Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Informatie voor stadmakers

Er willen steeds meer mensen in Rotterdam (blijven) wonen. Fantastisch natuurlijk, maar die groei zet wel de woningvoorraad verder onder druk. Dit is een landelijk probleem, maar de gemeente Rotterdam doet wat ze kan om ervoor te zorgen dat straks alle oude en nieuwe Rotterdammers een passende woning kunnen vinden. Onder meer door tussen de 3.500 en 4.000 woningen per jaar bij te bouwen, waarvan de helft voor mensen met een laag of midden inkomen.

Meer dan stenen alleen

In Rotterdam moet iedereen zich thuis kunnen voelen. En dat kan alleen als de kwaliteit van de woonomgeving voorop blijft staan. Daarom hebben we in Rotterdam vijf perspectieven ontwikkeld die als basis dienen voor de Omgevingsvisie. Op die manier kunnen we de hele stad in samenhang met elkaar vullen.  Bij elk bouwplan is er veel aandacht voor recreatie en ontmoeting en zorgen we dat er duurzaam en klimaatbestendig wordt gebouwd. Om te zorgen dat Rotterdammers binnen hun eigen wijk kunnen doorgroeien en dat er in elke wijk aanbod is voor elke portemonnee, sturen we op een gedifferentieerd woningaanbod. Zo is het niet alleen vandaag, maar ook nog over dertig jaar fijn wonen in deze wereldstad.

Snel(ler) aan de slag

In het Rotterdamse Doorbouwakkoord staan maatregelen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. Wil je meebouwen? Als stadmaker vind je in het artikel Bouwplannen de informatie die je nodig hebt om te starten met jouw woningbouwinitiatief. Kijk ook bij de Vuistregels voor bouwen. Hier vind je de belangrijkste informatie kort en bondig samengevat.

Op de nieuwbouwkaart staan alle bouwprojecten die in uitvoer zijn of op stapel staan. Zo zie je waar de inzet van stadmakers de komende jaren nodig is. Maar ook (toekomstige) bewoners kunnen hier zien hoe de stad zich ontwikkelt en wat er staat te gebeuren. Dat is wel zo transparant. Zo gaan we samen aan de slag met het woningbouwvraagstuk.

Maak kennis met de gebiedsontwikkelaars van Rotterdam

Binnen de gemeente Rotterdam werken acht gebiedsontwikkelaars. Zij stellen zichzelf en de gebieden waarin zij werken graag aan je voor. In de Vuistregels vind je ook de contactgegevens van de gebiedsontwikkelaar voor jouw bouwlocatie. We adviseren om al op een vroeg moment in het plan contact op te nemen.

Bij grotere ontwikkelingen (meer dan 20 woningen) of bij ontwikkelingen waarbij een grote impact op de omgeving wordt verwacht, komt de gemeente Rotterdam graag met je in contact om de uitwerking samen te bespreken. Dat kan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. impact.

Overzicht met pasfoto's gebiedsontwikkelaars 2023

Debbie Ginter
“Rotterdam is een stad waar veel kan”
Kralingen-Crooswijk
Rotterdam Noord

Michel de la Vieter
Hillegersberg Schiebroek
Overschie

Ferry Pronk
“Rotterdam ademt de haven”
Hoek van Holland
Pernis
Rozenburg
Hoogvliet

Jan van de Ree
“De grootste uitdaging is keuzes maken”
Centrum

Lisette Groen
“Typerend voor Rotterdam is dat alles hier zo goed mixt”
Delfshaven

Mark Sutherland
“We willen een duurzame oplossing creëren”
IJsselmonde
Charlois

Paul van der Veen
“Feijenoord kent vele gezichten”
Feijenoord

Raimond Fraanje
“Dit wordt het tweede stadscentrum van Rotterdam”
Prins Alexander

Voorbeeld Bouwschuttingen Make It Happen

Trots op Rotterdam

In Rotterdam zeggen we: “Samen maken we de stad”.  Daar zijn we trots op en daarom stellen we promotiemateriaal beschikbaar voor initiatiefnemers en ontwikkelaars die meebouwen aan Rotterdam.

Make It Happen bouwschuttingen
Via onderstaande link kun je het artwork opvragen voor bouwschuttingen in het nieuwe Make It Happen ontwerp. Door eigen foto’s of artist impressions toe te voegen zorg je voor een uniek ontwerp. Je betaalt geen precariorechten bij het gebruik van dit ontwerp.

Artwork Bouwschuttingen

Vorig artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning
Volgend artikel Je nieuwbouwhuis bekijken met een videotour