Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Ooit afgevraagd hoe een bouwkuip wordt gemaakt?

Archeologisch onderzoek in de bouwkuip van RottaNova

Het is de plek waar Rotterdam is ontstaan. Het grasveld tussen de Hoogstraat en de Markthal in het centrum van Rotterdam. Hier verrijst de komende jaren woongebouw RottaNova met 259 huur- en koopwoningen. Maar eerst gaat de archeologische dienst van de gemeente er nog onderzoek doen. De bouwkuip wordt een jaar lang beschikbaar gesteld voor archeologisch onderzoek. Voor het onderzoek en de grondsanering is een waterdichte bouwkuip nodig. In de afbeelding hieronder zie je hoe de bouwkuip gemaakt wordt.

Bouwkuip RottaNova

Klik hier om het voorbeeld van Rotta Nova van JP van Eesteren & Dura Vermeer te downloaden.

Een duikje in de geschiedenis

In het jaar 1270 werd dé dam in de Rotte gebouwd. Dat was nogal een bouwwerk: 400 meter lang, 27 meter breed en 2,5 meter hoog. De Hoogstraat – oudste straat van de stad – dankt er haar naam aan. De aanleg van dijken en dit complex met daarin allerlei sluizen maakte het destijds moerassige gebiedje bewoonbaar. Rond 1300 woonden er een paar honderd mensen op de dam en kon de nederzetting uitgroeien tot het huidige Rotterdam. Resten van de dam liggen verscholen onder de Hoogstraat – ter hoogte van de Binnenrotte, waar vroeger natuurlijk de Rotte stroomde.

Tijdens de opgraving op de Markthal-locatie werden vele middeleeuwse huizen aangetroffen. Een selectie van de vondsten van die opgraving zijn te bewonderen in het trappencomplex van de Markthal, deze permanente tentoonstelling heet De Tijdtrap.

Meer informatie over nieuwbouw RottaNova?

RottaNova wordt een woongebouw met 259 huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën, verdeeld over twee torens van 19 en 21 verdiepingen. Op de begane grond komt werkruimte, winkels en horeca.

Het gebouw gaat komen op de strook tussen de Hoogstraat en de Markthal in het centrum Rotterdam. Dit is een historisch belangrijke locatie, bovenop de sluizen waar duizend jaar geleden Rotterdam is ontstaan. De uitvoering zal na de zomer starten en de bouw wordt naar verwachting eind 2027 afgerond. De koopwoningen zullen in de loop van 2024 in verkoop gaan.

Lees hier meer over nieuwbouwproject RottaNova.

Vorig artikel Heb je bouwplannen? Hier vind je informatie om te starten met jouw woningbouwinitiatief.
Volgend artikel Tuin met een huis te koop in Vreewijk