Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

1 juni begint Rotterdam Architectuur Maand: ontdek de architectuur in jouw stad

Van 1 juni tot en met 30 juni kennismaken met architectuur van nu en later

In juni is het Rotterdam Architectuur Maand en kun je van 1 tot en met 30 juni door de hele stad kennismaken met architectuur in brede zin. Ontdek op welke manier architecten, ontwerpers, culturele en onderwijsinstellingen  een rol hebben gespeeld  en nog spelen bij het vormgeven van jouw leefomgeving in Rotterdam. Door de hele stad zijn lezingen, tentoonstellingen en allerlei andere activiteiten te bezoeken. Ook op hele bijzondere plekken.

Veel bouwstijlen in Rotterdam

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand staat het thema Architectuurstad Rotterdam, van toen tot nu tot toekomst centraal. De architectuur van Rotterdam vertelt het verhaal van Rotterdam: de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, het bombardement en de wederopbouw. Deze geschiedenis is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de architectuur in Rotterdam.

Dat er niets meer was, maakte alles mogelijk. Er hoefde immers niet te worden voortgebouwd op het bestaande. Het naoorlogse Rotterdam kent dan ook veel verschillende bouwstijlen, van modernisme en traditionalisme tot supermodernisme. Ook diverse woningbouwprojecten zijn daar een mooi voorbeeld van. Denk aan Vreewijk, de Rotterdam, en The CoolTower.

Vreewijk

CoolTower

Drijvend festivalhart in de Maashaven

In Rotterdam speelt water de hoofdrol, ook als het over bouwen en architectuur gaat. Breng daarom ook een bezoek aan het festivalhart. Daar kun je een route over water bewandelen door drie enorme drijvende bakken. Er is een buitententoonstelling waar je alvast kan ervaren hoe het Nelson Mandelapark voelt, dat hier over een paar jaar wordt aangelegd. Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ligt in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken.

Bezoek ook Rotterdamse Dakendagen

Aan het begin van de Rotterdam Architectuur Maand zijn ook de Rotterdamse Dakendagen. Van 1 tot en met 4 juni 2023 kun je meer dan 60 verschillende daken bekijken. Op zaterdag 3 juni kun je zelf aan de slag met een plan voor je eigen dak. Dan is er een workshop georganiseerd door VvE010 samen met Rooftop Revolution: realiseer je droomdak!

Een heel bijzonder dak is de hele maand toegankelijk: dat van Winkelcentrum Zuidplein. Het project Bovenop Zuid! Daarop kun je het knalgele 850 meter lang pad bewandelen dat daarop is aangelegd. Kunstenaars hebben dit dak, dat de grootte heeft van maar liefst 6 voetbalvelden, omgetoverd tot een art park op grote hoogte.

Meer informatie

De opening van Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats op 1 juni van 13.00 tot 21.00 uur in de Maassilo. Op de website Rotterdam Architectuur Maand vind je het complete programma met data en aanvangstijden. Ook kun je hier tickets bestellen voor de verschillende onderdelen.

Vorig artikel Architect Robert Winkel woont met gezin in de ‘lelijkste’ loft van De Schiecentrale
Volgend artikel 100ste architect aangesloten bij Architect aan Zet