Kopen met NHG: hoe werkt dat?
De Nationale Hypotheekgarantie biedt een vangnet in vervelende periodes.
De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt een vangnet in vervelende periodes. Stel dat je je hypotheek niet meer kunt betalen door werkloosheid, ziekte, of echtscheiding, dan helpt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, bij het vinden van een oplossing. Maar ook als je je huis wilt verbouwen of verduurzamen kun je bij de Rabobank een lening met NHG afsluiten.

Verantwoord lenen
Allereerst zijn aan een NHG-hypotheek verschillende voorwaarden verbonden. Zo mag het huis dat je gaat kopen maximaal 265.000 euro kosten. Dat bedrag is het gemiddelde dat in 2018 in Nederland voor een huis betaald werd. Vanaf 1 januari 2019 gaat dat bedrag omhoog naar 290.000 euro*. Dat besluit van minister Ollongren vorige week heeft te maken met de krapte op de huizenmarkt en de daarmee gepaard gaande stijging van de huizenprijzen.
Waar is dat maximumbedrag verder op gebaseerd? Het hypotheekbedrag van 265.000 euro voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het idee hierachter is dat je als huiseigenaar met NHG zeker weet dat je hypotheek past bij je inkomen en dat je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.
De NHG geeft dus de zekerheid dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluit. Maar er zijn nog meer voordelen. Bij onvoorziene omstandigheden, zoals het overlijden van een partner, inkomensdaling of arbeidsongeschiktheid, denken de medewerkers bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) met je mee. Zij kunnen bijvoorbeeld in gesprek met de hypotheekverstrekker om te kijken hoe de hypotheek weer betaalbaar wordt. Enkele mogelijkheden zijn: in gesprek gaan met een budgetcoach om de financiële huishouding op orde te krijgen, een betalingsregeling treffen, een tijdelijke aanvulling op het inkomen krijgen of een tijdelijke verlaging van de hypotheeklasten. In het uiterste geval dat een woning noodgedwongen verkocht moet worden en je met een restschuld achterblijft, kan dat onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.
Een groot voordeel van deze maatregelen is dat ze een bank meer zekerheid geven dat de lening wordt terugbetaald. In ruil daarvoor betaal je daarom als huiseigenaar de laagst mogelijke hypotheekrente. Aan het afsluiten van een NHG zijn wel kosten verbonden. Je betaalt in 2018 een eenmalige premie van 1 procent over de totale lening. Maar ook dat verandert per 1 januari 2019; de premie wordt volgend jaar 0,9 procent.

NHG voor verduurzamen en verbouwen
Tot nu toe zijn de bekendste kenmerken van de NHG aan bod gekomen, maar wist je dat de NHG ook afgesloten kan worden als je je huis wilt verduurzamen of verbouwen? Neem bijvoorbeeld verduurzaming, als je een nieuwe Hr-ketel wilt aanschaffen, nieuwe isolatie, of een warmtepomp wilt plaatsen, dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meefinancieren. Dat is dit jaar nog tot 280.900 euro en dat wordt volgend jaar maximaal 307.400 euro.
Het kan ook zijn dat je een nieuwe badkamer, of een kindvriendelijke tuin wilt aanleggen. Deze maatregelen worden bij de NHG kwaliteitsverbetering genoemd. Ook hiervoor kun je een lening met NHG afsluiten. Als je al een hypotheek met NHG hebt, dan kun je een aanvullende lening afsluiten. De premie wordt dan alleen betaald over het betreffende bedrag. Als er nog geen NHG is, dan kan een geheel nieuwe lening of een aanvullende lening bovenop de bestaande worden afgesloten. Bij beide opties moet de premie over het totaalbedrag wel worden betaald.
Je hypotheekadviseur bij de Rabobank kan je hier meer over vertellen. Ook voor meer informatie over mogelijkheden voor NHG als je ondernemer bent, kun je terecht bij onze adviseurs. Kijk voor meer informatie eens op de website van de Rabobank.