Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

100ste architect aangesloten bij Architect aan Zet

Met een gecertificeerde architect geen vergunning meer nodig

Wil jij iets verbouwen aan je huidige woning, ga je een nieuwbouwwoning kopen en wil je die aanpassen aan je eigen wensen, of heb je plannen om zelf een huis te bouwen, dan loop je tegen allerlei regels aan. Als je kiest voor een gecertificeerde architect van Architecten aan Zet, hoef je geen omgevingsvergunning meer aan te vragen, betaal je geen bouwleges en kun je sneller aan de slag met het realiseren van je (ver)bouwplannen. Tijdens de laatste uitreiking van certificaten werd de 100ste architect verwelkomd.

Regels en kwaliteitseisen

Architect aan Zet (AaZ) is een initiatief van de Gemeente Rotterdam in samenwerking met de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus. Het is een manier om het vergunningsvrij bouwen en verbouwen van woningen en kleine (bedrijfs)panden mogelijk te maken. Door de krapte op de woningmarkt moeten in Rotterdam (en in andere steden) veel woningen worden gebouwd. Dat gaat gepaard met allerlei regels en kwaliteitseisen voor iedereen die bij de bouw betrokken is. Dat is goed voor de veiligheid en verduurzaming, maar het kost ook heel veel tijd.

Geen omgevingsvergunning meer aanvragen

Daar hebben vooral huizenkopers en woningbezitters die een kleine aanpassing of verbouwing aan een woning willen laten doen, last van. Zij moeten daarnaast vaak ook nog een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Ook dat kan veel tijd in beslag nemen, soms wel maanden. Met Architect aan Zet zorgt de gemeente ervoor dat de architect verantwoordelijk is voor het voldoen aan alle kwaliteitseisen en regels en hierdoor hoef jij als eigenaar van de woning geen vergunning meer aan te vragen. Zo kan de bouw of verbouwing van je woning veel sneller worden uitgevoerd.

Uitreiking 100ste certificaat

Om zich aan te kunnen sluiten bij Architect aan Zet moeten de architecten een certificaat behalen waaruit blijkt dat ze voldoen aan de vereiste kwalificaties. Op 30 maart 2023 vond in het Nieuwe Instituut in Rotterdam een bijzondere certificaatuitreiking plaats. Architect Dave Hoffers van architectenbureau Hoffers-Krüger in Rotterdam nam het 100ste certificaat in ontvangst. Daarmee zijn er nu honderd architecten die mogen werken volgens de aanpak Architect aan Zet.

Meer informatie

Heb jij plannen om een woning te gaan bouwen of je huidige of toekomstige woning te verbouwen, en wil je weten wat Architect aan Zet voor jou kan doen, kijk dan op de website rotterdam.nl/aaz. Daar vind je de voorwaarden voor het inhuren van een architect via Architect aan Zet, een lijst met de aangesloten architecten en uitleg over de procedure. Ook kun je via de website een offerte aanvragen.

Vorig artikel Gratis advies over verduurzamen van je woning: Power voor je Huis!
Volgend artikel Een duurzame nieuwbouwwoning of duurzame verbouwing? Wat zijn de financiële mogelijkheden?