Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam?

Tips voor het vinden van een huurwoning in gemeente Rotterdam

Rotterdam is een geweldige stad waar veel mensen graag willen (blijven) wonen. Voor een ieder die een huurwoning zoekt, hebben we informatie en tips verzamelt om je verder op weg te helpen. Wij wensen iedereen een fijn thuis in Rotterdam!

Bovenstaande video, huurtips en informatie over huurprijzen vind je op: Weet wat je (ver)huurt.

Wie verhuurt in Rotterdam?

Een woning huur je in Rotterdam van een particuliere verhuurder of woningcorporatie. Deze corporaties verhuren hun woningen veelal via Woonnet Rijnmond. Particuliere verhuurders vaker via een makelaar, internet of advertentie in de krant.

Nieuwbouw huurwoningen
Het aanbod van nieuwbouw huurwoningen vind je op de nieuwbouwkaart van Wonen in Rotterdam. Hier kun je filteren op bijvoorbeeld huurwoning en prijsklasse.

Huren in Rotterdam - Wonen in Rotterdam

Dringend een huurwoning nodig?

Heb je dringend een woning nodig, dan heb je de volgende (zoek)mogelijkheden:

  • Reageren op ‘directekans-woningen’ op Woonnet-Rijnmond. Wie het eerste reageert komt ook als eerste in aanmerking voor de woning
  • Via verloting. Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang je ingeschreven staat
  • Mogelijk kom je in aanmerking voor een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie. Met deze verklaring krijg je voorrang op andere woningzoekenden. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je vraagt urgentie in de gemeente Rotterdam direct aan bij een woningcorporatie. Kijk hier voor meer informatie over wonen met urgentie.
  • Middels tijdelijke verhuur. Je komt mogelijk in aanmerking voor woningen die woningcorporaties tijdelijk verhuren omdat ze op termijn gesloopt of grondig gerenoveerd worden. Daarnaast zijn er ook leegstandsbeheerders die woningen tijdelijk verhuren. Let altijd op de voorwaarden, ook bij tijdelijke huur, zie: Wanneer kan de verhuurder mij een tijdelijk huurcontract aanbieden? | Rijksoverheid.nl.
  • Via een particuliere verhuurder, zie verderop in dit artikel.

Huren via een woningcorporatie

De meeste woningcorporaties in de gemeente Rotterdam bieden hun sociale huurwoningen (tot een huurprijs van € 808,64 kale huur, prijspeil 2023) aan op Woonnet Rijnmond. Via de website van Woonnet Rijnmond kun je een woonpas aanvragen waarmee je kunt reageren op alle woningen die worden aangeboden. Het inschrijven bij Woonnet Rijnmond kost 10 euro per jaar. Hiermee bouw je inschrijfduur op waarmee je meer kans maakt op een woning.

In de woningadvertenties op de Woonnet-website staan de prijs, specificaties en plek van de woning. Maar ook gegevens over de verhurende corporatie, de omgeving van de woning en de voorzieningen in de buurt. Ook staat vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om de woning te kunnen huren. In ieder geval geldt voor de meeste woningen dat jouw jaarinkomen niet hoger mag zijn dan 44.035 euro (prijspeil 2023 eenpersoonshuishouden). Vind je een woning die je wilt huren, dan reageer je op de advertentie.

Woningcorporaties verhuren ook huurwoningen in de vrije sector (huurprijs boven de € 808,64). Deze woningen worden ook verhuurd via de eigen websites van de Rotterdamse woningcorporaties. Kijk hiervoor op de websites van:

Living in Rotterdam - expat

Huren via een particuliere verhuurder

Een groot aantal woningen in Rotterdam is in bezit van particuliere verhuurders. Er zijn veel verschillende particuliere verhuurders, van eigenaren die maar één woning verhuren tot grote vastgoedeigenaren die honderden woningen verhuren. Voor het verhuren gelden regels, die zijn te vinden op rotterdam.nl/goedeverhuur.

TIP: Schrijf je in bij verhuurders zodat je als eerste het nieuwe aanbod per mail ontvangt!

Of je je als woningzoekende kunt inschrijven, is afhankelijk van de verhuurder. De grote vastgoedeigenaren laten hun woningen meestal door een makelaar of een speciaal verhuurbureau verhuren. Hier kun je je dan inschrijven en nieuw aanbod per mail ontvangen. Bij kleine verhuurders is dat meestal niet mogelijk en is het verstandig om met regelmaat de website te checken.

Waar kan je woningen vinden van particuliere verhuurders?
Particuliere huurwoningen en bemiddelingsbureaus kun je vooral vinden op het internet of via socials (met name Facebook groepen en soms zetten ze het aanbod op hun Instagram pagina).

Hieronder vind je een aantal websites en Facebook pagina’s met huurwoningen:
Maarten Makelaardij
TW3 Makelaars
Ooms Makelaars
Atta Makelaars 
– De Makelaars
– Bouwinvest
Riva Rentals
Kolpa van der Hoek
Vesteda
Manhave
– Velthaak & Keijzer
Rotterdam Apartments
Schieland Borsboom Makelaars
Facebook Rotterdam – Huurwoningen en kamers te huur
Facebook Huren in Rotterdam
Facebook Appartement huren in Rotterdam
Funda
Pararius
Huurwoningen

Little C Coolhaven Rotterdam huurders - Els van den Hoek - Wonen in Rotterdam

TIP: Huur niet te duur!

Check de huurregels en -prijzen voor je een huurwoning accepteert
Het kan zijn dat je niet (volledig) op de hoogte bent van de regels die gelden voor goede huur en goede verhuur. Om het jou gemakkelijk te maken, heeft de website weetwatjehuurt.nl een aantal handige tips op een rijtje gezet. Met een speciale Huurprijscalculator kun je berekenen of je niet te veel huur betaalt en wat je hieraan kunt doen.

In bepaalde situaties kan je ook recht hebben op huurtoeslag. Om in aanmerking te komen, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Op de site van de Rijksoverheid kun je een Proefberekening doen. Je vult jouw situatie in en ziet dan of je toeslag krijgt. En hoeveel.

Heb je ook een tip voor het vinden van een huurwoning in Rotterdam?

Mocht je zelf nog een tip (of meerdere) hebben voor andere woningzoekenden, stuur deze dan naar [email protected]. We zullen tips delen via ons platform. Alvast bedankt!

Vorig artikel Daling van vrije sector huurprijzen
Volgend artikel Startschot ZOHO: een mix van woningen en creatieve ondernemingen