Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Eerst de diepte in, dan de hoogte in: bouw Woontorens Boompjes gestart

Nadat de kelder helemaal is gesloopt en de bouwput is afgegraven, wordt in april 2021 gestart met het aanbrengen van de funderingspalen.

Woontorens zie je meer in Rotterdam. Maar we kijken eens naar het werk van Cordeel aan de Boompjes om te zien hoe zo’n toren ontstaat. Zij bouwen aan De Boompjes een toren van 70 en een van 100 meter hoog waarin straks onder andere 342 nieuwe huurappartementen komen.

Voor met deze torens kon worden gestart moest er eerst worden gesloopt. Het oude kantoorgebouw dat eerst hier stond is in het afgelopen jaar weggehaald. Een deel van het puin is gebruikt om de kelder van het gebouw op te vullen. Hiermee wordt voorkomen dat de kelder gaat opdrijven op het grondwater, nadat het gewicht dat normaal gezien op de funderingen en palen drukt grotendeels is verdwenen. Bij de sloop zijn ook zaken als elektra en het riool omgelegd.

Damwanden

Na het slopen zijn damwanden aangelegd. Hierdoor is de bouwkuip ontstaan. Vanuit deze kuip verrijzen de nieuwe torens.

De damwanden zijn in de grond getrild. Dit zijn grote metalen platen met een profiel en ze gaan tot wel twintig meter diep. Het werk is gestart aan de Boompjes-zijde en vervolgens aan de Hertenkade. Als laatste zijn de damwandplanken geplaatst tussen de oude kelder en het gebouw ‘De Maas’. Deze laatste damwanden gingen door een vastere grond langs een bestaande bebouwing wat lastiger de bodem in.

Vervolgens worden bouwkuipankers geplaatst. Deze ankers worden, vergelijkbaar met scheerlijnen van een tent, in de bodem aangebracht. Ze hebben als doel om de stalen damwandkuip recht te houden tijdens de verdere ontgraving en het heiwerk en de betonwerkzaamheden van de kelder.

Heiwerk

Nadat de kelder helemaal is gesloopt en de bouwput is afgegraven, wordt in april 2021 gestart met het aanbrengen van de funderingspalen. De paalfunderingen worden geboord en niet geheid. Deze manier van heien geeft nauwelijks geluidshinder en veroorzaakt geen trillingen. Met alle andere gebouwen, wegen en kades in de omgeving een veilige manier.

Rond de start van het heiwerk wordt ook de bouwplaats verder ingericht. Er komt een grote bouwkeet op het water.

Na het het heiwerk kan de bouw starten. In 2024 moeten de twee torens klaar zijn. Dan vind je aan de Boompjes naast de 342 appartementen ook ruimte voor winkels en bedrijven op de begane grond. Cordeel levert ook een parkeergarage op met daarin ook e-bikes en e-auto’s.

Meer informatie

Wil je het werk volgen, dan kun je terecht op woontorensboompjes.nl. Wil je meer weten, dan kun je de mensen van Cordeel bereiken via [email protected].

Vorig artikel Wonen tussen water en woontorens op het Wijnhaveneiland
Volgend artikel Maritiem District is het Manhattan aan de Maas