Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Er komen meer betaalbare woningen voor (toekomstige) Rotterdammers

Start Actieplan Middenkoop voor meer koopwoningen in het middensgement

Steeds vaker hebben woningzoekers moeite met het vinden van een betaalbare woning. Vooral mensen met een middeninkomen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of bij de politie. Zij verdienen te veel voor het sociale prijssegment en te weinig voor duurdere woningen. Ondertussen blijft het aantal huizen in het middensegment dalen doordat de prijzen de laatste tijd flink stijgen.

Vlietpark Hoogvliet: opgeleverde gezinswoningen, fase 2 is in ontwikkeling

Noordsingel 250: huurwoningen middensegment oplevering 2023

De woningmarkt voor alle Rotterdammers betaalbaar houden

Na de succesvolle lancering van het Actieplan Middenhuur voor meer betaalbare huurwoningen, komt de gemeente Rotterdam met het Actieplan Middenkoop voor meer koopwoningen in het middensgement. Zo moet 10 procent van de te bouwen huizen tot en met 2030 bestaan uit middenkoop. Dat zijn woningen tussen de 210.000 euro en 355.000 euro (zie prijsgrenzen van huur- en koopwoningen 2022). Het doel van de actieplannen is dat middeninkomens makkelijker een huis kunnen vinden in Rotterdam. Hierdoor krijgt de (toekomstige) Rotterdammer meer mogelijkheden om wooncarrière te maken en te blijven wonen in de stad.

30 procent betaalbare woningen in grotere bouwprojecten

In het Actieplan Middenkoop staan verschillende maatregelen waarmee de gemeente het aanbod van middeldure koophuizen wil vergroten.

Bijvoorbeeld door:
– bij grotere bouwprojecten moeten woningen voor 30% bestaan uit middensegment
– toepassen zelfbewoningsplicht (vaste periode dat de koper zelf in de woning dient te wonen)
– toepassen anti-speculatiebeding (vaste periode dat de koper de woning niet mag verkopen)
– toepassen Opkoopbescherming (niet kopen om te verhuren) voor betaalbare woningen in het bestaande woningaanbod van 16 Rotterdamse wijken

Rijnhavenpark: veel groen en zo’n 2.500 extra woningen

De Grote Beer: 193 betaalbare huurwoningen in Oosterflank

Toekomstige woonprojecten

De komende jaren investeert de gemeente samen met marktpartijen in het ontwikkelen van meer betaalbare woningen én een beter leefklimaat. Dus niet alleen meer woningen, maar ook een betere omgeving om te wonen, werken en recreëren. Met meer groen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Benieuwd wat er de komende jaren wordt gebouwd in Rotterdam? Kijk dan eens op de bouwkaart van Bouwen aan Rotterdam. Op Wonen in Rotterdam informeren we je over start verhuur- en verkoop, geven tips van bewoners en professionals en laten we je kennismaken met wijken en grote gebiedsontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan Noordsingel 250De Grote Beer, Parkstad, Feyenoord City, Rijnhavenpark, Kop van Feijenoord, ZOHO, Brainpark, M4H en Hart010.

Er staat dus nog heel wat te gebeuren in Rotterdam en bij veel grote woonontwikkelingen zal tenminste 30% uit middensegment bestaan. Houd daarom deze site en de projectsites goed in de gaten. Wie weet kom je jouw droomhuis wel tegen.


Video ontwikkeling woongebied Parkstad met woningen in het middensegment

Ontvang je graag als eerste de laatste ontwikkelingen?

Meld je dan onderaan hieronder aan voor onze de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam.

Vorig artikel Voorrang op een Rotterdamse huurwoning
Volgend artikel Rijnhaven: genieten van zon, groen, haven en water