Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Van ziekenhuis naar woongebouw met circa 400 woningen

Twee woontorens met minimaal 30% van het aantal woningen in het middensegment

Het Havenziekenhuis aan de Maasboulevard en Haringvliet in de wijk Stadsdriehoek wordt herontwikkeld tot woningen. Het plan voorziet in twee nieuwe woongebouwen met circa 400 woningen aan weerszijden van het oude hoofdgebouw. Eigenaar Vervat Vastgoed heeft architectenbureau Mecanoo aangetrokken voor het ontwerp. Inmiddels zijn de plannen voor de transformatie en nieuwbouw rondom het Havenziekenhuis in grote lijnen bekend.

Op de plek van het Havenziekenhuis komen twee woontorens van 70 en 110 meter aan weerszijden van het monumentale deel van het ziekenhuis. In totaal zijn hier circa 400 woningen voorzien, waarbij een grote differentiatie in groottes en prijsklassen het uitgangspunt is. In ieder geval behoort minimaal 30% van het aantal woningen tot het middensegment. De exacte verdeling wordt nog nader bepaald.

Het kenmerkende monumentale hoofdgebouw uit 1937 wordt waar mogelijk gerenoveerd. Op het dak hiervan komt een openbare horecavoorziening met prachtig uitzicht op de Maas. Ook op de begane grond komen (horeca)voorzieningen die voor de buurt beschikbaar zijn.  Het is het doel om een bijdrage te leveren aan het tekort aan woningen in de stad en er een levendig en sociaal veilig deel van de stad van te maken.

Wensen en aandachtspunten omwonenden

Voor de verdere ontwikkeling van het Havenziekenhuis wil Vervat Vastgoed door middel van een participatietraject omwonenden en andere stakeholders betrekken. Dit resulteert uiteindelijk in een bestemmingsplan dat verrijkt is met de wensen en aandachtspunten vanuit stakeholders en de omgeving.

Voor actuele informatie over de herontwikkeling van het Havenziekenhuis en het participatietraject kun je terecht op havenziekenhuis-straks.nl. Hier kun je je ook alvast aanmelden als je interesse hebt in een woning.

Havenziekenhuis
Havenziekenhuis

Het Havenziekenhuis aan de Maasboulevard en Haringvliet in de wijk Stadsdriehoek wordt herontwikkeld tot woningen. Het plan voorziet in twee nieuwe woongebouwen met circa 400 woningen aan weerszijden van het oude hoofdgebouw. Eigenaar Vervat Vastgoed heeft architectenbureau Mecanoo aangetrokken voor het ontwerp. Na een definitief besluit en bestemmingsplan zal de herontwikkeling in 2023 starten.

Lees meer

Uitzicht vanaf de Maas op de Hoge Wiek met links het Havenziekenhuis

Studentenflat de Hoge Wiek – Erasmus Magazine

Sloop en nieuwbouw Hoge Wiek

De naastgelegen woontoren de Hoge Wiek (53 meter) met 200 studenten woningen aan het Boerengat van Woonstad Rotterdam zal worden gesloopt. Op de plek komt een nieuw woongebouw met circa 350 studio’s en appartementen. De maximale bouwhoogte is 70 meter. De start van de sloop en bouw is voorzien in 2024 / 2025.

“Er is steeds meer vraag naar woningen voor studenten en afgestudeerden. Het nieuwbouwplan biedt een kans om op deze plek meer woningen te bouwen voor deze doelgroepen. Daar komt bij dat de Hoge Wiek is verouderd en aangepakt moet worden. Met het nieuwbouwplan kunnen we aan beide iets doen.”

Klik hier voor meer informatie over de Hoge Wiek. Woonstad wil in 2024 starten met de sloop van het gebouw. Aansluitend begint de bouw van het nieuwe gebouw. De bouw duurt ongeveer twee jaar.

Vorig artikel Samen duurzaam doorbouwen aan een betaalbaar Rotterdam van de toekomst
Volgend artikel Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.