Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Een golf van ontwikkeling stroomt door het Oude Noorden

“Dit is een toplocatie, vlakbij de stad, snelweg, het bos en het water”

Freek, kom je verstoppertje doen?! Regelmatig staan er buurtkinderen aan de deur van Freek Ruigrok, in de Heer Vrankestraat in het Oude Noorden. Hij woont hier sinds 2008, zijn drie dochters wonen er parttime. In bijna tien jaar tijd zag hij de buurt ten goede veranderen, en daar droeg hij zelf een steentje aan bij.

Freek prijst zich gelukkig met 150 m2 verdeeld over vier verdiepingen, vertelt hij in zijn keuken op de begane grond. Freek: “Ik heb genoeg ruimte én een grote, zonnige tuin op het zuiden met schuur, wat heb je nog meer nodig?!” In de woonkamer staat de gashaard aan. Op de tweede verdieping heeft hij een sauna geïnstalleerd, want “niets is lekkerder dan na een frisse duik in de Rotte op te warmen in je eigen sauna.” Niet alleen zijn huis, maar ook zijn buurt bevalt hem goed. “Het Oude Noorden is in ontwikkeling en onze straat is geweldig. Op de dag van de verhuizing stond er als welkom een vaas bloemen op de stoep!”

Freek besloot tussen Hillegersberg en Kralingen in te gaan wonen

Tijdens zijn jeugd woonde Freek in zowel Hillegersberg als Kralingen. In 2007 besloot hij er precies tussenin te gaan wonen. Freek: “Ik vind het Oude Noorden een toplocatie: vlakbij de stad, het Kralingse Bos en de snelweg.” En vlakbij de Rotte, niet te vergeten. Want daar begint Freeks dag regelmatig met een frisse duik. “De nabijheid van water is belangrijk voor mij. Ik zwem soms in de Rotte, samen met mijn oudste dochter Pien. Of meer mensen dat doen? Nee, vooralsnog zijn wij de enigen in de buurt.” Maar wie weet wat Freek in gang zet. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en hij kreeg de afgelopen jaren heel wat mensen op en in het water.

Het leven is als een golf

Na windsurfen, mountainbiken, skate- en snowboarden, bleek surfen zijn ware liefde. In 2008 startte Freek daarom een De Surfschool.nl. En wanneer hij kan bezoekt hij Rancho Burica op Costa Rica, de surfschool waar hij al twintig jaar mede-eigenaar van is. Het gezin Ruigrok gaat nooit op vakantie zonder surfplank, want ook zijn dochters is de liefde voor het water met de paplepel ingegoten. Zo brengt Freek zijn passie steeds weer over op anderen. Want voor Freek brengt surfen, naast een sportieve uitdaging, ook een bepaalde mindset met zich mee. “Je moet jezelf door de branding peddelen, zelf op die golf komen door niet te twijfelen, maar snel te beslissen. Dat vind ik mooi, de vastbeslotenheid en het uithoudingsvermogen dat ervoor nodig is.”

Het leven is als een golf

Skateboards voor de buurt

Zowel de buurt als beweging gaan Freek aan het hart. Niet voor niets schreef hij het plan voor de Skatebowl aan het Soetendaalseplein. “Ik vind skaters leuk volk, ze brengen een ander soort dynamiek in de buurt. Ik wilde niet weer een voetbalkooi in de wijk, dus maakten we een plan voor deze skatebowl.” Met subsidiegeld van de deelgemeente werd Freeks plan (én ontwerp) gerealiseerd. Bij aankomst in de Heer Vrankestraat zien we twee skaters stunten. Ze komen er dagelijks, vertellen ze. Zij hebben hun eigen skateboard, maar voor de minderbedeelden uit de buurt vroeg Freek stepjes en skateboards aan via Duimdrop, want “anders hebben sommigen er niets aan.” Een volgende stap was de realisatie van houten klimtoestellen, eveneens met de buurt en deelgemeente bewerkstelligd. “Ik creëer graag iets en kijk hoe je een bestaande situatie kunt verbeteren,” vertelt Freek. “Ook al verhuis ik, die skatebowl en klimtoestellen blijven mooi staan!”

Van Bedrijfskunde tot levenskunstenaar

Dat ondernemende zat er altijd al in. Zo studeerde hij Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. “Ik viel er een beetje uit de toon, met mijn dreadlocks,” lacht Freek. Hij stopte na zijn bachelor omdat hij – idealist in hart en nieren – zijn geld wilde verdienen met zijn passie. Die motivatie leverde hem een baan op bij surf- en snowboardmerk Quiksilver. De volgende stap werd zijn eigen surfschool in Hoek van Holland.

Ik geef in het Oude Noorden skateboardles op school

“Het strand en de zee zijn mijn rustpunten. Buiten in de natuur voel ik me vrij, er zijn geen regels,” zo licht Freek zijn keuze toe. Die ervaring van vrijheid gunt hij iedereen, dus begeleidt Freek – naast reguliere cursisten – ook autistische jongeren. “Uit een eenmalig uitje ontstond een volledig programma, onwijs leuk.” Zo surft Freek door het leven, dat voor hem een aaneenschakeling is van nieuwe ideeën, initiatieven en events. Hij weet zijn eigen passies moeiteloos te vervlechten met een groter belang voor de buurt en stad. “Ik gaf hier op een school in het Oude Noorden skateboardlessen aan kinderen.” Ook zijn eigen dochters gaan naar school in Rotterdam Noord. Zolang dat het geval is, woont Freek perfect tevreden in het Oude Noorden. En daarna Freek, ga je dan nóg vaker naar Costa Rica? “Dat is wel het idee, ja.”

Vorig artikel De aantrekkingskracht van het Oude Noorden
Volgend artikel De beste hotspots om (met of zonder je kids) te bezoeken in Het Oude Noorden