Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat gaat er in 2022 veranderen op de huizenmarkt in Rotterdam?

Vanaf 1 januari 2022 vinden er een paar belangrijke wijzigingen plaats op de Rotterdamse huizenmarkt. Van Herk Makelaardij zet de belangrijkste voor jou op een rijtje.

Voor Rotterdamse huurders

Huurtoeslaggrens en huurliberalisatiegrens naar € 763,47 in 2022
Huurverhoging sociale sector
Huurverhoging vrije sector in 2022 maximaal 3,3%
Verruiming tijdelijk verhuur per 1 januari 2022

Overdrachtsbelasting
Het belastingplan 2022 bevat een aantal wijzigingen die betrekking hebben op de overdrachtsbelasting:

Artikel 15a lid 5 WBR (nieuw): onvoorziene omstandigheden die vóór de levering plaatsvinden
Artikel 9 lid 7 WBR (nieuw): verduidelijking van antimisbruikregeling bij startersvrijstelling
Artikel 15.1.t WBR (nieuw): vrijstelling als een huis wordt teruggekregen krachtens een beding

Hypotheekrenteaftrek daalt naar 40% in 2022
De hypotheekrenteaftrek daalt van 43% naar 40% in 2022. De beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. Sinds 2017 daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken. Het percentage wordt verlaagd van 52% naar 37,05%. Eerder daalde dit tarief met 0,5% per jaar. Vanaf 2020 wordt het versneld afgebouwd met 3% per jaar.

Opkoopbescherming

Per januari wordt de Opkoopbescherming ingevoerd in 16 wijken in Rotterdam. In deze wijken is het alleen mogelijk om een woning te kopen als de koper er zelf gaat wonen. Een woning verhuren mag dan alleen onder strenge voorwaarden. De Opkoopbescherming is alleen van toepassing op woningen in het lage en middensegment met een WOZ waarde tot € 355.000,-.Met de invoering van de Opkoopbescherming pakt de gemeente particuliere verhuurders aan om starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen te geven voor het kopen van een woning tegen een redelijke prijs. Deze regeling komt ten goede van de leefbaarheid van kwetsbare wijken waar de gemeente veel misstanden in woningen tegen komt zoals overbewoning, prostitutie of hennepteelt. Voor nieuwbouw geldt al de zelfbewoningsplicht.

In de hieronder genoemde wijken is het alleen mogelijk om een woning te kopen als de koper er zelf gaat wonen. Een woning verhuren mag dan alleen onder strenge voorwaarden. De Opkoopbescherming is alleen van toepassing op woningen in het lage en middensegment met een WOZ waarde tot € 355.000,-. Lees meer over de Opkoopbescherming in Rotterdam.

BergpolderBlijdorpBloemhofCarnisseGroot IJsselmondeHet Lage LandHillegersberg-ZuidHillesluisKralingen-OostKralingen-WestMiddellandNieuwe WestenOud-MathenesseOud-CharloisRubroek en Tarwewijk.

NHG-grens naar € 355.000 in 2022
Vanaf 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens voor huizen zonder energiebesparende voorzieningen van € 325.000 naar € 355.000. Voor huizen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 376.300, in plaats van € 344.500 in 2021. Voor de NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend met betrekking tot de kostengrens.

WOZ-waarde stijgt in 2022
De WOZ-waarde 2022 is de waarde van je huis per 1 januari 2021. De gemiddelde WOZ-waarde van huizen stijgt volgend jaar naar verwachting met 8,5% tot 9%. WOZ-taxaties worden vanaf 2022 gebaseerd op de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) in plaats van op kubieke meters.

Energielabel/Energiebelasting/Energiesubsidie
Het is verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een huis (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden. In 2022 handhaaft de ILT weer op de advertentieverplichting als er nog geen geldig energielabel is afgegeven voor een huis.

Het kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021.

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen huiseigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Naar alle waarschijnlijkheid is er voor 130 miljoen euro aan subsidie beschikbaar in 2022. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Meer informatie

Wil je meer weten over de veranderingen in 2022 of heb je andere gerelateerde vragen? Stel ze ons via de mail of neem contact op met Van Herk Makelaardij via telefoon 010 414 76 00 of mail [email protected].

Vorig artikel In De Kapel woon je in een voormalige school
Volgend artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning