Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Verbaas je over de rijke cultuur en natuur van Zinderend Zuidwijk!

Van cultuurhistorie tot natuureuforie, van Vaanbos tot voetbal

Had jij altijd medelijden met de senioren, stellen en jonge gezinnen die zich aan de rand van de stad vestigden? Dacht je dat er concessies werden gedaan op het gebied van bereikbaarheid en vertier? Niets is minder waar. Zuidwijk bevindt zich op het randje van Zuid, ingesloten door het groene Zuiderpark en de A15 richting Barendrecht. Qua natuur- en cultuurbeleving hebben de bewoners niets te klagen! En ook jij mag er gewoon komen om het Zuidelijk Randpark en de historische molen te bewonderen.

Bron: website Rotterdam.nl

Zuidelijk Randpark

Eigenlijk moet iedereen uit Rotterdam eens naar het Zuidelijk Randpark. Dit nog relatief onbekende natuurgebied bestaat sinds 1974 uit een aantal met elkaar verbonden bossen, vol zwemplassen en speelplekjes. Ga naar het Sint Clara Kinderbos voor een dagje zwemmen en spelen met de hele familie, of naar het Vrijenburgbos voor de grote zwemplas met ligweide. Het Vaanbos is er voor sportievelingen: je kunt er goed fietsen, wandelen, vissen en stunten op het BMX terrein.

Bron: website Ahoy

Ahoy

Onderdeel van Hart van Zuid (de metamorfose van het gebied rond Zuidplein) is de renovatie van Ahoy. Jaarlijks trekt het evenementencentrum bijna twee miljoen bezoekers naar Zuidwijk. Om die positie te behouden is vernieuwing en uitbreiding nodig. Vloeren en daken krijgen meer draagvermogen, er wordt nieuwe horeca gerealiseerd en ruimtes worden multifunctioneel ingedeeld, voor congressen, exposities, festivals en concerten. Het wordt des te meer een plek voor de buurt om trots op te zijn!

Bron: website Pendrechtse Molen

Pendrechtse Molen

De Pendrechtse Molen is een icoon voor bewoners en bezoekers in Zuidwijk, Barendrecht en alles eromheen. In 1993 werd de 200 jaar oude molen drie kilometer verplaatst, van Pendrecht richting Barendrecht. Het is een belangrijke bezienswaardigheid, mede omdat de molenaar regelmatig rondleidingen geeft. De molen pompt water rond en speelt zo een belangrijke rol in ‘De Blauwe Verbinding’, waarmee schoon water uit de Oude Maas naar de groene gebieden in en rondom Rotterdam wordt aangevoerd.

Bron: website de Beukhoeve

Volkstuinvereniging De Beukhoeve

Maar liefst 228 verblijfstuinen heeft Volkstuinvereniging De Beukhoeve in Zuidwijk. Dat betekent dat de tuinders van dit park aan de zuidzijde van het Zuiderpark ook in hun tuinhuisje mogen wonen in de zomermaanden. En zo is de Beukhoeve in de zomer een klein dorp in een stadsbuurt, met een clubhuis, gezellige bar en veel activiteiten. Maar laten we niet vergeten waar het om gaat: tuinieren! Iedereen is overigens welkom voor een wandeling door de tuinen, ook niet-leden.

Bron: website RVV Coal

Sporten in het Zuiderpark

Naast ontspannen en spelen speelt sporten een grote rol in het Zuiderpark. Menig bewoner van Zuidwijk stapt op zondagochtend de deur uit om een rondje te rennen door het groen van Zuidwijk. En vooral in het weekend vliegen er heel wat ballen in het rond! Er zijn verschillende verenigingen gevestigd: met Spartaan, RVV Coal en RVV Kocatepe staat voetbal voorop in het Zuiderpark, grootste stadspark van Nederland. Wij kunnen ons slechtere locaties voorstellen om te voetballen.

Vorig artikel Nieuwe ervaringen en ontmoetingen op Pendrecht
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 210.000 tot 355.000 euro?