Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Begeef je naar Bospolder, bolwerk van creatieve broedplaatsen!

Voor groene vingers en rechterhanden

Toegegeven, Bospolder is niet direct een plek waar je aan denkt als je op ontdekkingstocht gaat in Rotterdam. Reden te meer om je te laten verrassen door wat deze relatief onbekende buurt in Delfshaven allemaal voor jou in petto heeft. Er heerst hier namelijk heel wat bedrijvigheid en creativiteit! Een fietstocht langs de onderstaande adressen leert je dat Bospolder veel te bieden heeft: van buitenruimte en groen tot vernieuwende architectuur. Het staat er bol van de creatieve broedplaatsen.

Bron: Iris van den Broek

Dakpark

Heb je je boodschappen gedaan aan de Vierhavenstraat? Dan kan je erna het dak op! Bovenop de winkels is het Dakpark gerealiseerd, een unieke plek in de stad. Op hoogte geniet je van een wandeling in het groen, van het uitzicht op de Rotterdamse havens, van je kinderen die uitrazen in de grote speeltuin, van de zon of van een barbecue met vrienden. Deze grote, groene ontmoetingsruimte biedt volop activiteiten voor jong en oud. Tip tijdens warme dagen: de prachtige watertrap biedt verkoeling!

Bouwkeet

Bij Bouwkeet aan de Schiedamseweg bouw je niet alleen! Je bouwt er voor of met vrienden, buurtgenoten of familie aan de buurt. In de werkplaatsen van Bouwkeet zijn allerlei materialen en machines beschikbaar. Je kunt er terecht om te leren werken met hout, textiel, keramiek en metaal, en er is ook een ‘fablab’ met 3D printers en lasersnijders. Leuk om te weten: Hertogin Catherine (‘Kate’) van Groot-Brittannië nam in oktober 2016 een kijkje.

BRUTUS-22237-Arnoud-Verhey

BRUTUS

In maart 2022 vestigde de nieuwe kunstinstelling BRUTUS zich aan de Keileweg 10 tot en met 18 in het opkomende havengebied M4H. BRUTUS is een artist-driven playground, een plek waar de makers alle vrijheid krijgen om te experimenteren. BRUTUS heeft een het doorlopende programma met een mix van internationale gevestigde namen in de kunstwereld en nieuw nog onontdekt talent. Je vindt er uiteenlopende kunstdisciplines, van beeldende kunst, zoals beeldhouwkunst en tekeningen, en videokunst tot performance.

Keilewerf

Makers halen hun hart op bij de Keilewerf. Het is een plek die inspireert, waar zowel met handen als hoofd wordt gewerkt en alle ruimte aanwezig is voor samenwerking en eigen initiatief. Ga er eens kijken tijdens één van de events en snuffel in de shop van vintage dealer De Verbaasde Ree. Óf huur zelf een werkbank of werkplek en ga aan de slag! Bij buurman, een bouwmarkt voor professionals en doe-hetzelvers, koop je restmateriaal van bouwplaatsen. A je to!

Bron: Menno Leutscher

Voedseltuin

Gelijk naast de Keilewerf ligt de Voedseltuin. Het is een prachtig stuk groen middenin de stad. Met een nobel doel: groenten en fruit kweken voor de Voedselbank. Tussen de perken staan houten bankjes en tafeltjes: ideaal voor een picknick. Geniet ondertussen van de kunstwerken die her en der op het pad staan, gemaakt door Atelier van Lieshout. Heb je zelf ook groene vingers, of wil je ze graag? De Voedseltuin organiseert workshops, over composteren of eetbare bloemen bijvoorbeeld. Lekker!

UpstreamFestival_Rotterdam_Day1_BartHeemskerk_139_HQ-855x570

Stadshaven Brouwerij

Ook in het Rotterdamse Merwe-Vierhavengebied (M4H) vind je Stadshaven Brouwerij, een combinatie van een hypermoderne brouwerij en een waterfront gastropub. In deze op een na grootste onafhankelijk craftbier brouwerij van Nederland wordt op duurzame wijze bier gebrouwen. Zo wordt de warmte die vrijkomt uit het koelwater hergebruikt als voorverwarmd brouwwater. Het restproduct van het brouwpoces, de bierbostel, wordt door de nabijgelegen Floating Farm gebruikt als veevoer voor de koeien. Op het dak van de brouwerij liggen zo’n 1.000 zonnepanelen die in totaal 250.000 kWh per jaar produceren.

Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Daniëlle, Khalil en hun kinderen blijven in Bospolder-Tussendijken!