Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De Groene Kaap door de ogen van de architect

Een sfeervol groen dorp op een schiereiland, dat geborgenheid biedt in een stedelijke sfeer.

Minstens één keer per week bezoekt architect Koos Kok de bouwplaats. Hij is de eigenaar en directeur van Bureau Massa in Rotterdam. Zijn gemoedstoestand op de bouwplaats is steeds hetzelfde. “Ik ben blij als ik er rondloop”, zegt hij, “omdat het geweldig is om wat alleen nog in schetsen bestaat, realiteit te zien worden”. Het is een sensatie die de ervaren architect vaker heeft gevoeld, maar wennen doet het nooit.

Hofje

De Groene Kaap vindt hij bijzonder, alleen al om de plek. Maar als hij moet kiezen wat de vier stoere gebouwen onderscheidt, noemt hij het open karakter van de Groene Kaap. “Dat geeft echt een wow-effect”. Dat open karakter mag hier letterlijk worden genomen, want alle Rotterdammers en dagjesmensen zijn straks welkom om de gebouwen te komen ontdekken. “Denk aan de open en gezellige sfeer in een hofje”, licht Kok toe. De passant wordt verleid om het gebouw te betreden en komt terecht in een parkachtige omgeving. “Dat zorgt voor levendigheid”. Veel tijd en aandacht is gestoken in het creëren van een gevoel van veiligheid. Nergens zijn dan ook dode hoeken of donkere plekjes te vinden. En iedere avond gaat de deur weer op slot.

Familie

Het gastvrije karakter past volgens de architect goed bij deze tijd en sluit naadloos aan op de diversiteit van de toekomstige bewoners. “Van nul tot honderd”, zo omschrijft hij ze. Dat heeft ervoor gezorgd dat vrijwel geen woning hetzelfde is. “Hoe het huishouden ook is samengesteld, hier is altijd een passende woning te vinden.” De vier gebouwen hebben een eigen gezicht, maar zijn volgens Kok onmiskenbaar van één familie. “Stoere havengebouwen”, noemt hij ze, die dus straks ook door het publiek ontdekt mogen worden.

Op de bouwplaats noemt Kok zichzelf met een kwinkslag wel eens ‘de esthetische politie’. Het wekelijkse bezoek aan de bouwplaats is belangrijk omdat hij alleen daar de bouw kan begeleiden, aanwijzingen kan geven en erop toe kan zie dat het plan wordt uitgevoerd zoals het is bedoeld. Maar het gevoel van blijdschap verdwijnt geen moment.

De Groene Kaap

Gezinnen, duo’s, singles, ouderen en families: iedereen voelt zich thuis in De Groene Kaap. Een sfeervol groen dorp op een schiereiland, dat geborgenheid biedt in een stedelijke sfeer. Je kunt de kids met een gerust hart de straat op sturen, een groot goed in hartje Rotterdam. Zij zullen zich veilig voelen in de autovrije straatjes en in het avontuurlijke daklandschap. De Groene Kaap combineert op het populaire Katendrecht het beste wat Rotterdam kan bieden. Zoals het omringende water, de stoere havenarchitectuur, de brede wandelkades, goede (dagelijkse) voorzieningen en de vele leuke restaurants en winkeltjes.

Meer informatie

De verkoop van De Groene Kaap is in volle gang, maar er zijn nog enkele woningen te koop. Wonen in De Groene Kaap kan ook als je wil huren. In de loop van 2019 zal gestart worden met de verhuur van 65 gezinswoningen en zo’n 290 appartementen. Nieuwsgierig? Ontdek meer over de huurwoningen in De Groene Kaap.

Vorig artikel Marco en Liesbeth vielen als een blok voor De Groene Kaap
Volgend artikel Katendrecht: top voor jezelf én je gezin