Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

ZOHO wordt een mix van creatieve ondernemingen en woningen

Er komen ongeveer 600 woningen, van sociale huur tot koop

Levendige straten en daken, gezellige koffietentjes en restaurants en sociale activiteiten voor jong en oud. Dát vind je in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. De wijk wordt ook wel het ZOHO genoemd en ligt achter het voormalig station Hofplein. Dé plek om te wonen, te werken en te ontspannen. Van en voor iedereen. Tussen de binnenstad. Agniesebuurt en het Oude Noorden. De komende jaren worden er zo’n 600 woningen bijgebouwd, van sociale huur tot koop. Te beginnen met het project TROTZ.

ZOHO is de afgelopen jaren een uniek en ongedwongen gebied geworden met typisch Rotterdamse eigenschappen: divers, creatief, experimenteel en met een rauw randje. Met behoud van die identiteit wordt ZOHO versterkt. Hiernaast is verduurzaming belangrijk in het nieuwe ZOHO. Het daklandschap vergroent de buurt en is daarnaast klimaatadaptief. Ook wordt het eigen autobezit teruggedrongen door een centraal gelegen mobiliteitshub voor deelauto’s en fietsen.

Een plek voor iedereen

ZOHO is en blijft een plek voor creatieve ondernemers. Nieuw is dat er straks ook gewoond kan worden. Ontwikkelcombinatie Leyten-Stebru gaat de buurt de komende jaren verder laten groeien. De wederopbouwpanden zijn aan renovatie of vernieuwing toe en er komen circa 600 woningen. Van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. Woningbouwcorporatie Havensteder neemt 30% (175 woningen) van de woningen af voor sociale huur. Minimaal 20% van de woningen wordt verhuurd in het middensegment. De overige 50% wordt ontwikkeld als vrije-sectorhuurwoning in het hogere segment of als particuliere koopwoning.

Voor alle bewoners, en tevens mensen uit de omgeving, geldt dat zij gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen zoals de huiskamer met kleine horeca, gebruik van deelauto’s en fietsen (mobiliteitshub) en het overdekte sportveld. Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder: “We hebben een mooi proces met elkaar doorlopen, waarbij de inbreng van de huidige ondernemers van grote waarde was. Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam. Onze belangrijkste taak als woningcorporatie is het verhuren van sociale huurwoningen. We zijn dan ook blij dat we zo’n 175 sociale huurwoningen kunnen toevoegen aan de wijk. Deze plek is straks echt een thuis voor iedereen.”

Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam

Verbinding centrum, Hofbogenpark en oude stadswijken

Op straatniveau komen stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven met daar bovenop een groen landschap dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen stadsblokken tot een hoogte van 50 meter. De randen van ZOHO richting de binnenstad krijgen een stedelijk karakter en centraal in ZOHO komt een mooi open plein waar verschillende functies samenkomen zoals sport, spel en horeca. Panden die de sfeer van het huidige ZOHO bepalen blijven als structuur behouden. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum, en aan de monumentale Hofbogen. Het is nu al een bruisende creatieve plek en op die energie bouwen we verder. De interessante mix van creatieve ondernemingen, voorzieningen en woningen in allerlei soorten en maten gaat de buurt versterken en de stad verrijken”.

ZOHO bewoners

Eerste woningen in verkoop

ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat komt het eerste project: TROTZ. De 31 stadswoningen van TROTZ gaan in het laatste kwartaal van 2021 in verkoop en worden naar verwachting in 2023 opgeleverd. Het gaat om 17 benedenwoningen en 14 appartementen.

Meer informatie

Via ziejeinzoho.nl word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en wanneer het mogelijk is om je in te schrijven voor een woning. Houd deze dus vooral in de gaten.

 

Vorig artikel Kopen, eten, drinken en dansen in de bogen van de Agniesebuurt
Volgend artikel Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.