Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

RISE: drie wolkenkrabbers met betaalbare woningen aan het Hofplein

1.300 nieuwe woningen waarvan tenminste 226 sociale huurwoningen

Twee torens van 150 meter en één van mogelijk 250. Dertienhonderd nieuwe woningen, waarvan tenminste 226 sociale huurwoningen. Een hotel, mogelijk een nachtclub. Maar ook ruimte voor kinderopvang en zorg. En dat midden in de stad. Bouwwethouder Bas Kurvers kan een glimlach niet onderdrukken als hij het allemaal opsomt. “Dit wordt een plek waar iedereen plezier aan gaat beleven.”

Een plek voor iedereen

RISE betreft drie woontorens aan het Hofplein, waarvan de hoogste mogelijk 250 meter gaat tellen, dus hoger dan de Zalmhaventoren. Een belangrijk onderdeel van de plannen is de gemengde invulling van de woningen: van sociale huurwoning, tot middeldure huur en het hogere segment, er is plaats voor iedereen. Van het totaal valt 50% van de woningen in de categorie betaalbare woningen. De huidige 226 sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder komen hoe dan ook terug. Naast een woonfunctie, geven de torens ruimte voor werkplekken, winkels, horeca, kinderopvang en zorg. Een hotel en mogelijk een nachtclub worden ook niet uitgesloten.

Een mooie combinatie met de nieuwe Coolsingel en het toekomstige Hofplein. Op een toplocatie. Waar iedereen profijt van gaat hebben.

Bas Kurvers, wethouder Bouwen en Wonen

Toekomstig Hofplein, onderdeel van de 7 Stadsprojecten in Rotterdam

Meer groen minder steen

RISE wordt een iconisch project waarin plek is voor iedereen. In een gebied dat al een transformatie ondergaat. Het postkantoor, een stukje verder aan de Coolsingel, krijgt een toren van 150 meter. Tegenover RISE zijn plannen voor diverse torens tussen 150 en 250 meter, en ook op de locatie Schiekadeblok en aan weerszijden van het Centraal Station. De stenige openbare ruimte rondom de projectlocatie wordt groener en krijgt meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De onlangs heringerichte Coolsingel is het eerste resultaat. En van het Hofplein wordt de komende jaren, als onderdeel van de Zeven Stadsprojecten, een groen verblijfsgebied gemaakt. Nu blijft niemand hangen in dit gebied, tenzij een grote voetbalwinst vraagt om een traditionele duik in de fontein. Zonde!

RISE draagt ook bij aan verbetering van de buitenruimte. In de plint komen entrees aan zowel de centrumzijde als de Doelstraat. Dit zorgt aan beide kanten van de bebouwing voor levendigheid op straat. Ook wordt voor de buurt een aantrekkelijk verblijfsgebied gemaakt aan de Doelstraat zijde. En er komt een betere wandelroute van Hofplein naar Doelwater.

Wil je op de hoogte blijven?

RISE is nog volop in ontwikkeling en het duurt best nog wel een tijd voordat de eerste bewoners een sleutel krijgen. Maar, als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, houden ze je op de hoogte van de mogelijkheden die RISE biedt voor wonen. Wie weet kijk jij over een paar jaar uit over een vernieuwd groen Hofplein.

Vorig artikel Huur fenomenaal uitzicht in De Zalmhaven
Volgend artikel Hoe bouwen we aan een betaalbaar Rotterdam?