenraming werft het bureau deelnemers en richt voor hen een vereniging op. De vereniging is dan opdrachtgever, en de deelnemers werken samen met het bureau de woningen op maat uit. Bureau Massa zorgt voor de bouwvergunning en de aannemer.

Grootste CPO van Rotterdam

Overmaas in Rotterdam is het grootste CPO van de stad. Overhoeks is het vierde en laatste project van Overmaas. Overhoeks bestaat uit 47 appartementen en 8 gezinswoningen. In totaal zijn er op Overmaas zo’n 120 woningen in samenbouw gerealiseerd in verschillende groepen. Lees meer over Overhoeks in dit artikel op Wonen in Rotterdam.

Meer informatie wooncoöperatie

Een wooncoöperatie is een organisatievorm waarbij de bewoners het voor het zeggen hebben. Het doel is dat de leden zelf de woningen exploiteren en/of beheren. Wonen als maatschappelijke taak zonder commerciële doelstelling, zelfbestuur en zelfbeschikking staan hierbij centraal.

Elke manier van wonen en elke inkomensgroep en doelgroep zijn in principe geschikt voor een coöperatieve woonvorm. Wel heeft collectiviteit een zeer belangrijke plek in het ontwerp en gebruik van een gebouw.

De gemeente Rotterdam ziet vooral kansen voor wooncoöperaties die grote woningen voor gezinnen realiseren, huurwoningen in het middensegment (woningen met een huur tussen circa 700 en circa 1000 euro) toevoegen en woningen voor ouderen realiseren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden in Rotterdam of wat de gemeente voor je kan betekenen en wat de voorwaarden zijn? Kijk dan eens hier.

Vorig artikel Kunnen mijn ouders te hulp schieten bij het kopen van een woning?
Volgend artikel In Piekstraat woon je omringd door water met uitzicht op de skyline of de Maas